Salamanca

#spanyolosok

 • Admin | Salamanca

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Salamanca városa legkönnyebben és leggyorsabban Madridból érhető el a Renfe vasúttársaság járataival ‒ az út kb. két és fél órát vesz igénybe.
 • A salamancai vasútállomásról az 1-es jelzésű busszal tudod megközelíteni a belvárost.
 • A város főbb nevezetességei sétatávolságban vannak egymástól.

5 fun fact Salamancaról

1. BÉKA

A város egyik jelképe a salamancai béka (rana de Salamanca), amely az egyetem homlokzatát díszítő egyik koponyán trónol. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a béka sokszor a halál (és a bujaság) jelképe. Népszerűsége olyannyira elsöprővé vált, hogy Unamuno, a híres spanyol író és salamancai rektor, így panaszkodott a látogatókra: „Nem az a baj, hogy a békát nézik, hanem az, hogy csakis azt.”

2. BIKA

Salamancában nem csak a béka számít híresnek. A város címerében megjelenő római híd főjénél található vetton szobor (Verraco del puente) neve szerint vadkant, mások szerint bikát ábrázol. A XIX. században az I. Károly király elleni lázadók döntötték le. Csak 1954-re, az őt megörökítő Lazarillo de Tormes című regény megjelenésének 400. évfordulójára sikerült helyreállítani. Azóta többször is áthelyezték, jelenlegi helyén 1993 óta látható.

3. LAZARILLO

A város hírét nem csak az állatszobrok repítették messze, innen indul útjára ugyanis a Lazarillo de Tormes címszereplője, a spanyol irodalom egyik első nagy alakja, a kópéregények hosszú sorának előfutára.

4. EGYETEM

Tudtad, hogy Salamancában található Spanyolország legrégebben működő egyeteme? 1218-ban alapította León királya, IX. Alfonz. Európában elsőként, 1252. november 9-én kapta meg az „egyetem” címet X. Bölcs Alfonztól.

5. 2 700 ÉV

Tudtad, hogy a Tormes-folyó partján fekvő város a régészeti leletek szerint már 2 700 évvel ezelőtt is létezett?