Gasztro

Gasztro
Gasztro

Spanyol átszállás − Portré a Pata Negráról

Molnár Péter | 2016.01.31.

A Kálvin téren átsuhanó Ganz-villamos azért árulkodó, minden más maga Spanyolország. A benti melegből figyelve csalóka a januári budapesti napsütés, a hangulatos andalúz csempék és a forró cortado krémes íze pedig könnyen elhitetik az emberrel, hogy valójában épp egy madridi tapas bárban indítja a napot. A Pata Negra mégis este elevenedik meg igazán, ahogy Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter, az első hazai tapas bár tulajdonosai elmesélték nekünk.

#spanyol gasztro #spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol gasztronómia #pata negra budapest #pata negra

Gasztro

5 fogásos spanyol vacsora otthon a konyhában?

Molnár Péter | 2016.01.17.

A spanyol receptek nagyobb lehetőséget rejtenek magukban, mint hinnénk. Az alábbi 5 fogásos vacsorához nem lesz szükséged egy hivatásos séf képességeire és eszközeire, sőt, még a konyhába sem kell majd fél napra bezárkóznod. A hatást viszont garantáljuk, bárkinek is tálalod az alábbi spanyol menüt.

#spanyol gasztro #spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol receptek #spanyol gasztronómia #spanyol menü

Gasztro

Így lett a szerkesztőségi ünneplésből ételorgia

KultúrTapas | 2015.11.04.

A KultúrTapas magazin első születésnapján kiemelt partnerünk, a Pata Negra tapas bár látott minket vendégül, a kellemes őszi este pedig csakhamar az élvezetek halmozásába, végül az életben maradásért folytatott kiélezett küzdelembe csapott át. A Frankel Leó úton az autentikus andalúz csempék és a hangulatos dekoráció − ki ne találna hangulatosnak néhány pult felett lógó spanyol sonkát?! − mellett a tapas-választék is egészen lenyűgöző, nem véletlenül csettintett elégedetten szerkesztőségünk minden tagja az est végén. Csupán azt sajnáljuk, hogy a végeláthatatlan tapasok után a desszertre már nem maradt erőnk − de hogy nem várunk vele a második születésnapunkig, az is biztos!

#spanyol gasztro #spanyol konyha #kultúrtapas #tapas bár #spanyol étterem #pata negra

Gasztro

Mi már tudjuk, mi lesz az új házi pálinka

Molnár Péter | 2015.11.01.

Virágzik a feketézés a baszk kökénylikőr-piacon. Nem hivatalos adatok szerint az évente forgalomba kerülő 3 és fél - 4 millió liter patxaran mellett további másfél millió (!) liter kerülhet fogyasztásra, elsősorban a rendkívül népszerű, házilag készített „főzeteknek\" köszönhetően. Itt az idő, hogy mi is csatlakozzunk a baszk népi mozgalomhoz, és nekilássunk a kökénylikőr-készítésnek!

#spanyol gasztro #spanyol konyha #spanyol italok #kökénylikőr #spanyol gin #spanyol pálinka

Gasztro

A spanyol olívaolaj titka 5 percbe sűrítve

Molnár Péter | 2015.09.27.

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és feldolgozó országa, ahol 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának 55 százalékát, és a megdöbbentő adatoknak ezzel még nincs vége! Az alábbi animációból megtudhatjátok, mi teszi Andalúziát az olíva Mekkájává, és azt is megmutatjuk, mi rejlik a számok mögött egy olívatermesztő család gyönyörű birtokain.

#spanyol gasztronómia #spanyol konyhaművészet #olívaolaj #spanyol olívaolaj #spanyol olajbogyó #olívabogyó

Gasztro
Gasztro

A mai menü: gasztro-szótár spanyol nyaraláshoz

Molnár Péter | 2015.07.22.

A budapesti fapados járatok évek óta növekvő kínálata, valamint az Ibéria idei visszatérése miatt Spanyolország immár karnyújtásnyira van. Egy spanyol nyaralást viszont könnyen elronthat a helyiek legendásan rossz angol tudása, és valljuk be, sokszor az útikönyvek szótár-fejezete sem sokat segít, pláne ebédidőben. Most összeszedtük Nektek a leggyakoribb − és legfinomabb! − spanyol fogások magyar megfelelőit, legyen szó csak egy kis esti tapaszozásról, vagy éppen egy 3 fogásos napi menüről. A KultúrTapas tippjeit színessel kiemeltük, hogy még csak véletlenül se kelljen csalódnotok a spanyol konyhában. Megsúgjuk, szerintünk nem is lehet!

#spanyol #spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol nyaralás #spanyolországi nyaralás #útravalók

Gasztro

Megkóstolták Barcelonát

Molnár Péter | 2015.07.11.

Havas Dóra és Fördős Zé, a Street Kitchen népszerű videóblogger párosa legutóbb Barcelonában folytatta európai gasztró-körútját. Természetes, hogy a „Felzabáltuk Európát\" sorozat katalán kiruccanását mi is élvezettel néztük, hiszen az SK olyan örökzöld kedvenceket kóstolt, mint a chocolate con churros vagy a paella, és szerencsére a barcelonai életérzésből is nagykanállal merítettek. Csak ajánlani tudjuk Nektek az alábbi videót, pláne, hogy egy hiánypótló baráti alkotást is eszünkbe juttatott!

#spanyol gasztro #spanyol ételek #barcelona #spanyol foodporn #spanyol kaja #katalán ételek

Gasztro

Tapas 20 − Kedvenc spanyol fogásaink

Molnár Péter | 2015.06.28.

Kiválasztani 10 kedvenc spanyol ételt legalább olyan nehéz, mint egy tapas bárban csak egy finomságot kóstolni az étlapról. Nem is nehéz, hanem egyenesen lehetetlen... Valami hasonló fogalmazódott meg bennünk a KultúrTapas gasztró-kedvenceit bemutató lista összeállítása során. Az akkor kimaradó fogások most egy új menüsoron kaptak helyet, de ne gondoljátok, hogy ez már csak a második vonal!

#spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol fogások #spanyol menü