Erasmus Spanyolországban: Sevilla

Egy évvel ezelőtt, amikor nekiláttam az Erasmus úti célok böngészésének, csak két dolgot tudtam biztosan: spanyolul szeretnék tanulni és örülnék, ha közben a környezetemben sem katalánul vagy éppen baszkul beszélnének az emberek. Így jutottam el a napfényes Andalúzia fővárosába. – Sisák Eszter vendégszerzőnk Erasmus beszámolója Sevillából.

Tősgyökeres budapestiként egy darabig komolyan tartottam attól, vajon mivel fogom majd tudni elütni az időmet egy közepes méretű, körülbelül 700 ezer fős városban. Most már bátran kijelenthetem, hogy Sevilla esetében emiatt egyáltalán nem kellett volna aggódni. A napfényes Andalúzia fővárosában rengeteg a látványosság és sok a megkapó piciny bár vagy terasz, nem is beszélve a hatalmas parkokról és zöldfelületekről. Ha meg egy kis kultúrára vágyik az ember, a múzeumok nagy része még ingyenesen is látogatható heti egyszer.

Utazás

Mivel Andalúzia legnagyobb, valamint Spanyolország negyedik legnagyobb városáról beszélünk, talán nem meglepő, hogy Sevilla kiváló közlekedési összeköttetésekkel rendelkezik. A belföldi repülőjáratok mellett először Madrid és Sevilla között létesítettek például gyorsvasút-kapcsolatot (AVE) egész Spanyolországban, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend az utasok körében. A tartományon belül pedig csupán pár órás távolságra fekszik Granada, Córdoba, Málaga vagy éppen Cádiz.

“Sevilla tiene un color especial”

Az egyetlen hátrányt – valamint plusz költséget – elsősorban az jelenti, hogy Budapest és Sevilla között egyelőre nem találunk közvetlen repülőjáratot. Mivel a hagyományos légitársaságok járatai közül sem találunk Sevillába tartót, az átszálláskor sokszor 7-8 órás várakozásra is fel kell készülnie a lelkes erasmusosnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább talán a Budapest-Barcelona-Sevilla, vagy a Budapest-Brüsszel-Sevilla útvonalon való közlekedés éri meg a legjobban. Nem csak a fapadosokat érdemes ugyanakkor figyelni, hiszen időben kapcsolva a spanyol Iberiánál is ki lehet fogni kedvező ajánlatokat.

Egyetem

Sevillában két egyetem található, a belvárosi campusszal rendelkező Universidad de Sevilla (US), amely közel 85 ezer hallgatójával Spanyolország egyik legnagyobb egyeteme, valamint a sokkal családiasabb Universidad Pablo de Olavide (UPO) a külvárosban. Ez utóbbira jártam én, és mivel alapvetően csendesebb, tanulósabb Erasmust terveztem magamnak, „követtem” is az egyetemet a külvárosba. Azért a belvárosiaknak sem kellett aggódniuk, Sevilla központjából ugyanis 20 perc alatt kiérhettek metróval az UPO-hoz.

Az egyetem tulajdonképpen egy hatalmas mediterrán komplexum éttermekkel, kávézóval, tóval, patakkal és futópályával. Ezek a téli időszakban is jól kihasználhatóak, mivel novemberben még, januárban pedig már újból felkúszik 15-17 fokra a hőmérséklet. Sevillában még a hűvösebb esték is könnyen átvészelhetők egy őszi kabát-kötött sál párossal. Ha igazán mediterrán hangulatú Erasmusra vágytok, Sevillánál keresve sem találhattok jobb úti célt.

Meglepetések

Az első időszakban két dolog okozott nagy meglepetést Sevillában. Egyrészt kiderült, hogy az andalúz spanyolok nagy része nem szívesen használ Facebookot, nincs közös jegyzetfeltöltős, eseménymegosztós csoportjuk, sőt az előző évek anyagait egybegyűjtő GoogleDrive is ismeretlen fogalom. Andalúziában kizárólag Whatsappon zajlik az élet. Még a lakáshirdetéseket vagy a különböző szerviz-szolgáltatásokat is ezen keresztül intézik az emberek. Sevillában, ha információra vágysz, azt a Whatsappon kell keresned!

A második meglepetés – amit egyébként a szemeszter végéig sem tudtam megszokni –, hogy az oktatás két sávos rendszerben zajlik. Létezik délelőtti és délutáni sáv, választásra pedig nem igazán van lehetőséged, leginkább attól függ, hogy milyen tárgyakat hallgat az ember. Minden előadás vagy szeminárium két óra hosszú, az órák között pedig többnyire nincs szünet, legfeljebb csak annyi, hogy kimenj a mosdóba vagy vegyél magadnak egy kávét az automatánál. Ez kifejezetten embert próbáló feladat tud lenni még az anyanyelvi beszélőknek is, pláne ha teszem azt 21:30-kor elvileg már 6 órája folyamatosan koncentrálsz.

Az oktatás módszertana általában valahol félúton található a teljesen gyakorlatközpontú nyugat-európai és a kelet-közép-európai poroszos adathalmazok koncepciója között. Az egyetemi lét szervezeti struktúráját tekintve a magyar közoktatás világára emlékeztet. Gyakorlatilag osztályok működnek (lásd: szociológia szak, első évfolyam, délutáni sáv), és minden osztály egy adott osztályteremben tanul. Ez Dél-Spanyolországban nemcsak Universidad Pablo de Olavidére, hanem szinte az összes felsőoktatási intézményre jellemző.

A komfortzónán túl

Sevilla

Végezetül talán közhelyes lenne azt írni, hogy az Erasmus-program életem legjobb élménye. De nem járnék messze a valóságtól. Fantasztikus lehetőség mind személyes, mind szakmai szempontból. A nyelvtudás tökéletesítése mellett kiváló alkalom arra, hogy az ember kimozduljon a komfortzónájából és egy csomó új helyzetben kipróbálja magát. Rengeteg új kapcsolatra tehet szert és megismerhet egy, a magyartól teljesen eltérő mediterrán világot. Megismerheti Sevillát, és megismerheti önmagát is.

Start typing and press Enter to search