Spanyol-magyar irodalmi találkozások: Rosa Montero & Szécsi Noémi

Irodalom

12. 04.

2019.12.04 18:00 Uránia
Spanyol-magyar irodalmi találkozások: Rosa Montero & Szécsi Noémi
Facebook esemény

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma?

A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében, amelynek záróeseményére készülnek december 4-én.

A harmadik és egyben utolsó irodalmi esten két nagyszerű írónő, Rosa Montero spanyol és Szécsi Noémi magyar szerző beszélgetésének lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójába.

Montero Rosa, újságíró, pszichológus és mindenekelőtt, író. 1976 vége óta kizárólag az El País napilapnak dolgozik, ahol 1980-1981 között a napilap vasárnapi mellékletének főszerkesztője volt. A modern újságírás egyik képviselője, stílusában összeolvad a tájékoztatás és az irodalom. Többek között elnyerte a Primavera de Novela-, a Grinzane Cavour-díjakat, valamint a Qué Leer – díjat, “Az év legjobb könyve” kategóriában a Madridi Kritikusok-díja mellett.Szécsi Noémi magyar író és fordító. Budapesten és Helsinkiben tanult. Első regénye, a Finnugor vámpír, 2002-ben jelent meg, ezt követően angolra is lefordították. Történelmi regénye, a Kommunista Monte Cristo (2006), megnyerte az EU Irodalmi-díját, és így a szerző a magyar kortárs irodalom egyik jelentős alakjává vált.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi?

  • A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított
  • A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez