10 jó tanács, hogy ne lógj ki a sorból Spanyolországban

Ha Spanyolországba készülsz és nem szeretnél tapasztalatlan turistának tűnni, nincs más dolgod, mint feljegyezni a következő 10 pontot. 10 szokás, ami talán meghökkent, de a spanyolok számára teljesen természetes.

1. „Miért nem váltotok?”

Spanyolországba érkezésed első pillanata viccesre vagy éppen kicsit kínosra is sikerülhet, ha nem jegyzed meg jól, hogy a spanyolok nem kézfogással üdvözlik a másikat, sokszor még akkor sem, ha ismeretlenekről van szó, hanem két puszival. De vigyázat, az első puszi a jobb orcádon fog csattani, pont az ellenkező irányból, ahogy mi szoktuk. Ha nem készülsz fel időben, még csókkal is végződhet egy első találkozás!

2. Akár a skótok

Spanyolországban mindenképp vesd bele magad az ínycsiklandozó tapasokba, de amikor a számlát kéred majd ne lepődj meg, ha a pincér szó nélkül eltűnik az 50 eurósoddal. Vissza fogja hozni, a visszajáróval együtt, amiből ezek után eldöntheted, mennyit hagysz az asztalon borravaló gyanánt. Ez a propina, ahogy itt hívják, de nem kell, hogy a végösszeg 10 százaléka legyen, sőt a spanyolok sokszor csak vissza hozott 10 centeseket hagyják ott, de még a legjobb helyeken is maximum pár eurót.

20 kedvenc spanyol tapasunk (katt a képre!)

3. Tejjel, cukorral, citrommal

Ha épp Valenciában jársz, és a nagy melegben jegeskávéra szomjazol, csak annyit mondj, hogy az „időjárásnak megfelelő” hőmérsékletűt kérsz: café con hielo helyett café del tiempo. Ne aggódj, nem lesz kánikula a poharadban, csak hoznak majd egy kávét csészében és egy poharat jégkockákkal, amibe átöntheted a kávét. A jég mellett még citromot is találhatsz a pohárban, de ez nem az jelenti, hogy eltévesztették volna a rendelést! Itt nemcsak a kólához jár a citromkarika, hanem bizony a jeges kávéhoz is. Próbáld ki bátran, nem is rossz!

4. Szilvakék paradicsom?

Ha a nyaralás alatt be kell vásárolnod, és egy kis paradicsomot is vennél a görögspanyol salihoz, ne borzadj el a sok zöld és éretlennek tűnő példány láttán, errefelé azok lesznek csak az igazán finomak. Kifejezetten tomate de ensalada-nak hívják, hatalmasak és bár a zöldes színűk tényleg téveszthet, egyszerűen isteniek.

5. Felszállási szándékát, kérjük idejében…

Ha busszal szeretnétek utazni valamerre, vigyázzatok a megállóban: Spanyolországban a busz csak akkor áll meg, ha leinted. Bizony, hiába álldogálsz a megállóban, ha nem jelzed egy karlendítéssel, hogy felszállnál, nem biztos, hogy megállnak neked. Másrészt a buszra itt mindig az első ajtón kell felszállni − ez most már Magyarországon is sokszor így van −, ahol kezelhetjük jegyeinket, bérleteinket, illetve a vezetőtől is mindig vehetünk szükség esetén.

A spanyol jelnyelv lenyűgöző világa (katt a képre!)

Hiába van tele a busz, kezdj el nekivágni a tömegnek, mert leszállni viszont csak a többi ajtón lehet majd. Ha véletlen nem érnétek oda és már csukódnának az ajtók, nem kell kétségbe esni, a spanyoloknál bevált szokás odaordítani a vezetőnek, hogy még várjon: (¡Espera, no me he bajado aún,) abre la puerta!

6. Helló-szia-szevasz

Ha valakivel találkozol az utcán és egymásra köszöntök, akkor egyszerre kell köszönni is, meg elköszönni. Úgyhogy ne aggódj, ha a végén egy fura Hola, adiós páros szalad majd ki egyhuzamban mindkettőtök száján, hogy aztán már suhanjatok is tovább, mindenki a maga útján.

7. „Hogy vagy, sehogy?”

Ugyanilyen érdekes, amikor ismerősök köszönnek egymásnak és a köszönéssel egybeolvad a „hogy vagy?” kérdés, amire igazából soha senki nem vár választ. Bármennyire is jó barátok vagytok, elsőre sose kezdj bele egy hosszan tartó monológba, egyszerűen csak kérdezz vissza: ¡Hola! ¿Qué tal? ¡Hola! ¿Qué tal tú?

A spanyol Facebookot úgy hívják: tapas bár (katt a képre!)

8. Kocc

Ha autót béreltek a spanyolországi nyaraláson, ne izguljatok a parkolás miatt, a spanyolok érintéses technikával parkolnak, azaz elől tik, hátul meg tok, amíg be nem férsz a másik két autó közé. Ugye, mennyivel egyszerűbb így?

9. Lyukas zoknival a bálba

Ha vendégségbe mész, nem kell ügyelned a zoknid állapotára, ugyanis itt nem veszik le a cipőt a lakásban. Elképesztő, de képesek cipőben főzni, bemenni a fürdőszobába és tévézni a kanapén. Csak kevesek tartanak otthoni papucsot, és még ennél is ritkább, ha vendégségben neked is jut majd egy.

Vendégségben Madridban (katt a képre!)

10. Feles, kísérő

És ha már vendégségben vagy, készülj fel arra is, hogy az aperitivo itt sörkorcsolyát jelent, tehát elsőre ne reklamálj a rövidért. Az aperitivo ráadásul elég bizarr formákat is ölthet, a chips mellé kínálnak olajbogyót és néha vegyes savanyúságot is. Itt senki nem kap ki, ha ebéd előtt bedob pár chipset, az is egy pica pica, amit a spanyolok egyébként is előszeretettel csipegetnek. Sokszor még meg is spékelik, citromot facsarnak rá, és meghintik fehér borssal. A vacsora végeztével meg jöhet a citromos kávé…

Start typing and press Enter to search