CAVA kóstoló: Pezsgő spanyol érdekesség a caváról

A spanyol borok csúcsminőségét aligha vitatják a hazai borkedvelők, a spanyol pezsgőnek azonban továbbra sem árt a cégér. És még mielőtt valaki félreértené, nem a cava kvalitásaira gondolunk, hanem a mögötte rejlő gazdag tradíciók és egyedülálló jellemzők ismeretlenségére. A cava nem másodosztályú champagne, és még véletlenül sem olcsósított prosecco. Fontos hát megismerni… és persze megkóstolni!

"Gondold azt, hogy ez igazi francia pezsgő…"

– mondja a Tapas című film egyik jelenetében évődő öregúr a feleségének. A riposzt sokatmondó:

"De hiszen ez csak cava"

– csattan fel az asszony széles mozdulatokkal megragadva a poharat.

Na, valahogy így voltak sokáig a cavát nem ismerők a katalánok habzóborával, ami mára nemcsak Spanyolországban, de a nemzetközi borszíntéren is levetette magáról a másodosztályú címkét. A Barcelonától dél-nyugatra fekvő Penedès borvidék – amely a Spanyolországban eredetvédelmet jelölő Denominación de Origen besorolással rendelkezik – elhelyezkedésének köszönhetően a cava ráadásul egyedi jegyekkel bír, és a legmagasabb összevetésben is megállja a helyét.
 
cava_02.jpg
 
A spanyol borok hazai szakértője, a Vino Castillo borház október 11-i sétáló kóstolóján ennek megfelelően a legérdekesebb tételek skálázására készülnek. Szeredi Zsoltot, a borház tulajdonosát cavában sem könnyű megfogni és visszafogni: ő mindig örömmel beszél borról, pláne ha spanyol, így a sétáló cava-kóstoló folyamán fokozatosak fogja emelni a szintet a cava szerelmesei és a cavával még csak most ismerkedők számára. Az alábbiakban 5 kulcskérdéssel hangolunk az eseményre, hogy elkezdjük ízlelgetni a cava világát!
 

1. Mi jelenti a garanciát a cava minőségére?

A Denominación de Origen, Spanyolország eredetvédelem alatt álló borvidékeinek besorolása a Penedès vidék garanciajegye. A készítés során szigorú feltételeknek kell megfelelniük a spanyol borászatoknak, így csak olyan habzóbort nevezünk cavának, aminek másodlagos érlelése a palackban történik (método tradicional), legalább 9 hónapon keresztül, és csupán az engedélyezett szőlőfajták felhasználásával készül. A három legnépszerűbb fajta a macabeo, a xarel.lo és a parellada.
 
cava03.jpg
 

2. Hogyan tároljuk és hűtsük a cavát?

Nagy a kísértés, hogy az ember ne tárolja hosszan a palackokat, pláne, ha tudjuk, hogy ez nem is tesz jót a cavának. Megfelelő körülmények között, azaz 15 fok alatt, sötét helyen, ideálisan borhűtőben tárolva ugyanakkor nem romlik a cava minősége. A kísértés persze ettől még megmarad… Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes lehűteni és 5-8 fokon kínálni, sőt az egészen friss tételeket akár ennél alacsonyabb hőmérsékleten is fogyaszthatjuk. A fagyasztót viszont kerüljük, mert a nagy hőkülönbség árt a pezsgőnknek.
 
cava04.jpg

 

3. Hogyan bontsunk fel egy palack cavát?

Ahogy a pezsgőknél általában, a cava esetében is egyfajta rituálét jelent minden palack kibontása. Fontos, hogy ilyenkor kerüljük a széles mozdulatokat, mivel nem a filmvásznon pukkantunk. Ha eltávolítottuk a kosarat, megragadjuk a dugót a hüvelykujjunkkal megtámasztva, miközben a 45 fogban megdöntött üveget elkezdjük lassan csavarni. Ahogyan a dugó lassan távozik, úgy távozik fokozatosan a nyomás az üvegből, így elkerülhetjük a klasszikus szilveszteri "pukkanást".
 
cava01.jpg
 

4. Milyen pohárból fogyasszunk cavát?

Kevés pohár rendelkezik saját történettel és önálló személyiséggel, a "Madame Pompadour" ugyanakkor ilyen. A gasztro-történelem egyik legismertebb pohár-sziluettje XV. Lajos francia király szeretőjéről kapta a nevét – rossz nyelvek szerint pedig a kebléről a formáját. Cavát ugyanakkor egyre többet fogyasztanak hosszúkás üvegpohárból, amely lehetővé teszi a buborékok elegáns vándorlását. Ezek a pezsgőspoharak ideálisak az aromák megillatozására is, és a száruknál fogva elkerülhető a cava túlmelegítése.
 
cava05.jpg

 

5. Mikor fogyasszunk cavát?

A spanyol cava ideális aperitivo, hiszen főleg a száraz változatok nagyon frissítőek és étkezés előtt az ízeket is másképp érezzük. Sőt, mediterrán szokás szerint a cava jól kiemelheti a klasszikus spanyol aperitivo, az étkezést megelőző "előételek" ízélményét is. Különösen jól illeszkedik a tipikus spanyol tenger gyümölcseihez, a különböző garnélarákokhoz és tintahalakhoz, de kiváló párost alkot a spanyol szalámikkal vagy szárított gyümölcsökkel is.
 
cava02.jpg
 

Hogyan tűnj cava-szakértőnek?

A fentiek ismeretében már csak néhány fennkölt kijelentés hiányzik ahhoz, hogy felkent cava-szakértőként nyűgözd le rögtönzött hallgatóságodat – persze nem a Vino Castillo kóstolóján, ahol az elemzést érdemes az igazi szakértőkre bízni. Éppen ezért ne a "déli gyümölcsök aromája" vagy a "selyemszín árnyalatok" vezessenek a cava megismerése során. Sokan elfelejtik, hogy cavát nem csak ünnepi alkalmakkor szokás bontani… de minden cava kibontása ünnepi alkalomnak számít.
 

Cava kóstoló – a következő fokozat

A Vino Castillo rendezvényén kóstolásra kínált tételek:
 
  • Castillo Perelada Star Brut & Brut (Xarel-lo,Macabeo,Parellada)
  • Castillo Perelada Star Touch Of Rosé (Garnacha,Pinot Noir)
  • Juvé & Camps Cinta Púrpura Brut Reserva (Xarel-lo,Macabeo,Parellada)
  • LLopart Brut Reserva (Xarel-lo,Macabeo,Parellada)
  • Agusti Torello Mata Brut Reserva (Xarel-lo,Macabeo,Parellada)
  • Rimarts 24 Brut Nature Reserva (Xarel-lo,Macabeo,Parellada)

A kóstoló ára: 2990 Ft. Regisztrálni a [email protected] illetve az [email protected] e-mail címen vagy a 0612876200 telefonszámon lehet.

Start typing and press Enter to search