(Non) Plus Ultra: Így szerezz gyorsan NIE-számot Madridban

„Régóta motoszkál bennem, hogy írjak egy kis beszámolót madridi életem kezdeteiről, de mint sok mindent, ezt is halogattam. Most viszont eljött az idő, hogy megosszak veletek egy sztorit arról, amikor fogtam a cókmókom és délre költöztem.” – így indult Szabó Kata háromrészes cikksorozata, amely bárkinek telitalálat, aki szívesen kipróbálná magát a fieszták és szieszták hazájában. De méginkább, ha szüksége van egy-két tippre a spanyolországi letelepedés első lépéseihez. Jelen esetben a minden kiköltözőt mágikus erővel delejező NIE-szám megszerzéséhez.

Oké, most már van munkánk és van lakásunk. Ezeken felül kelleni fog még: helyi azonosítószám a külföldiek számára, vagyis a mágikus NIE (Número de Identidad de Extranjero, a külföldiek személyije); Certificado (alias Certificado de Registro De Ciudadano de La Unión Europea). EU-s polgárként pár hónapon belül be kell ugyanis jelenteni, hogy megérkeztünk Spanyolországba. Szükség van még persze bankszámlára, TAJ számra, bejelentett lakcímre, és egy idő után adóbevallást is kell készítenünk… Van feladat bőven.

Az okmányirodában tett útjaimmal nem akarok senkit sem untatni, mert egyrészt tényleg unalmas, másrészt sok-sok infó van fent róla a neten. Ami viszont fontos, hogy Spanyolországban tényleg a NIE minden ügyintézés non plus ultrája. A NIE beszerzésére egy honlapon kell időpontot kérni, ami elsőre nagyon kényelmesen hangzik. A dolog pikantériája viszont, hogy annyian szeretnének NIE-hez jutni Madridban, hogy a szabad időpontok a megnyitásuk után azonnal elfogynak.

Egy ismerősöm mesélt ehhez egy trükköt. Ahelyett, hogy az ember több száz bottal verseng a madridi helyekért, érdemes kisebb településeket megcélozni, mert várostól függetlenül bármelyik rendőrőrsön (…) lehet NIE-t intézni. Így például én Ávilában kaptam időpontot viszonylag hamar. Ez egy Madridtól kb. egy órára fekvő középkori település, ami amúgy a rendőrőrsén túl a 11. századi várfalairól és keskeny kis utcácskáiról is híres.

A kód neve: Á-V-I-L-A

Azt tapasztaltam, hogy jó ez a megoldás, de az ávilai Hivatali Juanok annyira nem szeretik, ha a fővárosiak ellepik az irodájukat. Ha ellen tudunk viszont állni egy kis bürokratikus rosszallásnak, akkor ezzel a kitérővel jó sok időt meg tudunk spórolni. Tehát így már NIE-vel felvértezve lehet menni a bankba számlát nyitni. Ávila hátránya, hogy a Certificado nevű papírt itt nem lehet elintézni, hanem tényleg csak a lakóhely szerint illetékes okmányirodákban. (Külön öröm számomra egyébként, hogy leírhattam a „lakóhely szerint illetékes okmányiroda” szavakat.)

Végül engedjétek meg, hogy a cikksorozatom méltó (?) zárásaként szánjak még egy utolsó bekezdést az empadronamiento mágikus intézményének is. Ezt Narcos rajongóként külön szerettem (emlékeztek még a 18 pluszos Narcos-nyelvleckénkre? – a szerk.), de csak azért, mert szerepel benne a „padron” szó, ami majdnem olyan, mint a patrón. Mindegy, aki érti, érti… Szóval ez a tortán a hab, az i-n a pont. Ez a lakcím bejelentés intézménye, külön időpont kell hozzá és másik hivatal, mint, ami a NIE-hez. A többire nem emlékszem…

Start typing and press Enter to search