Spanyol sportolók a tokiói olimpián

Tokió akkor és most. Spanyolországnak aligha lehetnek jó emlékei az 1964-es tokiói olimpiáról, az egykori gyenge szereplés túlszárnyalására viszont minden esélyük megvan. Így készül Spanyolország a 2020-as tokiói olimpiára 2021-ben.

Exponenciálisan nőtt a sportcsillagok száma az Iberia járatain az elmúlt héten. A spanyol állami légitársaság csütörtök és vasárnap között repítette Tokióba a spanyol olimpiai delegáció tagjait, így már (majdnem) mindenki a helyszínen készül a 2020-as olimpiai játékokra – 2021-ben, ugye. Az As spanyol sportlap jóval kevésbé ismert számokkal is igyekezett közelebb hozni olvasóihoz a játékokat. Kiderült,

az 1964-es tokiói olimpián csupán 53 spanyol sportoló vett részt.

Az akkori spanyol olimpikonok beszámolói szerint az első (és sokszor az egyik legnagyobb ellenfél) maga az utazás volt, ami a korszak körülményeihez alkalmazkodva 4-5 átszállást, és körülbelül 40 órás megpróbáltatást jelentett. A „jetlaget” természetesen idén sem úszták meg a spanyol delegáció sportolói, a két utazást azonban aligha lehet összehasonlítani.

A különbségek persze itt nem értek véget a (spanyol) sportolók számára. Joaquim Pujol, az ’64-es úszócsapat tagjának visszaemlékezése szerint az olimpiai falut a Japánok egy második világháborús, amerikai katonai bázison alakították ki. Az olimpikonok apró házakban – némi eufemizmussal talán nevezhetjük őket apartmannak – laktak és jobbára biciklivel közlekedtek.

A nézők körüli huzavona és a szigorú egészségügyi korlátozások ma kevesebb romantikát hordoznak magukban, a spanyol olimpiai csapat mégis bizakodik. Az 1964-es játékokon a spanyol delegáció érem nélkül távozott – ami a hidegháborús hátteret és a Franco-rezsim „elkötelezettségét” tekintve jókora csalódást keltett. Spanyolország ezúttal a számokba kapaszkodik.

Az 1964-es, mindössze 53 olimpikonból álló spanyol csapat létszáma ezúttal 314 lett volna, ám végül még ezt a számot is felül tudták múlni az atléták jó szereplésének köszönhetően. A 321 spanyol sportolót felvonultató delegáció zászlóvivői Saúl Craviotto, kétszeres olimpiai bajnok kajakos és Mireia Belmonte, szintén kétszeres olimpiai bajnok úszó lesznek a japán fővárosban.

Bennük, szokás szerint bíznak a spanyol szurkolók, miközben a cél legalább beállítani az öt évvel ezelőtt Rióban begyűjtött 17 olimpiai érmet – minél fényesebb elosztásban. Carolina Marín tollaslabdázó és persze Rafael Nadal teniszező hiányát ugyanakkor nem lesz könnyű pótolniuk a társaknak. A sportágak elosztását tekintve egyébként az atléták (48) és az úszók (45) vannak legnagyobb súlyban a spanyol csapatban.

Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság (Comité Olímpico Español – COE) elnöke az sportszerető spanyolokkal összhangban bizakodó, ám diplomatikus is: „Sosem szoktam a megszerezhető érmek számáról beszélni… A csapat azonban, amely ott lesz Tokióban, optimizmusra ad okot és nagy eredményeket érhet el.” Péntektől a fél világ ugyanakkor másról sem fog beszélni, mint érmekről és sportcsillagokról. Vajon hányan lesznek köztük spanyolok?

Start typing and press Enter to search