Festmények és oltárképek: a XV-XVI. század művészete Spanyolországban

Spanyolos Programok Itthon

10. 09.

2019.10.09 18:00 Cervantes Intézet
Festmények és oltárképek: a XV-XVI. század művészete Spanyolországban

Ahogyan korábban teaserünkben megírtuk, a Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye nemcsak az intézmény egyik legféltettebb kincse, hanem a világon is egyedülálló kollekciónak számít.

A Szépművészeti Múzeum és a madridi Prado Múzeum közös program-sorozatának második találkozóján a Prado Múzeum kurátora, Joan Molina Figueras beszélget Lantos Adriánával, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének felelős referensével. Megismerhetjük a kor legjellemzőbb irányzatait, természetesen most is a magyarországi múzeum gyűjteményének darabjait figyelemmel kísérve.

*cr Budapesti Szépművészeti Múzeum

A XV. és XVI. században az Ibériai-félsziget festőiskoláit nagy mértékben befolyásolta az olasz (firenzei és sienai), valamint a németalföldi festészet. A legjelentősebbek az aragóniai és a katalán iskolák voltak, valamint természetesen a kasztíliai iskola. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét szemlélve a spanyol gótikus művészet teljes panorámáját láthatjuk:

katalán és aragóniai festők, köztük Pere Vall, a retascóni mester, a rosariói mester, Pere García de Benabarre, Francesc Solives vagy Pere Espalargues. A kasztíliai művészek közül pedig a budapesti mester, a borgosi mester, a Los Balbases-i mester és a portillói mester. A gyűjteményben Pedro Sánchez I. sevillai mester is szerepel egy festménnyel.