El Derbi Vasco: Real Sociedad - Athletic Club

Sport

04. 07.

2021.04.07 21:00 Reale Arena | Spíler2Tv
El Derbi Vasco: Real Sociedad - Athletic Club

"A baszk derbi az a meccs, amit az idény előtt bekarikázol magadnak a naptárban... Ezt a derbit nemcsak a pályán, az utcán is át kell élni, hiszen Baszkföldön nagy hagyományai vannak az utcai összeverődéseknek, a két csapat drukkerei ilyenkor együtt <melegítenek> be a bárokban." Nem kisebb legendák, mint Xabi Prieto és Ismael Urzaiz mondták ezt a baszk derbi kapcsán.

De mit mond akkor a szurkoló, akinek ez a 90 perc sokszor egy egész szezon csalódására gyógyírt jelenthet - Spanyolországban és itthon is. Ezúttal Bilbao magyar oroszlánkirályát, Galkó Mátét kérdeztük a gyors egymásután következő két baszk derbiről. A LaLiga találkozó előtt ugyanis a 2020-as Királykupa-döntőben is összecsapnak a felek.

derbi.jpg

Galkó Máté

A San Mamés magyar oroszlánjainak vezetője 

Fatális, hogy egy évet vártunk a kupa 2020-as döntőjére, hogy nézők előtt rendezhessék, mindhiába. Sok hűhó semmiért. (Talán nem érdemtelen párhuzamot vonni a magyar válogatott és az Athletic menetelése közé, hisz mindkét csapat közönség nélkül érte el nagy sikereit az utóbbi időben!) Annak, hogy a két "idei” finálé zártkapus lesz, legfeljebb azok örülhetnek, akik nem akarják fütyültetni a spanyol himnuszt. Aki látott már például Athletic-Barcelona döntőt, tudhatja, micsoda füttykoncert szokott lenni a Marcha Real alatt...

Az Athletic - bár az utóbbi öt évben két szuperkupát is nyert - 1984 óra vár igazán nagy címre és erre idén két hét alatt kétszer is lesz lehetőség. Mert bármit is olvassanak ki a szakértők a statisztikákból, egy meccsen a Real Sociedadot és a Barcelonát is el lehet kapni, legyen bármennyire is jók. És a Soci jó. Megkockáztatom, a nagy 2002-es, Nihat, Alonso, Kovacevic, Karpin, Aranburu-féle LaLiga második csapat óta nem voltak ilyen jók. A zubietai utánpótlásbázison jelenleg több nagy tehetségük van, mint a bilbaói Lezamának, és Alguacil is remekül variálja a rutinos játékosokat a csikóival.

bilbao_szurkolok.jpg

Mindazonáltal Marcelino Athleticje nagyon erős fejben. Mióta ő az edző, egy meccs kivételével, minden mérkőzésen legalább egyszer betaláltunk - igaz legtöbbször kaptunk is gólt. Marcelinóval a csapat megtanult a végsőkig küzdeni, sőt sokszor az utolsó pillanatokban, vagy éppen a hosszabbításban nyerni, ahogy azt a kupában és a szuperkupában láttuk. 

Ha Soci nem velünk játszaná a kupadöntőt, szurkolnék nekik, és mondhatjuk azt is, hogy ha nem mi nyerünk, legalább a legkevésbé rossz helyre kerül a kupa. De azért még így sem szeretném újból sírni látni Muniaint...! Hiába lesz ott rögtön három nap múlva a visszavágás lehetősége a bajnokin, az biztos, hogy aki egy döntőben kikap, nehezen vigasztalódik. Aupa Athletic! Gora Euskadi!

Tippem: Txuri-urdin – Zuri-gorri 1:3 (0:2-es félidő után).

 

NYERJ MEZT A baszk DERBIVEL

Amikor már azt hinnéd, hogy San Sebastiánban minden a Kagyló-öböl lenyűgöző ívéről, a tenger fodrozódásáról, a bárok pultjain apró vitorlásokként sorakozó pintxókról, vagyis egyszerűen a magaséletről szól, puskalövés dördül és mindenkinek összeszorul a szíve. A második dörrenésre pedig elmosolyodik, hiszen immár fél évszázada ez az egyezményes jel adja tudtára városszerte mindenkinek: vezet a La Real. Ha pedig a baszk derbit játszanak, az öröm is megduplázódik.

A 2020–21-es idényben mi is erős csapatot küldtünk a pályára, a gólokat mégis ti szereztétek: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedeztük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoltuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Az idény utolsó rangadóján a tét a Real Sociedad vagy az Athletic Club de Bilbao meze, amelyet a nyertes drukker választ. Nem kell mást tennetek, mint követni az exkluzív fotóanyagokat és focisztorikat az Instán, és pénteken részt venni a nyereményjátékon.

mezek.jpg

Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.