R2-D2 és a rohamosztagosok új reményt vittek San Sebastiánba

Egyesek szerint Margaret Thatcher székfoglalója, mások szerint fordítói baki inspirálta. Akárhogy is, május 4. ma már pop-kulturális őstörténet és a Star Wars-rajongók pirosbetűs ünnepe. San Sebastiánban azonban ennél is tovább mentek, és a jó ügy érdekében egymás mellé állították R2-D2-t és a rohamosztagosokat. Turisztinfó előtt tétovázó Darth Vaderért görgess lejjebb.

Ez a történet 2005-ben kezdődött, egy közeli-közeli galaxisban − és egy borzasztó esemény inspirálta. Amikor Albin Johnson, Star Wars-rajongó kislányát rákkal diagnosztizálták, az apuka elhatározta, hogy R2-D2-t, a kislány kedvenc Csillagok háborúja-karakterét is a gyógyulás szolgálatába állítja. Így született meg Katie új társa, R2-KT, az Albin által alapított birodalmi rajongói klub (501-es Légió) és az eredeti droid készítőinek a segítségével.

A kislány kedvenc színét magán viselő új R2 azóta bejárta a Földet rengeteg önfeledt mosolyt hozva a rákos gyermekek számára. A rózsaszín erő ráadásul maga mellé állította a Birodalom tagjait is, így San Sebastián utcáin egy évvel ezelőtt nemcsak R2-KT, hanem a rohamosztagosok és még maga Vader nagyúr is tett egy jótékonysági sétát. Az adománygyűjtés sikeres volt − ha ez egy pillanatig is kérdéses lett volna.

A San Sebastián-i Star Wars-fanatikusoknak és a beteg gyerekekért dolgozó önkénteseknek köszönhetően ráadásul a városban született meg a galaxis harmadik R2-KT-ja. Így nyugodtan mondhatjuk, a rózsaszín erő végleg átvette a hatalmat a baszk üdülővárosban és egy új reményt hozott a baszk gyerekeknek. Ahogyan egykor Albin Johnson szerette volna.

Fotók: Donostia-San Sebastián Turismo

Start typing and press Enter to search