A paella világnapja az Asadorban

Gasztronómia

09. 20.

2020.09.20 12:00 El Asador de Pata Negra
A paella világnapja az Asadorban
Facebook esemény

A sáfránysárga-betűs ünnepre az El Asador de Pata Negrában alkalmi ízekkel és ínycsiklandó nyereményjátékkal készülnek, amely egyben a budapesti spanyol étterem őszi rendezvénysorozatának első fogása is lesz. A paellát ugyanis a spanyolok hagyományosan első fogásként szokták tálalni, az Asadorban ehhez kínálnak prémium borokat, faszénparázson készített főételeket és hagyományos spanyol desszerteket.
 
Tengernyi finomsággal várják az El Asador de Pata Negrában a legemblematikusabb spanyol étel világnapját. Kerékgyártó Zoltán, az étterem konyhafőnökének elmondása szerint a paella nem tartozik az étterem állandó kínálatába, éppen ezért a konyha és a vendégek egyaránt ünnepre készülnek szeptember 19-20-án.
 
Asador_05.jpg
 
A spanyol konyha talán legismertebb étele a paella, mégis sokakat meglep, hogy az emblematikus rizsételt Spanyolországban hagyományosan első fogásként szokták fogyasztani, amelyet mindig a főétel követ. Remek főételekből pedig igazán nincs hiány az egykori Balettintézet tőszomszédságában.
 
A legrizsesebb legfinomabb spanyol ünnepen legfeljebb abban bizonytalanodhat el az ember, hogy milyen bort válasszon az ellenállhatatlan tenger gyümölcsei paella menühöz. Az egyik legfontosabb paella tévhit éppen az, hogy a hagyományos spanyol rizsételekhez, így a paellához is csak a fehérborok társíthatóak.
 
kerekgyarto-zoltan-asador.jpg
 
Ebben nemcsak Kerékgyártó Zoltánnak, hanem az ismert spanyol sommelier, Laura S. Larának is több javaslata van: egy félszáraz rozé ugyanis jól kiegészítheti a paella sós karakterét, sőt az igazán nagy ínyencek az Asador paellája mellé rendelhetnek egy palack katalán pezsgőt, azaz cavát is, aminél tökéletesebb aperitivo elképzelhetetlen.
 

Cava gyorstalpaló

A spanyol borok csúcsminőségét aligha vitatják a hazai borkedvelők, a spanyol pezsgőnek azonban továbbra sem árt a cégér. A cava ugyanis nem másodosztályú champagne, és még véletlenül sem olcsósított prosecco... A készítés során szigorú feltételeknek kell megfelelniük a spanyol borászatoknak, így csak olyan habzóbort nevezünk cavának, aminek másodlagos érlelése a palackban történik (método tradicional), legalább 9 hónapon keresztül, és csupán az engedélyezett szőlőfajták felhasználásával készül.
Az Asador konyhafőnöke szerint a jó paella, ahogyan az UNESCO világörökség részét képező spanyol konyha titka is az alapanyagokban rejlik. Ezért különösen fontos, hogy az étteremben az alapanyagok minőségének ellenőrzésére különös figyelmet fordítanak. Így szavatolják, hogy a vendég minden esetben autentikus – és a spanyol konyhára jellemzően egészséges! – fogásokat kapnak.
 
Asador_02.jpg
 

A legenda szerint egyébként az első paellát valamikor a XV-XVI. században készítették a valenciai Albufera rizsföldjein dolgozó munkások, valószínűleg azokból hozzávalókból, amik éppen a kezük ügyébe kerülhetett (csirkehús, nyúl, csiga, friss zöldségek és persze rizs). Azóta számos változata terjedt el, a legismertebb kétségtelenül a tenger gyümölcseivel készül.

spanyol-paella.jpg

Az El Asador de Pata Negránál ismét arra készülnek tehát, hogy Budapestre hozzák nekünk Spanyolországot és a spanyol gasztronómia nagykövetét: a paellát. Sőt, a dolgokat ezúttal nemcsak jó adag sáfránnyal, hanem egy nyereményjátékkal is megfűszerezik, amelynek keretében a szerencsések egy kétszemélyes paella-tálat nyerhetnek. A részletekért kattintsatok az Instagramra.