Így válassz magadnak spanyol bort a sangría helyett, és nem fogsz csalódni
Ha spanyol borokról van szó, megfogni és visszafogni sem könnyű. Szeredi Zsolt mindig örömmel beszél borról, pláne ha spanyol, és bár a tételekkel ellentétben nála a felcímkézés felesleges, nyugodtan nevezhetjük a spanyol borok hazai nagykövetének. Spanyol bor-iránytűnk összeállításakor keresve sem találhattunk volna nála felkészültebb és közvetlenebb társat, aki segít nekünk eligazodni a jobbnál-jobb hazai spanyol tételek között.
A spanyol borokkal nagyot fordult a világ, a hazai spanyolokkal meg talán még nagyobbat. A spanyol borászati hagyományokat évezredesnek nevezni egy pillanatig sem túlzás (erről itt írtunk korábban), ennek ellenére a XX. század végéig a spanyolok még látótávolságban sem voltak az európai bordobogótól. Az ezredfordulóra világhírűvé váló spanyol gasztronómiához aztán lassan a borászat is felzárkózott, a borkedvelők pedig azon kapták magukat: itt az idő megtanulni spanyolul.
„A spanyol borászat néhány évtized alatt hatalmasat fejlődött, és a 2000-es években a nemzetközi trendek is a kedveztek a spanyol tételeknek.” – mondja kalauzunk, Szeredi Zsolt, a Vino Castillo borház tulajdonosa. „Sokszor tapasztalom, hogy a spanyol borokat könnyű megszeretni, és így van ez Magyarországon is. Sőt, valamikor tulajdonképpen így volt ez velem is…” – mosolyog sejtelmesen Zsolt.
Spanyol borok itthon
És szerencsére ma már véletlenül sem kell Spanyolországba utazni – persze mi erről soha senkit nem fogunk lebeszélni! −, hogy az ember zamatos spanyol borokat kóstolhasson. „Az elmúlt 10 évben eljutottunk oda, hogy lassan már nemcsak a hazai hipermarketekben, hanem a kisebb közértekben is rendszeresen találkozni spanyol borokkal. A választék mellett persze a minőség is nagyon hullámzó sajnos.”
Hasonló a helyzet a hazai éttermek esetében, ahol a magyar borok mellett egyre több helyen találkozni spanyol tételekkel is. A budapesti tapas bárokban azonban a minőség nem lehet hullámzó, hiszen a vendégek részéről is egyre magasabbak az elvárások, hogy a legjobb spanyol borokkal kísérhessék a spanyol falatkákat. Ha valami, a minőség a Vino Castillónál is elsődleges.
„Jelenleg 300 fajta spanyol bor, mintegy 70 cava, vagyis katalán pezsgő, sherry és kuriózumként egy kiváló minőségű extraszűz olívaolaj is rendelhető nálunk” − mondja Zsolt. Azt már mi tesszük hozzá, hogy nem árt, ha az ember a tételek és a spanyol borvidékek között böngészve nyitott szemmel jár, hiszen a nemzetközi húzónevek mellett kevésbé ismert gyöngyszemekre is bukkanhat. Zsoltnak ebben nagy gyakorlata van.
„A legtöbb spanyol történelmi borvidék képviselteti magát nálunk, de az egyenlők között is vannak egyenlőbbek: a La Rioját talán egy borkedvelőnek sem kell bemutatni például, hiszen a 69 Denominación de Origen (DO) eredetvédett régió közül ezt még a spanyolok is kiemelik. Riojából nekem nagy kedvencem a Lan és a Roda pincészet például.” Ha pedig a szellem már kiszabadult a palackból, rögtön egy képzeletbeli spanyolországi bortúrára indulunk, górcső alá véve a legfontosabb spanyol borvidékeket és azok jellemzőit.
La Rioja
Az Észak-Spanyolországban, Baszkföld és Kasztília ölelésében található tartomány évszázadok óta Spanyolország abszolút prémium termőterülete, amelynek legfontosabb szőlőfajtája a tempranillo. Nevét arról kapta, hogy más spanyol fajtákhoz képest korán érik.
Testes és közepesen testes borokat ad, közepes savakkal és taninnal, aki pedig kedveli piros bogyós, gyümölcsös hatásokat, nem fog benne csalódni. A tempranillót garnachával (továbbá mazuelóval és gracianóval) házasítják, mely tipikus mediterrán szőlő, magas tanninnal, karakteres színnel és fűszeres ízvilággal.
A hagyományos rioja az amerikai vagy francia tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően lágyabb tanninokat, kókuszos, vaníliás jelleget mutat. Igen kedvelt az észak-amerikai piacon, ezért Spanyolország legfőbb export termékei között szerepel. Az idő múlásával zamatos animális és vegetális jegyek jelennek meg (húsos, bőrös, gombás) leginkább a Gran Reserva borokban.
Zsolt ajánlata: BODEGAS FAUSTINO V. RESERVA
Ribera del Duero
A Duero-folyó által kettészelt borvidék az egyik legkiválóbb borokat adja Spanyolországban, így méltán emlegetik egy lapon La Riojával. Hozzá hasonlóan a Duero-völgy egyik legkedveltebb fajtája a tinta del país, a tempranillo egyik változata, amiben itt már a fekete bogyós jegyek érvényesülnek jobban (szeder, aszaltszilva), füstös, olykor tölgyfás jelleggel kiegészülve. A vidék legnagyobb termelője a Bodegas Vega Sicilia, mely itthon is sokak számára ismerős lehet, hiszen a Tokaji Oremus Pincészetnek is ők a tulajdonosai.
Zsolt ajánlata: BODEGAS PROTOS CRIANZA BODEGAS NEO NEO
Priorat
La Riojához hasonlóan Priorat is kiemelt régiónak számít Spanyolországban (DOq). A katalán borvidéket a garnacha és a tempranillo házasítások jellemzik, de találhatóak itt samsó, syrah és cabernet fajták is. A Priorat (és Penedés) Spanyolország legszebb borvidékei közé tartoznak teraszos ültetvényeikkel, a Földközi-tenger és a Katalóniai-hegység (Cordillera Costera Catalana) ölelésében. A térség legjelentősebb pincészete a Torres, amely 1300 hektárjával valódi birodalmat épített ki Vilafranca del Penedésben. A Torres jelentős birtokokkal rendelkezik még Kaliforniában és Chilében is.
Zsolt ajánlata: CASA GRAN DEL SIURANA GR-174 CASA GRAN DEL SIURANA GRAN CRUOR
Penedés
Ha Katalónia, akkor cava; ha cava, akkor Penedés. A fantasztikus természeti szépségű borvidéken először 1872-ben készítettek pezsgőt − eredetileg a champagne ellenpólusaként. Azóta nagyot fordult a világ, vagy mondjuk inkább úgy, a cava indult el világhódító útjára. A titok csupán annyi, hogy Penedésben champagne-élményt kínálnak, annak töredékéért. A hagyományos, palackos érlelésű katalán pezsgőt macabeo, xarello valamint parellada szőlőfajtákból készítik, és legalább 9 hónapot tölt a palackban: 9-15 hónapos érlelés után crianza; 15-30 hónap után reserva; 30 hónap felett pedig gran reserva cavákról beszélünk.
Zsolt ajánlata: PERELADA CAVA STARS BRUT RESERVA J & C RESERVA DE LA FAMILIA GRAMONA IMPERIAL GRAN RESERVA BRUT
Rías Baixas
A Portugália felett megbújó, elsősorban a Caminóról ismert Galícia borvidékén a kulcsszó egyértelműen az albariño, Spanyolország elsőszámú fehér szőlője, amely a rizling klónjaként hordozza annak jegyeit. Mégis, az Atlanti-óceán közelségéből adódóan az albariño teljesen sajátos karaktereket (is) mutat, sós, minerális jegyekkel, magas savakkal. Közepesen testes, friss, zöld ízekkel, citrusokkal vonzza maga mellé a tenger gyümölcseit, így a galíciai konyha zászlóshajóit.
Zsolt ajánlata: PACO & LOLA ALBARIÑO
La Mancha & Valdepeñas
Kasztília talán Spanyolország legismeretlenebb régiói közé tartozik, egy valamiben mégis kiemelkedik: itt található Európa legnagyobb borvidéke. Az összehasonlítások pedig érdekes meglepetéseket kínálnak: a kasztíliai borvidék kevesebb, mint fele ugyanis kiadná például egész Ausztrália szőlőbirtokait. Bár a magas hőmérsékletből adódóan kevésbé komplex és kevésbé intenzívek az itteni borok, mint például La Riojában, a Toledói-hegységben nagyon szép, minőségi borokat készítenek érdekes házasításokkal. Jó példa erre az alábbi, spanyolra hangolt bordeaux-i cuvé.
Zsolt ajánlata: PAGO DE VALLEGARCIA PETIT HIPPERIA
Ami a spanyol címkék mögött rejlik
A borvidékek ismeretén túl a spanyol címkék értő olvasása sem árt, ha az ember kedvenc spanyol borait szeretné felfedezni. Bár a magyar jogszabályok garantálják, hogy kevéske magyar nyelvű információt így is, úgy is találunk a palackokon, az alábbi spanyol kifejezések segítségével könnyű bennfentessé válni. Ha nem is Szeredi Zsolt megcáfolására, de egy finom spanyol bor kiválasztására biztosan.
Bodega: borászat, pincészet
Blanco: fehér
Cava: tradicionális metódus alapján készülő katalán pezsgő
Cosecha: jelentése szüret, ha a palackon egy évszámmal együtt jelenik meg, akkor azt jelzi, hogy a szőlő legalább 85 százaléka abból a bizonyos évből származik
Crianza: 6-12 hónapig palackban, és legalább 6 hónapig tölgyfahordóban érlelt vörösbor
Denominación de Origen (DO): spanyol minősítési rendszer. Eredetet és minőséget garantál, meghatározott szempontok szerint kvalifikálva a bort és a borvidéket.
Denominación de Origen Calificada (DOCa): csakúgy, mint az előző kifejezés, eredetet és minőséget jelöl, méghozzá a spanyol értékelés szerinti legmagasabb tartományban
Dulce: édes
Embotellado por: palackozva
Espumoso: habzóbor; a tradicionális metóduson kívül bármilyen módszerrel készülve (megengedett a szénsav hozzáadása is)
Generoso: erősített vagy desszert bor
Gran Reserva: a vörösek esetében minimum 5 éves bor, melyből minimum 24 hónapot tölgyfahordóban tölt. A fehér és rosé gran reservák minimum 4 évesek, ebből legalább 6 hónapot töltenek tölgyfahordóban. Csak a legjobb évjáratokból készítik
Joven: acéltartályos érlelésű, friss karakterű bor, amely nem volt fahordóban
Reserva: Vörös bor esetében legalább 3 éves, melyből minimum 12 hónapot tölgyfahordóban tölt
Roble: 3 hónap hordós, 3 hónap palackos érlelésű bor
Rosado: Rosé
Seco: száraz
Semidulce: félszáraz
Tinto: vörös
Viña vagy viñedo: jelentése szőlőbirtok. Az esetek többségében a márkanévhez vagy a borászat nevéhez tartozó jelölés
Vino de la tierra: tájbor
Vino de licor: édes, általában egyéb alkohollal erősített bor