Sevilla

#spanyolosok

  • Real Betis | Sevilla FC

    Amikor már azt hinnéd, hogy Sevillában a cipősarkak kopogása és az ütemes tapas csak a flamenco ritmusára lüktethet, eljön a Gran Derbi napja, és a mindig mosolygós sevillaiak összehúzzák a szemöldöküket egy pillanatra. Aztán a lélegzet-visszafojtott csend tapsviharba és hangorkánba csap át, amikor az ővéik kifutnak az örök rivális ellen.

    Amikor azt hinnéd, hogy nincs olyan sorozat, amely kilencven évadon át emberek százmillióit ülteti a képernyők elé, vagy éppen százezreket a stadionokba hétvégéről hétvégére, ismét elrajtol a világ legjobb bajnoksága. Ez a LaLiga, megannyi ősi rivális, érték és hagyomány, világhírű egyéniségek a pályán, és azon túl.

    A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Következik a sevillai #ElGranDerbi gyönyörű mezeivel. Ne maradj le róluk, december 30-án játszunk az Instán!

Fontos információk

  • Budapestről is indul közvetlen repülőjárat Sevillába, de ha nem riadsz vissza egy kis vonatozástól, a Renfe vasúttársaság járataival is megközelítheted a várost Madridból, Valenciából vagy Málagáról. Előbbi a spanyol gyorsvasút plusz élményével szolgál.
  • A városban kiterjedt busz-, villamoshálózat működik, illetve metróval is utazhatsz. Érdemes észben tartani, hogy a metrójegy ára attól függ, hány zónát érintünk utunk során.
  • A nyári átlaghőmérséklet 35 °C felett van, itt mérik a második legmelegebb nyarakat Európában ‒ ezt nem árt figyelembe venni a program összeállításánál.

5 fun fact Sevillaról

1. FOLYÓPART

A város nagy része a Guadalquivir-folyó bal partján fekszik, ám két negyede (Triana és Los Remedios) a jobb oldalon található. A Magyarországra látogató sevillaiak éppen ezért Budát gyakran hasonlítják a Trianához.

2. MELEG

A város melegrekordja 1946. augusztus 6. óta áll, ekkor 47,4 °C-ot mértek. Sevilla leghidegebb napja egy évtizeddel később, február 12-én köszöntött be: a hőmérséklet ekkor egészen -5,5°C-ig süllyedt. Csontig hatoló, nem igaz?

3. OPERA

Sevilla az európai színház- és operatörténet egyik kedvenc városa: idevalósi Figaro (Beaumarchais drámáinak, Mozart, Rossini és Salieri operáinak főszereplője, a második legnagyobb francia napilap névadója), maga Don Juan (mítosza Tirso de Molina óta Mozartot és napjainkig számtalan más szerzőt ihletett meg), és Merimée meg Bizet híres Carmenje is.

4. MŰEMLÉKEK

Központjában 1987 óta több műemlék is a világörökség részét képezi: a Torre del Oro, az Alcázar, és a székesegyház, a Giralda csaknem 100 méter magas tornyával, nem is beszélve a gyarmati levéltárról (Archivo de las Indias).

5. FELHŐKARCOLÓ

2015-re megépült Andalúzia legmagasabb épülete, Sevilla első felhőkarcolója is. A 180,5 méter magas épület fiatal kora ellenére már számos nevet kapott: volt Torre Cajasol (az azonos nevű bank feloszlásáig), Torre Pelli (argentin építésze, César Pelli után), míg a – feltehetőleg végleges – Torre Sevilla névre nem keresztelték.

1. Fekete ló zöld-fehérben

A Real Betis Balompié talán az egyik leginkább alul értékelt csapata a LaLigának. A sevillai klub nemcsak elképesztő andalúziai szurkolótáborral rendelkezik, hanem azon kevés spanyol klub egyike (pontosan kilencen vannak), amely története során meg tudta nyerni a spanyol bajnokságot.

2. Viva er Betis manque pierda

A Betis rendelkezik az egyik legfurcsább szurkolói rigmussal a spanyol labdarúgásban. A klub nem hivatalos mottója a harmadosztályú vergődés időszakából származik, és tűnjön bármennyire is fatalistának, azóta kitartanak mellette: „Éljen a Betis, akkor is, ha veszít” – hamisítatlan andalúz tájszólásban.

3. Risitas is bético

Bár az osztályváltás afféle furcsa szeszélye a Betisnek, mégis sikerült története során megjárnia a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és a KEK-et is néhány alkalommal. Talán ennek is köszönhető, hogy a klub elképesztő rajongótáborában olyan hírességeket is találunk, mint Risitas, aki még budapesti látogatásán is vallott erről.

4. Poli Rincón és Ladinszky Attila

A klub történetének legeredményesebb játékosa Poli Rincón, számunkra mégsem ő a történelem legkedvesebb Betis-játékosa, hanem Ladinszky Attila. Az örök bohém a sevillai szurkolók nagy kedvence volt, sármos, harcos és lehengerlő stílusa mellett elsősorban játéktudása miatt. A Real Madridnak lőtt góljait a mai napig emlegetik a Guadalquivir-folyó partján.

5. Triana

A sevillai rangadót nem véletlenül hívják „El Gran Derbinek”, miután az andalúz szenvedély ennek az összecsapásnak minden pillanatára kihat. Hiába tűnik (elsősorban XXI. századi Európa Liga sikereinek köszönhetően) a Sevilla FC az andalúz főváros elsőszámú klubjának, utcáról-utcára, negyedről-negyedre folyik az évszázados rivalizálás a két klub között. A legzöldebb negyed kétségtelenül a híres Triana, ahol utcát is elneveztek a Betisről.

1. Sevillai főnix

A Sevilla FC nemcsak Spanyolország, hanem a világ egyik legsikeresebb klubja egyben a XXI. században. A másodosztályból indulva 10 év alatt meghódították Európát, pontosabban az Európa Ligát és 2 alkalommal megnyerték a világkupát is. A Sevilla idényről-idényre képes volt a hazai fronton betlizni és Európában szárnyalni. Valódi főnix.

2. Mint a Sunderland

A klub színeit angol mintára választották, egészen pontosan a Sunderland jelentett inspirációt a Guadalquivir-partján. Ez már csak azért sem meglepő, miután Spanyolország egyetlen hajózható folyóján komoly kereskedelmi tevékenységet folytattak a britek, akik (nem) mellesleg a futballt is elhozták az Ibériai-félszigetre. A többi már történelem.

3. Akik sosem adják fel

„Azt mondják, sosem adja fel” – szól a sevillai jelmondat, a klub pedig valóban nagy hangsúlyt fektet az összefogásra. Ennek ékes bizonyítéka a France Football által a világ 5. legjobb klub himnuszának választott sevillai induló, amelyet a kezdősípszó előtt összekapaszkodva énekel a stadion. Felejtsd el Liverpoolt, ez a Sánchez-Pizjuán stadion.

4. Emlékezés a 16. percben

A hazai mérkőzések 16. perce mérkőzésről-mérkőzésre megindító élmény a Sevilla stadionjában. A szurkolótábor közel 15 év távlatából sem felejti el Antonio Puertát, a klub korábbi játékosát, aki 2007-ben az idény első mérkőzését követően lett rosszul és hunyt el. A 16-os szélső tiszteletére szól a vastaps minden meccs 16. percében.

5. Monchi

Az Európa Liga első kiírása óta 12 idény telt el, amelyek felében(!) – igen, 6 alkalommal – a Sevilla FC vihette haza a kupát. A fantasztikus trénerek mellett ennek a sikersorozatnak az elsőszámú letéteményese a klub sportigazgatója, Ramón Rodríguez „Monchi”, aki olyan tehetségeket fedezett fel és sztárokat igazolt a Sánchez-Pizjuán stadionba, mint Kanouté, Palop, Júlio Baptista, Adriano, Dani Alvés vagy éppen Rakitics.