Spanyolországi továbbtanulás: Így kerülhetsz be egy spanyol egyetemre

Spanyolország egy más világ, pláne nekünk, magyaroknak. Nem csak a szokások és az életérzés, de többek között az oktatási rendszer is más. Lévai Patrik Imre első KT-cikkében nem volt rest, hogy követségek, konzulátusok és spanyol oktatási portálok korallzátonyai között kutasson és egy igazán hasznos útmutatót állítson össze azoknak, akik belevágnának a nagy kalandba. (FRISSÍTVE ÉS JAVÍTVA)

A spanyol felsőoktatás elszáguldott mellettünk. Az utóbbi években több spanyol egyetem is helyet kapott a világ legjobb 500 egyeteme között, ám ez bizony csak az egyik érv, ami vonzóvá teszi a spanyolországi továbbtanulást. De haladjunk a cél felé lépésről-lépésre…

Az első lépés

Legeslegelőször érdemes leszögezni, hogy spanyolul legalább B1-es szinten tudnod kell ahhoz, hogy az egész projekt sikerüljön. Ha ez nem akadály, az úgynevezett EX-15-ös számú formanyomtatványt kell kitöltened (itt találod), amit lehetőleg számítógépen tölts ki a könnyebb olvashatóság érdekében.

Ezt a nyomtatványt kell magaddal vinned a helyi rendőrségre, valamint (mivel Magyarország EU-s tagállam) a személyi igazolványod és annak másolatát, aláírva. Bár mindez kicsit bonyolultan hangzik, a videóban látható ügyintézéstől azért még messze van szerencsére…) Pláne, hogy az alig több mint 9 és fél eurós adminisztrációs díjat helyben is be tudod fizetni.

A nagy menetelés

Azok a diákok, akik olyan Európai Uniós országból érkeznek, ahol nincs egyetemi felvételi vizsga (természetesen Magyarország is ilyen), Spanyolországba is kérhetik felvételüket felvételi vizsga nélkül szerencsére.

#1. Pontszámítás online igénylése

Egy spanyolországi egyetem van megbízva a pontszámítással. Ez független attól, hogy melyik egyetemre jelentkezik a diák. Először bejelentkezik a fenti honlapon, majd kitölti az adatlapot, elküldi az ott felsorolt dokumentumok másolatát és kap postán egy igazolást, amelyen a pontjai szerepelnek. A pontszámítás csakis a gimnázium utolsó két tanévét és az érettségi eredményeket veszi figyelembe. Az eljárási díjat bankkártya adatainak megadásával lehet kiegyenlíteni. (A pontszámítást egész évben lehet kérni.)

#2. Credencial

A nyomtatvány kitöltése után és dokumentáció továbbítását követően a diák kap egy “igazolólapot” (credencial). Ez alapján jelentkezik a kiválasztott egyetemre.

#3. Egyéb feltételek

A kiválasztott egyetem szabhat egyéb feltételeket is, mint például a megfelelő spanyol nyelv ismerete (elismert nyelvvizsga), illetve a szaktól függően gyakorlati vizsgát (például művészeti szakokon).

#4. Preinscripción

A kiválasztott egyetemen július elején online “előzetes jelentkezés” (preinscripción), ennek az igazolásnak az alapján

#5. Beiratkozás

Amennyiben a jelentkezést elfogadta az egyetem, szeptemberben a sikeres menetelés személyes beiratkozással

Fontos, hogy az ügyintézés minden esetben egyénileg történik, és az intézmények honlapján keresztül. Amennyiben hitelesíteni kell fénymásolatokat (igazolni, hogy az eredeti alapján készült fénymásolatról van szó) a Spanyol Nagykövetség Konzuli Osztálya nyújt segítséget.

Ennyit ér a magyar érettségi

Bár természetesen az érettségi pontszámok kiszámításához az eredményeid átlagát fogják venni, a konverzió a következőképpen működik a spanyol oktatási minisztérium útmutatása szerint:

  • A kettes 5,50 pontot ér az egyetemi felvételihez használt 5-től 10-ig terjedő skálán (5-től már ,,Aprobado”-nak, vagyis ,,Sikeres”-nek számít a vizsga)
  • Egy hármassal 6,50 pontot tudsz bezsebelni, ami ugyanígy a ,,Sikeres” jelzőt érdemli ki a spanyol szöveges értékelés szerint.
  • A négyesek már ritkaságszámban mehetnek, hiszen ezt a jegyet már ,,tekintélyesnek” nevezi a szöveges értékelés. Ez 8,00-nak felel meg az öttől tízig terjedő skálán.
  • Ötössel érdemelheted ki a 9,50-ös pontátlagot, ami ,,kiváló” jelzőt kap a spanyol oktatási minisztériumtól, éljen!

Mennyi az annyi?

Egy biztos, a spanyolországi felsőoktatás ára jóval olcsóbb, mint például az Egyesült Királyságban. A tandíj mértékét évente az egyetemi tanács határozza meg és a tartományi kormány adja ki rendeletben. Ez változó, kreditenként határozzák meg és természetesen Spanyolországban is szakoktól függ. Évente körülbelül 2 500 – 3 000 euró az állami egyetemeken.

Finanszírozási segítségek

Spanyol tanulmányaid finanszírozásának megkönnyítésére számos rendelkezésre álló megoldás közül választhatsz. Az Oktatási, Kulturális és Sportügyi Minisztérium számos ösztöndíj és támogatási lehetőséget biztosít azoknak a diákoknak, akik teljesítik az előírt követelményeket, de a jelenlegi spanyolországi megszorításcsomag miatt minden tanuló köteles megfizetni a tandíj 15-25%-át, ami persze körülmények függvényében változik. Ebből következően még az ösztöndíjasoknak is fizetniük kell valamennyit.

A jelentkezési határidők általában előző év október közepéig tartanak és mivel a minisztérium amolyan spanyolos módon itt is csak spanyol nyelven teszi közzé az információkat, a cikk elején elhangzott nyelvi kikötés fokozottan igaz. Az állami támogatás amúgy évi 90 ezer forinttól 2 millió forintig terjed, átlagosan pedig az éves összeg 450 ezer forint körül mozog. Természetesen ezen felül rendelkezésre áll az Erasmus+ program is, amiről itt informálódhatsz jobban. Sőt, számos alapítvány nyújt még tehetséges diákoknak segítséget ezen kívül is.

Lakhatás

A felvételi és a tandíj mellett természetesen a lakhatásra is gondolnod kell majd a spanyolországi továbbtanulás esetén. Még szerencse, hogy ezen a téren is több lehetőséged van, elég ha egyetemi kollégiumban, mezei albérletben vagy a sokszor egészen kedvező árú diákszállásokban gondolkodsz. A legfontosabb mindig az alapos utánajárás, hiszen rengeteget lehet spórolni (vagy éppen veszíteni), ha figyelmes az ember és még egy kis szerencse is mellé szegődik.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, kérjük, segíts és oszd meg másokkal is!

Vegyük például a madridi Universidad Autónoma de Madrid (UAM) egyetemet, ahol a campuson belül található a Juan Luis Vives kollégium és az Erasmo kollégium is. Ezen felül van egy “Convive” elnevezésű programjuk is, aminek a keretében egy idősebb emberrel való együttlakást kínálnak a hallgatóknak, nemcsak sokkal kedvezőbb árakon, de talán kölcsönös társadalmi megelégedésre is… Vannak továbbá külön női és férfi kollégiumok, amik ugyanúgy az UAM felügyelete alá tartoznak, ezeket itt találod.

Minden információ a spanyolországi Erasmusról (katt a képre!)

Ha ugyanakkor önállósodni szeretnél, a spanyol internetes ingatlankereső oldalakon kell szerencsét próbálnod. Az egyik legnagyobb ilyenre ránézve, és természetesen továbbra is a madridi példánknál maradva leszögezhetjük: a spanyol fővárosban havi 430 eurótól már kaphatsz szűk, de elég decens kis lakásokat, ami az egyetemi időszak néhány évére a legtöbbször megfelel.

A cikk kedvéért rákerestünk az UAM-tól maximum 20 perces útra lévő lakásokra, és csak az Idealistán összesen 411 találatot dobott a gép. Tehát, lehetőségből nincs hiány, ha pedig egy kis melóra adod a fejed az egyetem mellett, vagy tudsz szerezni egy jobb ösztöndíjat, havi 550-600 eurótól már igazán igényesen berendezett lakásokat találhatsz.

Végül egy tipp

Szereted a patatas bravast? Nos, ha spanyolországi továbbtanulásban gondolkodsz, a patatabrava.com-ot egyszerűen imádni fogod! Ezen az oldalon mindent megtalálhatsz, ami az egyetemei élethez szükséges, legyen az egy fórum valamelyik tárgyról, esetleg jegyzetek, lakhatási infók, professzorok emlékezetes beszólásai és más vicces/hasznos/érdekes tudnivalók. Sőt, mindig vannak olyanok is, akik lakótársat keresnek, ha tehát valamilyen kreatív (és olcsó!) lakhatási megoldásban gondolkodsz, könnyen megtalálhatod a számításaidat. Csak aztán nehogy megszaporodjanak a házibulik a végén…!

...És még néhány hasznos link:
Köszönjük Tóth Erikának és a Spanyol Nagykövetség Oktatási Irodájának a cikkhez nyújtott segítséget.

Start typing and press Enter to search