A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének története

Spanyolos Programok Itthon

09. 26.

2019.09.26 18:00 Cervantes Intézet
A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének története

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének hátterébe enged betekintést a Cervantes Intézet új programsorozata.

Ahogyan korábban teaserünkben megírtuk, a Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye nemcsak az intézmény egyik legféltettebb kincse, hanem a világon is egyedülálló kollekciónak számít. Azonkívül, hogy a Szépműben található spanyol műremekek száma önmagában jelentős (mintegy 120 mű), gazdagsága és változatossága is egyedülállónak számít, amivel a madridi Prado Múzeumon kívül más intézmény aligha büszkélkedhet a világon.

budapest_prado_instituto_cervantes_2019_1500.png

Szeptember 26-án ennek fényében indul a Budapesti Cervantes Intézet kerekasztal-beszélgetés-sorozatota a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéhez kapcsolódóan, méghozzá éppen a madridi Prado Múzeummal közösen. Három alkalommal hallgathatjuk a Szépművészeti Múzeum és a Prado szakembereit, megismerhetjük a spanyol gyűjtemény jellemzőit és történetét. Az első alkalom témája éppen az utóbbi lesz.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol festménygyűjteményének alapját a XIX. század első felében létrejött Esterházy-gyűjteményből származó munkák alkotják.

II. Esterházy Miklós herceg korán felismerte a spanyol festőiskolák nagy értékét és egyedülálló voltát, és Edmund Bourke nagykövet gyűjteményéből számos alkotást vásárolt meg. A magyar állam 1870-ben vette meg az Esterházy hercegek által összegyűjtött festményeket, és később ezek az alkotások képezték a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének kezdeti állományát, melyet 1906-ban mutattak be először. Később folyamatosan gazdagodott adományok és újabb szerzemények által, elsősorban a XX. század első évtizedeiben.

*cr Budapesti Szépművészeti Múzeum

A Budapesti Szépművészeti Múzeum és a madridi Prado Múzeum közös programját a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményéről szóló bevezető előadással kezdi: a gyűjtemény felelőse, Lantos Adriána mesél nekünk a kezdetekről és a XX. század elejének főbb magyar és külföldi műgyűjtőiről a Cervantes Intézet nagytermében.