Utazás

Utazás

„Indulj és ne nézz vissza! Talán erről szól a Camino..." − Édua útja (1. rész)

Vági Édua | 2017.09.22.

A cél maga az Út − mondják az El Caminóról, és hogy ezen az Úton milyen sorsfordító csodák lehetségesek, arról Vági Édua hosszan tudna mesélni. Szerencsére meg is teszi. A KultúrTapas magazin most induló sorozatában kézen fog minket és szombatról-szombatra végigvezet a Camino de Santiago egy-egy szakaszán, megosztva velünk annak az érzelmi hullámvasútnak a történetét, amiről végül Santiago de Compostelában sikerült leszállnia. A tengeri szélben aztán egy új utazás kezdődött. Mert a Camino sosem ér véget.

#el camino #szent jakab-út #santiago de compostela #camino #zarándoklat #camino de santiago #spanyol zarándoklat #el camino de santiago #elcamino

Utazás

10 dolog, amiért érdemes Guatemalába menned

Szlávi Anna | 2017.09.19.

Guatemala igazi vakfolt, legalábbis innen Európából. Az igazat megvallva én sem terveztem, hogy ilyen messzire utazom. Aztán másképp alakult. Mennem kellett, és bár maradni már nem kellett, mégis ott töltöttem három hónapot a „maja világ szívében” (ahogy Guatemala hivatalos mottója definiálja az országot). Be kell vallanom, nagyon megérte ez a nem tervezett utazás. Rengeteg nem várt szépséget és élményt tartogat ez a Magyarországgal közel azonos méretű közép-amerikai ország. És ha már ott van az ember (szezonon kívül akár 200 ezerből is kijön a repülőjegy!), akkor már nem is feltétlenül kerül olyan sokba. Úgyhogy lássuk a listát, miért érdemes újragondolni azt a jövő évi nyaralást!

#latin-amerika #guatemala #dél-amerika #közép-amerika #amerikai út #transzatlanti utak

Utazás

A cicazarándok, avagy „butaság lett volna fél évet gyalogolni valakivel, akit nem szeretek"

Kürthy Ádám András | 2017.06.18.

Címszavakban: magyarországi Szent Jakab-út, Jakobsweg-Ausztria, Jakobsweg-Svájc, Geneva Way, Chemin Le Puy, Camino Francés. Két utazás, 4.300 km, rengeteg élmény és tapasztalat. Jakusovszki Dorinával, Vándorinával folytatott beszélgetésünkbe ebből igyekeztünk olyan sokat belesűríteni, amennyi csak egy interjúba beleférhet.

#szent jakab-út #zarándokút #zarándok #camino #a zarándokút #spanyol zarándokút #camino de santiago #el camino zarándoklat #spanyol zarándoklat #szent jakab-zarándoklat #el camino de santiago

Utazás

A pólyás zarándok, avagy mindennapi csodák az El Caminón

Benedek Rózsa | 2017.05.30.

Nemrég Benedek Rózsa (zarándok)szállásadóval beszélgettünk, akit - túlzás nélkül állíthatjuk -, örökre foglyul ejtett a Camino. Ahogyan egykor zarándokként, manapság szállásadóként találkozik az Útra oly jellemző különös történetekkel, amik közül most egy igazán meghitt esetet mesél el a KultúrTapas olvasóinak.

#el camino #szent jakab-út #santiago de compostela #camino #zarándoklat #el camino de santiago

Utazás

25 dolog, amiért imádjuk Andalúziát

Molnár Péter | 2017.05.25.

Kár, hogy a turisztikai statisztikákban nincsenek érzelmek, vagy legalább néhány like- és szívecske-gomb. Azért megkockáztatjuk: a tavaly Andalúziába látogató 10 millió (!) turista szinte mindegyike kisimult ráncokkal és elégedett mosollyal zárta a nyaralását. Andalúziában csalódni ugyanis egyszerűen lehetetlen. 10 millió okot lehetne felsorolni, íme az első 25.

Utazás

A Camino zarándokainak magyar őrangyala – interjú Mészár Katával

Kürthy Ádám András | 2017.05.14.

A Camino vonzerejét már számos interjúnkból megérezhettétek – ha ugyan személyesen még nem volt szerencsétek megtapasztalni. Ez alkalommal Mészár Katával beszélgettünk a Caminóhoz fűződő kapcsolatáról, arról, hogyan gazdagodik általa, illetve arról, hogy mit tartogat még Galícia a zarándoklaton túl.

#el camino #santiago de compostela #camino #el camino zarándoklat #munka spanyolországban #galícia #pulpería #empanada #galícia gasztronómiája

Utazás

A zarándok tigris, avagy 5 őrült történet a Caminóról

Benedek Rózsa | 2017.05.02.

A Camino spirituális út, az elmélyülés helye, fizikai kihívás, teljesítménytúra. Azonban – akár zarándokként, akár szállásadóként akad dolgunk az Úttal – sok különös, esetenként kevésbé fennkölt dolog is megesik velünk. Azzal szoktam viccelődni, hogy míg zarándokként én megyek a különböző élményekért, addig hospitaleraként (zarándok-szállásadó) az élmények jönnek hozzám. Ezekből osztok meg most veletek néhányat, olvassátok szeretettel!

#el camino #szent jakab-út #camino #camino de santiago #el camino zarándoklat #szent jakab-zarándoklat #el camino de santiago #elcamino

Utazás

Ha jártál már Barcelonában, ezt a videót rólad forgatták

Molnár Péter | 2017.04.29.

Nektek őszintén bevallhatjuk, a legritkább esetben találkozunk olyan profi turisztikai videóval, amiről a saját nyaralásaink jutnának az eszünkbe. Félreértés ne essék, lenyűgözőek tudnak lenni a naplementés time-lapsek, meg a drónokkal készült high-tech légi felvételek, de ilyen tapasztalatok mégiscsak ritkán adódnak egy pár napos nyaraláson. Nem csoda, hogy azonnal beleszerettünk Danas Macijauskas amatőr videójába, ami egy kicsit mindannyiunk barcelonai nyaralását idézi. Adjatok magatoknak 3 percet, hogy feltörjön pár emlék és átmelegítse a szíveteket − akár a barcelonai napsütés.

#katalónia #barcelona #barcelonai utazás #barcelonai nyaralás #sagrada família #barcelonai látnivalók #rambla

Utazás

A zarándokok világítótornya − Magyaros vendégszeretet a Caminón (interjú)

Kürthy Ádám András | 2017.04.04.

Legújabb interjúnkban Benedek Rózsa, (zarándok)szállásadóval beszélgettünk. Mint már oly sok mindenki, ő is élete válságos pillanatában talált rá a Caminóra, és a találkozás az elkerülhetetlen nehézségek ellenére őt is foglyul ejtette. Ha már így alakult, nem is hagyta annyiban – úgy döntött vissza kell térnie. Beszélgetésünkből megtudhatjátok, hogyan válik valaki egyszerű zarándokból egy zarándokszállás tulajdonosa, milyen dolog Spanyolországban vállalkozásba kezdeni, és hogy hol számíthat az ember egy kis magyaros vendégszeretetre a zarándoklat befejező szakaszán.

#el camino #camino #el camino szállás #camino de santiago #el camino zarándoklat #el camino de santiago #camino francés #galícia

Utazás