Gasztro

Gasztro

Így lett a szerkesztőségi ünneplésből ételorgia

KultúrTapas | 2015.11.04.

A KultúrTapas magazin első születésnapján kiemelt partnerünk, a Pata Negra tapas bár látott minket vendégül, a kellemes őszi este pedig csakhamar az élvezetek halmozásába, végül az életben maradásért folytatott kiélezett küzdelembe csapott át. A Frankel Leó úton az autentikus andalúz csempék és a hangulatos dekoráció − ki ne találna hangulatosnak néhány pult felett lógó spanyol sonkát?! − mellett a tapas-választék is egészen lenyűgöző, nem véletlenül csettintett elégedetten szerkesztőségünk minden tagja az est végén. Csupán azt sajnáljuk, hogy a végeláthatatlan tapasok után a desszertre már nem maradt erőnk − de hogy nem várunk vele a második születésnapunkig, az is biztos!

#spanyol gasztro #spanyol konyha #kultúrtapas #tapas bár #spanyol étterem #pata negra

Gasztro

Mi már tudjuk, mi lesz az új házi pálinka

Molnár Péter | 2015.11.01.

Virágzik a feketézés a baszk kökénylikőr-piacon. Nem hivatalos adatok szerint az évente forgalomba kerülő 3 és fél - 4 millió liter patxaran mellett további másfél millió (!) liter kerülhet fogyasztásra, elsősorban a rendkívül népszerű, házilag készített „főzeteknek\" köszönhetően. Itt az idő, hogy mi is csatlakozzunk a baszk népi mozgalomhoz, és nekilássunk a kökénylikőr-készítésnek!

#spanyol gasztro #spanyol konyha #spanyol italok #kökénylikőr #spanyol gin #spanyol pálinka

Gasztro

A spanyol olívaolaj titka 5 percbe sűrítve

Molnár Péter | 2015.09.27.

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és feldolgozó országa, ahol 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának 55 százalékát, és a megdöbbentő adatoknak ezzel még nincs vége! Az alábbi animációból megtudhatjátok, mi teszi Andalúziát az olíva Mekkájává, és azt is megmutatjuk, mi rejlik a számok mögött egy olívatermesztő család gyönyörű birtokain.

#spanyol gasztronómia #spanyol konyhaművészet #olívaolaj #spanyol olívaolaj #spanyol olajbogyó #olívabogyó

Gasztro
Gasztro

A mai menü: gasztro-szótár spanyol nyaraláshoz

Molnár Péter | 2015.07.22.

A budapesti fapados járatok évek óta növekvő kínálata, valamint az Ibéria idei visszatérése miatt Spanyolország immár karnyújtásnyira van. Egy spanyol nyaralást viszont könnyen elronthat a helyiek legendásan rossz angol tudása, és valljuk be, sokszor az útikönyvek szótár-fejezete sem sokat segít, pláne ebédidőben. Most összeszedtük Nektek a leggyakoribb − és legfinomabb! − spanyol fogások magyar megfelelőit, legyen szó csak egy kis esti tapaszozásról, vagy éppen egy 3 fogásos napi menüről. A KultúrTapas tippjeit színessel kiemeltük, hogy még csak véletlenül se kelljen csalódnotok a spanyol konyhában. Megsúgjuk, szerintünk nem is lehet!

#spanyol #spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol nyaralás #spanyolországi nyaralás #útravalók

Gasztro

Megkóstolták Barcelonát

Molnár Péter | 2015.07.11.

Havas Dóra és Fördős Zé, a Street Kitchen népszerű videóblogger párosa legutóbb Barcelonában folytatta európai gasztró-körútját. Természetes, hogy a „Felzabáltuk Európát\" sorozat katalán kiruccanását mi is élvezettel néztük, hiszen az SK olyan örökzöld kedvenceket kóstolt, mint a chocolate con churros vagy a paella, és szerencsére a barcelonai életérzésből is nagykanállal merítettek. Csak ajánlani tudjuk Nektek az alábbi videót, pláne, hogy egy hiánypótló baráti alkotást is eszünkbe juttatott!

#spanyol gasztro #spanyol ételek #barcelona #spanyol foodporn #spanyol kaja #katalán ételek

Gasztro

Tapas 20 − Kedvenc spanyol fogásaink

Molnár Péter | 2015.06.28.

Kiválasztani 10 kedvenc spanyol ételt legalább olyan nehéz, mint egy tapas bárban csak egy finomságot kóstolni az étlapról. Nem is nehéz, hanem egyenesen lehetetlen... Valami hasonló fogalmazódott meg bennünk a KultúrTapas gasztró-kedvenceit bemutató lista összeállítása során. Az akkor kimaradó fogások most egy új menüsoron kaptak helyet, de ne gondoljátok, hogy ez már csak a második vonal!

#spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol fogások #spanyol menü

Gasztro

Tapas 10 − Spanyol kedvenceink a tányéron

Molnár Péter | 2015.06.07.

Bizonyára sokan tudjátok, a tapas valójában egy tálalási szokást vagy étkezési módot jelöl, amikor egész tányért betöltő fogások helyett csak kis adagokat szolgálnak fel. Bár Spanyolországban ennek évszázados hagyománya van, ne gondoljátok, hogy a derék hispánok mindig csak csipegetnek. Tapas ide, KultúrTapas oda − az alábbiakban kedvenc spanyol ételeinket mutatjuk be Nektek.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol gasztronómia #spanyol fogások #spanyol éttermek #spanyol halételek

Gasztro
Gasztro

Spanyol bárányborda az ünnepi asztal közepén

Molnár Péter | 2015.04.06.

A húsvéti asztalon rendszerint olyan finomságok is helyet szoktak kapni, amiket az év többi napján ritkán fogyaszt az ember. Ilyen a bárányhús is, amely nálunk kétségkívül a húsvéti menü koronaékszere, Spanyolországban viszont gyakran tálalt fogás egész évben. Íme egy remek ünnepi recept − nem csak a húsvéti asztalra!

#spanyol ételek #spanyol receptek #spanyol báránysült #spanyol bárányborda #bárányborda #báránysült