Erasmus Spanyolországban: Barcelona

Mivel Barcelona az egyik legnépszerűbb Erasmus-célpont, a következőkben segítünk Nektek eligazodni az interneten keringő információk tengerében. Irány a katalán főváros az Erasmus-ösztöndíj szemüvegén keresztül!

Gaudí városát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de az ötmilliós metropolis sokkal több, mint csigavonalas épületek sokasága. A gótikus negyed titokzatos utcái, Manu Chao rejtett bárja, a világ egyik legjobb focicsapatának stadionja és megannyi más érdekesség rejlik még a háttérben. Az egyetem választásánál általában több lehetőség is adódik, szinte minden szakról lehet pályázni és kint tanulni egy (vagy két) szemesztert. A legfontosabb, hogy előre tervezzetek, a tantárgylista letölthető az egyetemek honlapjáról, ahol általában az is fel van tüntetve, hogy milyen nyelven zajlik az oktatás.

Nyelvtudás

Ezzel el is érkeztünk az egyik legérzékenyebb ponthoz. Természetesen fontos a spanyol nyelv ismerete, azonban azt is tudni kell, hogy Katalónia fővárosában a katalán nyelv ismerete az elsődleges. Habár az egyetemeken van lehetőség spanyol nyelvű óra felvételére, gyakran előfordul, hogy kisebb a választék. Ennek ellenére ne gondoljátok, hogy nincsenek tekintettel a külföldiekre, sokszor lehet spanyol nyelven is vizsgázni vagy beadandót írni. (A katalánok spanyoljáról itt olvashattok bővebben.)

Természetesen az angol is elő-előfordul, de ez mindig az adott tanár nyelvtudásától függ. Jó, ha az ember mindent a leghamarabb igyekszik tisztázni a későbbi félreértések elkerülése végett. Ha pedig valaki Barcelonában szeretne elkezdeni ismerkedni a spanyol vagy a katalán nyelvvel, esetleg tovább szeretné fejleszteni a nyelvtudását, erre mind az egyetem, mind az önkormányzat biztosít lehetőséget. Ezen felül persze a nyelviskolák kínálatából is mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

Lakás

A lakáskeresést is érdemes időben elkezdeni, akár már Magyarországról is lehet kutakodni egy kicsit. Az általános tapasztalat, hogy egy héten belül lehet szobát találni, főleg az egyetemek környékén. Itt a lakóközösségek általában igazi multikulturális alapon szerveződnek, ám ha inkább a spanyolok (helyiek) között szeretnél lakást találni, akkor az Eixample és Gracia negyed azok, ahol érdemes körülnézni. Mivel az albérlet nem olcsó, utána kell menni, sokat kell keresgélni, de a tapasztalatok alapján mind a tulajdonosok, mind a lakótársak szeretni szokták a magyarokat és még egy kis kölcsönös nyelvtanítás (spanyol-angol) is beleférhet.

Tanulmányok

Ami az ügyintézést illeti, a spanyol szokásoknak megfelelően sokszor körülményes, cserébe viszont rugalmas. Az Erasmus-koordinátorok mindenhol segítőkészek, a tantárgyak kiválasztásában is szívesen adnak tanácsot. Sőt, akár rendelkezésre állnak az adminisztrációs ügyekkel (NIE-szám megszerzése, helyi diákigazolvány stb.) kapcsolatban is. Ahogy fent már jeleztük, az órák szaktól függően legtöbbször katalán (vagy spanyol) nyelven vehetők fel, ritkábban, de találhatunk angol, sőt francia nyelven tartott órákat is.

Tudjatok meg mindent a város két legnagyobb egyeteméről:  Universitat de Barcelona & Universitat Autónoma de Barcelona 		

Szabadidő

Mivel Barcelona igazi Erasmus-központ, nem kell attól tartani, hogy unatkozni fogtok. A hét minden napjára szerveznek kifejezetten a külföldi ösztöndíjasoknak szóló programokat; a nyelvtanulástól kezdve a mozifilmekig a lehető legkülönbözőbb programok közül választhattok. Persze érdemes böngészni a helyi kiadványokat is, ahol városrész vagy tematika alapján választhattok múzeumot/kiállítást. Sőt, még spórolhattok is, mivel minden múzeumban vannak ingyenes napok/kiállítások, csak némi utánajárást igényel.

A sportok szerelmeseinek is kitűnő választás lehet a város, hiszen a világ egyik legismertebb és legsikeresebb klubjának, az FC Barcelonának az otthonáról van szó. Més que un club − a Barça sokszor, sok helyütt idézett mottójából mi most a „clubot” emelnénk ki, vagyis hogy a futball mellett bizony a kosár- és a kézilabda csapatok mérkőzései is fantasztikus szórakozási lehetőséget biztosítanak hétről-hétre. Ezen felül a különböző vízi sportok is nagyon népszerűek a Földközi-tenger partján.

Bajnokok Ligája mérkőzés a Camp Nouban

Az éjszakai szórakozási lehetőségek összegyűjtésére talán még egy külön cikk sem lenne elegendő, úgyhogy most csak néhány helyszínt emelnénk ki, ahol biztosan jól fogjátok érezni magatokat. A már korábban említett Manu Chao nevével fémjelzett bár, a Sincopa a Raval-negyed egyik sztárja, ahol nagy néha még a jó öreg Manu ad-hoc koncertjeibe is belebotolhatunk. A másik zászlóshajó a Tequila, ahol hamisítatlan spanyol hangulat vár, rengeteg chupito (feles) és a soha vissza nem térő lehetőség, hogy te válaszd meg a zenét, amit hallgatni akarsz − ehhez csak fel kell tenned egy fejhallgatót a pultnál.

Ha a tengerpart felé veszitek az irányt, semmiképpen se hagyjátok ki a Polaroidot, ahol a szuper étel és italkínálat mellett film-esteket is szoktak rendezni. Ha pedig az egyetem környékén vágytok egy kis kikapcsolódásra, kóstoljatok meg egy kávét vagy egy turmixot a Cosmo Galériában, ahol a tökéletes élményt az állandó kiállítások adják meg. Végezetül egy laza sörözésre is beugorhattok a calle Tellers-re, ahol a helyi deszkás és biciklis közösség kedvező árakkal és egy deszkapályával vár Benneteket.

Insider programajánlónkért kattints a képre!

További hasznos információk

Mint Spanyolország más nagyvárosaiban, így Barcelonában is nagyon népszerű a biciklis közlekedés. Az egyetemi kártyával kedvezményesen tudjátok igénybe venni a városi bicikli- hálózatot, de ha ez nem szimpatikus, szerezzétek be a saját bringátokat, vagy keressétek meg a Bounce Around Barcelona szupercsapatát.

A várostól egy-két órás útra is rengeteg a látnivaló; szuper strandok és megannyi gyönyörű természeti kincs, ezért a hétvégéket érdemes kihasználni. A vonatközlekedés nagyszerűen kiépített a part mentén, mind észak, mind déli irányba érdemes elindulni és kicsit elszakadni a nagyvárosi nyüzsgéstől − de ez már egy következő cikkünk témája.

Start typing and press Enter to search