A spanyol fiatalok közel fele illegálisan streamel sporteseményeket

Az alicantei székhelyű EUIPO, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala szerint Európaiak milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sportfelszereléseket, ami 850 millió euróba kerül a gyártóknak. A nagy nemzetközi sportesemények szezonjának kezdetekor az EUIPO „Play Fair” néven kampányt indít, amelyben arra ösztönzi a szurkolókat, hogy a hivatalos közvetítéseket nézzék és engedélyezett árucikkeket vásároljanak.

Az alicantei székhelyű EUIPO, az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az EU egyik legnagyobb decentralizált ügynökségének legújabb akciója keretében a tudatosan vásárolt hamisított sportfelszerelések veszélyeire, valamint az illegális online forrásokból streamelt sporttartalmakból származó károkra hívják fel a figyelmet. Az EUIPO uniós polgárok általi tudatosságról és magatartásról készített tanulmánya szerint az uniós polgárok 12%-a jutott hozzá illegális forrásból származó tartalmakhoz, vagy streamelt ilyen tartalmakat sportközvetítések megtekintése céljából.

Miközben az európaiak arra készülnek, hogy a következő hónapokban látványos gólokat láthassanak a labdarúgó Európa-bajnokságon, célfotókat nézegethessenek a Tour de France vagy a Vuelta befutóiról, és aranyérmes pillanatoknak lehessenek részesei a párizsi olimpián, milliók járhatnak el közülük illegális módon. Az EU-n belül Bulgáriában a legelterjedtebb ez a gyakorlat, ahol a válaszadók 21%-a ismerte el, hogy illegális online forrásokat használt sportesemények megtekintésére; ezt követi Görögország (20%), Írország (19%), Spanyolország (19%) és Luxemburg (18%).

Az EUIPO tanulmánya szerint ugyanakkor a 15 és 24 év közötti fiatalabb polgárok kétszerese számolt be arról (a teljes népességhez viszonyítva), hogy jogellenesen férnek hozzá online sporteseményekkel kapcsolatos tartalmakhoz. A bolgár fiatalok körében a legvalószínűbb (47%) a sportesemények illegális streamelése, ami jóval meghaladja a 27%-os uniós átlagot; de Spanyolország (42%) és Görögország (42%) is szorosan követi őket. A magyar fiatalok körében ez az arány 17% volt.

HAMISÍTOTT SPORTCIKKEK: EGY 850 MILLIÓ EURÓS PROBLÉMA

A sportközvetítések mellett az EU sportfelszerelési ágazata az EUIPO adatai szerint évi 850 millió euró forgalomkiesést szenved el. Ez a számadat nem tartalmazza az olyan sportruházatokat, mint például a hamisított futballmezeket vagy a hamisított sportcipőket, amelyek a hamisított ruházati cikkek jelentős részét teszik ki Európában – becslések szerint évente összesen 12 milliárd euró értékben.

A „Fake Star” művelet keretében – amely a jól ismert márkák jogait sértő hamisított áruk ellen irányuló kezdeményezés – a rendőri hatóságok Európa-szerte 8 millió hamisított luxus- és sportcikket derítettek fel és foglaltak le, ami a 2023-ban lefoglalt 14 millió hamisított terméknek majdnem a fele. A hamisított sportcikkek között voltak hamisított textíliák, lábbelik, címkék, bőráruk és ruházati kiegészítők, köztük sportcipők és sportruházat, amelyek becsült kiskereskedelmi értéke 120 millió euró. A művelet során 264 embert tartóztattak le a hamisítványokkal összefüggésben.

Összesen 552 611 lábbelit, 1 140 343 sportruházati cikket, valamint 5 497 460 hamis logóval ellátott címkét derítettek fel. A lefoglalások megerősítik, hogy a hamisított termékek nagy része Európában nyerik el végleges formájukat, ahol a hamisított logókat címkézetlen termékekre helyezik fel. A hamisítási hálózatok feltárása során a művelet más súlyos bűncselekményeket is azonosított, például szervezett bűnözést, csempészetet, csalást és pénzmosást. A „Fake Star” műveletet Spanyolország (Policía Nacional) és Görögország vezeti, az Europol koordinálja, valamint 18 ország ügynökségei és hatóságai vesznek benne aktívan részt.

Start typing and press Enter to search