A spanyol király kitüntette az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját

A vírusveszély miatt szigorú járványügyi óvintézkedések mellett, mégis ünnepi hangulatban nyújtotta át Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete a Katolikus Izabella-rend keresztjét Elekes Botondnak. A kitüntetést nagyköveti ajánlásra VI. Fülöp Király adományozta az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatójának.

„Ma Spanyolország köszönetét tolmácsolom mindazért a munkáért és felbecsülhetetlen értékű támogatásért, melyet Elekes Botond a spanyol nyelvű országok kultúrájának magyarországi megismertetése terén végzett. De – hogy a pillanattal járó ünnepélyességet egy kicsit félretegyem – köszönöm a barátságodat, kedves Botond, segítőkészségedet, őszinteségedet és kimeríthetetlen lelkesedésedet.” – fogalmazott személyes hangvételű laudációjában Anunciada Fernández de Córdova nagykövet a Spanyol Nagykövetségen rendezett csütörtöki ünnepségen.

A nagykövet javaslatára, VI. Fülöp, Spanyolország királya, a Katolikus Izabella-rend keresztje kitüntetést adományozta az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatójának, akinek hathatós segítségével a hagyományos Spanyol Filmhét 2015 óta új lendületet kapott. A tavalyi évben szintén Elekes Botond támogatása mellett került első ízben megrendezésre egy rendhagyó magyar-spanyol írótalálkozó is a filmszínházban: „Amint minden közös kezdeményezésünk, ez is abszolút sikerré vált, és szeretnénk ennek folytatást is adni, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.”

A nagykövet hozzáfűzte, Elekes Botond tanácsaival számos alkalommal segítette a Nagykövetség egyéb kulturális programjának sikeres megvalósítását is: „Főigazgató úr nyitottsága, valamint a kulturális politika területén […] szerzett hatalmas kapcsolati tőkéje, számos alkalommal bizonyult felbecsülhetetlen értékű támogatásnak a Nagykövetség számára.  Véleménye, és iránymutatása fontos hozzájárulásnak bizonyultak a spanyol kultúra magyarországi népszerűsítése során.” – zárta ünnepi beszédét Anunciada Fernández de Córdova.

Elekes Botond, aki az ünnepségen családtagjai, közvetlen kollégái és barátai körében vett részt, köszönőbeszédében kiemelte az Uránia Nemzeti Filmszínházban őt körülvevő, felkészült csapat támogatását: „Ahhoz, hogy kiérdemeljem a Katolikus Izabella-rend Keresztjét, olyan munkatársak segítségére volt szükségem az Urániában, mint Buglya Zsófia és Szálteleki Orsolya. Végső soron nekik kellett lekövetniük azokat az elképzeléseimet, amelyek közül néhány első körben megvalósíthatatlannak tűnt.” – fogalmazott Elekes Botond.

Az igazgató megjegyezte, a spanyol nyelv és kultúra iránti érdeklődése és szeretete olvasmányélményeiből, Scholz László kitűnő Borges-fordításaiból fakad, valamint édesapjától, aki nyelvtanár volt ugyan, a spanyoltanulásban mégis éppen ő akadályozta meg. „[Édesapám] második válása után annyira ki volt ábrándulva a világból, hogy egyfajta belső száműzetésbe vonult. Úgy döntött, hogy mindaddig, amíg nem tanul meg spanyolul, többé nem kezd bele új kapcsolatba. Aztán […] megismert egy fiatal tanárnőt, aki áthúzta a terveit, ugyanis megszült engem.” – mondta általános derültséget keltve a kitüntetett.

„Édesapámnak végső soron köztem és a spanyol nyelv között kellett választania. Rám esett a voksa. Soha nem fejezte be a tanulmányait, ezt a hiányt mindig emlegette… Nem nehéz belátni, hogy az én elkötelezettségem a spanyol kultúra iránt, végső soron, közvetlenül az Édesapám, a Szüleim iránt érzett szeretetemben gyökerezik. Hálás vagyok a Gondviselőnek mindezért!” – zárta köszönetnyilvánítását Elekes Botond a nagykövetségnek otthont adó Hatvany-Deutsch Palota patiójában.

Start typing and press Enter to search