Bilbao

#spanyolosok

 • ATHLETIC CLUB | REAL SOCIEDAD

  Amikor már azt hinnéd, hogy Bilbaóban minden az egykori dokkokat XXI. századi köntösbe öltöztető folyópartról, a helyiek büszkeségéről, a bárok pultjain apró vitorlásokként sorakozó pintxókról, vagyis éppen a várost a nemzetközi építészet első vonalába emelő Guggenheim Múzeumról szól, felhangzik a csatakiálltás: EUP! Ha pedig éppen egy baszk derbit játszanak, az izgalom és a fanatizmus csak fokozódik.

  Amikor azt hinnéd, hogy nincs olyan sorozat, amely kilencven évadon át emberek százmillióit ülteti a képernyők elé, vagy éppen százezreket a stadionokba hétvégéről hétvégére, ismét elrajtol a világ legjobb bajnoksága. Ez a LaLiga, megannyi ősi rivális, érték és hagyomány, világhírű egyéniségek a pályán, és azon túl.

  A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon.

  Kövessetek minket exkluzív fotó-és videoanyagokért az Instán és a Facebookon, valamint legendás történetekért, kultúr-, gasztro- és futballsztorikért a magazinban. Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, most közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat Bilbaóba, csak átszállással lehet eljutni repülővel a városba. Ha szeretsz vonatozni, a Renfe vasúttársaság járataival Madridból vagy Barcelonából is könnyen megközelítheted a baszk várost.
 • Bilbao biciklibarát város, érdemes nyeregbe pattanva felfedezni a látnivalóit!
 • Az óceán közelsége miatt gyakran esik az eső, párás a levegő. Ha strandolni szeretnél, júliusban vagy augusztusban utazz, akkor a legmagasabb a napsütéses órák száma.

5 fun fact Bilbaoról

1. FŐVÁROS

Tudtad, hogy a Nervión-folyó partján fekvő várost gyakran nevezik tévedésből Baszkföld fővárosának? Az autonóm tartomány fővárosa valójában a tőle délre fekvő Vitoria-Gasteiz.

2. TENGERPART

Bilbaóból legközelebb az 1-es metró-vonalon fekvő Areeta/Las Arenas-megállónál találunk fürdésre alkalmas partszakaszt, de ha igazán szép tengerparti élményre vágyunk, utazzunk a végállomásig. Plentzia nemcsak csodálatos homokos partszakasszal és az amatőr szörfösöknek is élvezetes hullámokkal, hanem a baszk halászfalvak elbűvölő hangulatával is meglep majd minket.

3. GUGGENHEIM

Bilbao modern-kori jelképe és elsőszámú turista-látványossága az 1997-ben megnyitott Guggenheim múzeum. A világhírű állandó és igazán nívós időszaki kiállításokkal rendelkező múzeum belépőit sokan borsosnak találhatják, az épület meglátogatása ugyanakkor minden turista számára kötelező program.

4. ATHLETIC CLUB

A helyiek különösen büszék a bilbaói focicsapatra, amelynek 1898 óta íródó történetében csak és kizárólag baszk nemzetiségű játékosok játszottak, és a klubtagok kérését elfogadva ezen a szabályon akkor sem változtattak, amikor néhány éve az Athletic a kiesés szélére sodródott. Végül azonban a csapat bent maradt, és ezáltal továbbra is elmondhatja magáról, hogy a Madriddal és a Barcelonával egyetemben soha nem esett még ki a spanyol első osztályból.

5. PINTXOS

Az óváros sikátorai közt járva térjünk be a helyi bárokba egy-egy pintxóra. Noha a pintxót sokan csak baszk tapasként emlegetik, a miniatűr gasztro-alkotásokra jellemző elképesztő kifinomultság és kreativitás miatt hamar másként tekintünk majd rájuk. A Bikiak bár pultja láttán például biztosan nem fogunk majd csalódni.