Egy nagyszerű kézműves hamburger Baszkföldről

A legenda szerint az amerikai gyorsétteremláncok nyugat-európai előretörésének hatására alkották meg először a baszk kézműves hamburgert, amit a ’80-as évek óta sokan újraértelmeztek már. Recept és gasztro-kulturális lábjegyzet következik a Pireneusokból.

Az utóbbi évtizedben az új baszk konyhaművészet a nemzetközi haute cuisine egyik zászlóshajójává vált, Spanyolország legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező városa pedig ma nem más, mint San Sebastián. A hagyományosan jó minőségű alapanyagokat használó baszk konyha a címadó szendvicset is jellemzi, az étterem-kalauzok világától azonban messze áll.

Baszk burger otthon

David de Jorge, baszk séf szerint a hagyományos helyi alapanyagokat felhasználó Big Beñat hamburgert először a francia-baszkföldi Bayonne-ban és Biarritzban készítették, kizárólag a környékre jellemző alapanyagokból. A szendvics sikerét jól mutatja, hogy idővel áttörte a pop-kultúra határait és 2000-ben a baszk nyelvművelő maratoni futás, a Korrika szimbólumának választották.

A gyorsétteremláncok hamburgerein ironizáló Big Beñatot sokféleképpen el lehet készíteni, minőségi alapanyagok azonban nem hiányozhatnak belőle. A baszk szendvics a globális gyorsételek és a helyi ízek különös keveréke. Miután a Pireneusokban a birkatartás különösen jelentősnek számít, a kézműves hamburger legfőbb összetevője az Ossau-Iraty sajt, kiegészítve a szintén regionális ínyencségnek számító bayonne-i sonkával.

 

Big Beñat a la RobinFood

David de Jorge alábbi receptjét megkülönbözteti a fokhagymából, sóból és a különleges espelette-i pirospaprika-őrleményből készített fűszervaj is. A zöldségeket néhány karajszelet és egy tükörtojás „öleli”, a mindig vidám séf cinkos mosolyától kísérve.

Mielőtt a recept különleges alapanyagainak beszerzésétől elrettennétek, eláruljuk, hogy mi az espelette-i pirospaprikát hagyományos magyar fűszerpaprikával helyettesítettük, és az érlelt sonka esetében is hasonló cselhez folyamodtunk. Az eredményben így sem kellett csalódnunk. Győződjetek meg róla Ti is!

Start typing and press Enter to search