A spanyolok félmillió tonna görögdinnyét esznek évente

Várhatóan 140-160 ezer tonna görögdinnyét és 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a következő hónapokban a magyar termelők, ám Európa legnagyobb dinnyetermesztőjének továbbra is Spanyolország számít, ahol utóbbi tízszeresét adó termés várható. A spanyolok évente mintegy félmillió tonna (!) dinnyét fogyasztanak, 800 ezer tonna pedig még így is jut exportra.

Mindenki kedvenc nyári gyümölcsére – na jó, a görögdinnye mellett a sárgadinnye és persze az őszibarack hívei sincsenek kevesen – már nem kell sokat várni. Sőt a külföldről származó, rendszerint marokkói vagy görögországi dinnyével márciustól találkozhattunk az üzletekben. Sokan az ízletes hazai dinnyéket várják, miközben Európa legnagyobb dinnyetermelőjének továbbra is Spanyolország számít.

A Pireneusokon túl csaknem 20 ezer hektár termőfelületen vetnek dinnyét, így évi 1,2-1,3 millió tonnát takarítanak be. Érdekes, hogy a mennyiség nagyobb része, mintegy 800 ezer tonna exportálásra kerül, főleg Európába. Így találkozhatunk mi is időről-időre az áruházláncokban spanyolországi görögdinnyével. Jelentős dinnyetermesztő országnak számít még (hogyhogynem!) Görögország, Olaszország és Törökország is.

Kevesen gondolnák, de a spanyolokkal összeköt minket a görögdinnye szeretete.

Miközben első hallásra a Spanyolországban elfogyasztott félmillió tonna görögdinnye elképesztő számnak tűnik, szakemberek szerint itthon is 100-110 ezer tonna dinnyét eszünk, vagyis a lakosságszámot tekintve egálban vagyunk a spanyol dinnyerajongókkal. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, termőterületünk kicsi a déli országokéhoz képest, így nem csoda, ha az export aránya nálunk éppen fordított: többet (fejenként 10 kilót!) eszünk meg itthon, mint amennyi magyar dinnyét exportálunk.

Start typing and press Enter to search