Gasztro

Gasztro

A mai menü: gasztro-szótár spanyol nyaraláshoz

Molnár Péter | 2015.07.22.

A budapesti fapados járatok évek óta növekvő kínálata, valamint az Ibéria idei visszatérése miatt Spanyolország immár karnyújtásnyira van. Egy spanyol nyaralást viszont könnyen elronthat a helyiek legendásan rossz angol tudása, és valljuk be, sokszor az útikönyvek szótár-fejezete sem sokat segít, pláne ebédidőben. Most összeszedtük Nektek a leggyakoribb − és legfinomabb! − spanyol fogások magyar megfelelőit, legyen szó csak egy kis esti tapaszozásról, vagy éppen egy 3 fogásos napi menüről. A KultúrTapas tippjeit színessel kiemeltük, hogy még csak véletlenül se kelljen csalódnotok a spanyol konyhában. Megsúgjuk, szerintünk nem is lehet!

#spanyol #spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol nyaralás #spanyolországi nyaralás #útravalók

Gasztro

Megkóstolták Barcelonát

Molnár Péter | 2015.07.11.

Havas Dóra és Fördős Zé, a Street Kitchen népszerű videóblogger párosa legutóbb Barcelonában folytatta európai gasztró-körútját. Természetes, hogy a „Felzabáltuk Európát\" sorozat katalán kiruccanását mi is élvezettel néztük, hiszen az SK olyan örökzöld kedvenceket kóstolt, mint a chocolate con churros vagy a paella, és szerencsére a barcelonai életérzésből is nagykanállal merítettek. Csak ajánlani tudjuk Nektek az alábbi videót, pláne, hogy egy hiánypótló baráti alkotást is eszünkbe juttatott!

#spanyol gasztro #spanyol ételek #barcelona #spanyol foodporn #spanyol kaja #katalán ételek

Gasztro

Tapas 20 − Kedvenc spanyol fogásaink

Molnár Péter | 2015.06.28.

Kiválasztani 10 kedvenc spanyol ételt legalább olyan nehéz, mint egy tapas bárban csak egy finomságot kóstolni az étlapról. Nem is nehéz, hanem egyenesen lehetetlen... Valami hasonló fogalmazódott meg bennünk a KultúrTapas gasztró-kedvenceit bemutató lista összeállítása során. Az akkor kimaradó fogások most egy új menüsoron kaptak helyet, de ne gondoljátok, hogy ez már csak a második vonal!

#spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol gasztronómia #spanyol fogások #spanyol menü

Gasztro

Tapas 10 − Spanyol kedvenceink a tányéron

Molnár Péter | 2015.06.07.

Bizonyára sokan tudjátok, a tapas valójában egy tálalási szokást vagy étkezési módot jelöl, amikor egész tányért betöltő fogások helyett csak kis adagokat szolgálnak fel. Bár Spanyolországban ennek évszázados hagyománya van, ne gondoljátok, hogy a derék hispánok mindig csak csipegetnek. Tapas ide, KultúrTapas oda − az alábbiakban kedvenc spanyol ételeinket mutatjuk be Nektek.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol gasztronómia #spanyol fogások #spanyol éttermek #spanyol halételek

Gasztro
Gasztro

Spanyol bárányborda az ünnepi asztal közepén

Molnár Péter | 2015.04.06.

A húsvéti asztalon rendszerint olyan finomságok is helyet szoktak kapni, amiket az év többi napján ritkán fogyaszt az ember. Ilyen a bárányhús is, amely nálunk kétségkívül a húsvéti menü koronaékszere, Spanyolországban viszont gyakran tálalt fogás egész évben. Íme egy remek ünnepi recept − nem csak a húsvéti asztalra!

#spanyol ételek #spanyol receptek #spanyol báránysült #spanyol bárányborda #bárányborda #báránysült

Gasztro

Kis spanyol bortörténet kezdőknek és haladóknak

Kada Anikó | 2015.04.02.

Spanyolország, csakúgy mint a kultúrában vagy a gasztronómiában, a borok területén is szinte végtelen színességet mutat. Köszönhetően az Ibériai-félsziget földrajzi változatosságának, teljesen más fajta bort fogunk találni például a Földközi-tenger és a katalán hegyek között megbúvó vidéken, mint a száraz Andalúziában. De még mielőtt sorozatunkkal belevágunk a borok ízlelésébe, ismerkedjünk meg a spanyol bortörténettel.

#spanyol borok #spanyol borászatok #spanyol bor #spanyol borkalauz #vörösbor #fehérbor

Gasztro
Gasztro

Lélekmelengető fokhagymaleves La Manchából

Czecze Gabriella | 2015.02.15.

A spanyol konyha csak fokhagymából és vallásos előítéletből áll – legalábbis Julio Camba spanyol költő szerint. Utóbbiról nem nyilatkozhatunk, a fokhagyma azonban kétségkívül meghatározó karaktert ad a spanyol ízvilágnak, így télvíz idején pedig – fokhagymaillat ide vagy oda – nem csak az ízlelőbimbóink, de immunrendszerünk is meghálál majd egy tál La Mancha-i módra készült forró, sült fokhagymás levest.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol fokhagyma #spanyol levesek #spanyol fokhagymaleves #spanyol fokhagymakrémleves

Gasztro