Gasztro

Gasztro

Budapesti spanyol éttermek is segítenek a #bottlefreezone kihívás teljesítésében

Molnár Péter | 2019.08.20.

A műanyagmentes július után itt az újabb környezettudatos kihívás, amelynek célja az egyszer-használatos műanyagpalackok mennyiségének csökkentése. A BWT vízszűrő-technológiai óriás kihívásába bárki beleállhat, csak egy kulacs és egy kis tudatosság kell hozzá. Mehet?

#spanyol éttermek #pata negra #El Asador de Pata Negra #BWT víz #környezettudatosság

Gasztro

A polip ijesztése: veszélyben a világbajnok spanyol polip

Molnár Péter | 2019.08.08.

„Ha nem lesz igaza, megesszük azt a polipot!” Lassan 10 éve, hogy a spanyol szurkolók ezzel a csatakiáltással vágtak neki a dél-afrikai vb-döntőnek, amelyre a néhány hét alatt világhírnévre szert tevő, egyébként németországi ’pulpo Paul’ spanyol győzelmet jósolt. Bár a döntő után néhány hónappal a biztoscsápú polip elpusztult, valószínűleg még neki sem lenne könnyű megtippelnie, mit hoz a jövő a polip-iparban, miután 10 év alatt csak Spanyolországban megduplázódott a polip iránti kereslet. Nem véletlenül: a polip a galíciai gasztronómia világbajnoka.

#spanyol konyha #galícia #polip #spanyol polip #polip ételek

Gasztro

Spanyol (látvány)konyha: 3 húsmentes spanyol recept a nyárra

Molnár Péter | 2019.07.14.

Bár úgy tűnik, az ibériai kánikula egyelőre megkímél minket, csak idők kérdése, hogy újra próbára tegyen a hőség. A nyári hónapokban nemcsak a bioritmusunk alakul át, hanem a testünk tűrőképessége is, így nem árt, ha fokozottan figyelünk az étkezésünkre és a spanyolországi nyaralásból nem csak a fotókat és a szuveníreket csempésszük haza. Mediterrán tippek és egy frissítő spanyol nyári menü következik az El Asador de Pata Negra (látvány)konyhájából.

#spanyol konyha #spanyol receptek #paella #spanyol étterem #El Asador de Pata Negra

Gasztro

Tényleg a spanyoloknak köszönhetjük a mangalica-reneszánszot?

Molnár Péter | 2019.07.14.

Évek óta tartja magát a történet, hogy az őshonos magyar mangalica már régen kihalt volna, ha a spanyol sonkagyárosok nem lépnek közbe. A Forbes magazin júliusi száma címlapon hozza a mangalicák regényes történetét, kiderítve, hogy a hispán megmentő és a veszélyeztetett hungarikum történetnek bizony csak a fele igaz. Az első fele.

#mangalica #serrano sonka #ibérico sonka #Tóth Péter #Monte Nevado

Gasztro
Gasztro

¡Ven a comer! Mexikói ízek otthon a konyhában

Molnár Péter | 2019.05.28.

Kevesen tudják, hogy a mexikói konyha az UNESCO kulturális világörökségének része, azt pedig még kevesebben, hogy ezt sokszínűségével és az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival érdemelte ki. A budapesti Mexikói Nagykövetség kezdeményezésének köszönhetően most új lehetőség nyílik a világhírű mexikói konyha felfedezésére, és még csak ki sem kell érte tenned a lábadat otthonról. ¡Gyere, és varázsolj mexikói ízeket a konyhádba, gyere, és egyél velünk!

#mexikó #mexikói ételek #mexikói konyha #mexikói receptek #mexikói nagykövetség

Gasztro
Gasztro

Paleo étrend spanyol módra? Glutén- és laktózmentes spanyol ételek nyomában

KultúrTapas | 2019.03.24.

Nem étrend, hanem életmód. Sokan, sokszor mondták már ezt a spanyol gasztronómiáról, és aki csak egyszer is belekóstolt a spanyolországi vendéglátásba, nem kérdez többet. Kivéve, ha ételallergiával él, zsonglőrködve a gluténmentes és laktózmentes mindennapokkal, esetleg éppen vegetáriánus, vegán vagy paleo étrendet követ. Bizony, ez is több, mint étrend – a spanyol gasztronómiának pedig a legtermészetesebb válasza van rá.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol étterem #asador #steak #El Asador de Pata Negra #gluténmentes #laktózmentes #paleo

Gasztro

Ez nem steak, ez txuleton – Baszk prémium húsokat kóstoltunk az Asadorban

Molnár Péter | 2019.03.05.

Nem séf és nem tenyésztő. Különc – még a világ gasztronómiai fővárosának számító San Sebastiánban is, amit gyakran baszk nevén, Donostiának nevez. Hiszen Imanol Jaca, a baszkföldi Txogitxu Húsok vezetője szerint a nyelv után a gasztronómia árul el a legtöbbet egy népről. A szakember vallja, világszerte ismert húsaival kultúrát és hagyományt közvetít, bármerre is járjon. Aki részt vett a budapesti El Asador de Pata Negra egyedi showcooking-húsbemutatóján, nem is kételkedik ebben. 

#spanyol konyha #spanyol gasztronómia #pata negra #asador #spanyol steak #Imanol Jaca #spanyol húsok #steak #chuleton

Gasztro

Így válassz magadnak spanyol bort a sangría helyett, és nem fogsz csalódni

Kada Anikó & Molnár Péter | 2018.05.29.

Ha spanyol borokról van szó, megfogni és visszafogni sem könnyű. Szeredi Zsolt mindig örömmel beszél borról, pláne ha spanyol, és bár a tételekkel ellentétben nála a felcímkézés felesleges, nyugodtan nevezhetjük a spanyol borok hazai nagykövetének. Spanyol bor-iránytűnk összeállításakor keresve sem találhattunk volna nála felkészültebb és közvetlenebb társat, aki segít nekünk eligazodni a jobbnál-jobb hazai spanyol tételek között.

#spanyol borok #spanyol pezsgő #spanyol borászatok #spanyol bor #vaca #rioja