Kultúra

Kultúra

Almodóvaron túl: 5 spanyol film hűvös októberi estékre

KultúrTapas | 2016.10.05.

Filmet ajánlani piszok nehéz feladat. Nem árt, ugye, ha jól ismerjük hozzá azt, akinek ajánljuk, de az ember hangulata sem lehet mindig ugyanaz. Mi van például, ha a címben említett hűvös októberi estékből nagy hirtelen napos vasárnap délutánok lesznek? Mi nyugodtak maradunk, mert a spanyol mozi szerencsére minden pillanatra tartogat egy emlékezetes filmet a keserédes romantikától egészen a megrázó társadalmi drámákig. Az alábbi kedvenceinkkel ráadásul szinte lehetetlen bakot lőni − Almodóvar ide vagy oda.

#spanyol film #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #spanyol vígjáték #almodóvar

Kultúra

Félelem és reszketés Bilbaóban

Molnár Péter | 2016.08.19.

A bilbaóiak sosem bocsátanának meg nekünk, ha a San Sebastián-i Aste Nagusia után nem adnánk hírt az első számú baszk metropolisz ünnepi hetének kezdetéről. A két város történelmi rivalizálása szerencsére a fieszta terén eddig csak pozitív eredményeket hozott, meg hát valljuk be őszintén, a bilbaói farkasokat amúgy sem kell félteni! Még nem késő felkerekedni − avagy minden út Bilbaóba vezet −, de persze az alábbi videó is elég jó betekintést ad Marijaia, a Nagyhét szimbólumának megérkezésétől egészen a 9 nap 9 éjszakán át tartó féktelen bulizás minden cseppjéig. Csak jusson szabad pad mindenkinek.

#san sebastián #baszkföld #bilbao #nagyhét #baszk ünnepek #aste nagusia

Kultúra

Donostiako Piratak: Tengerre San Sebastián!

Molnár Péter | 2016.08.14.

A kétezres évek elején a san sebastiáni fiatalok megunták, hogy a város potentátjai évről-évre a saját ízlésük szerint alakítják a baszk „Nagyhét" rendezvénysorozatát. Gondoltak egy merészet, és vérbeli kalózok módjára megszervezték a saját ünnepségüket. Közel 15 évvel később az Aste Nagusia egyik legkülönlegesebb eseményét már a pirátok tengerre szállása jelenti.

#san sebastián #baszkföld #baszk nyelv #baszk #baszk kultúra #donostia #baszk városok

Kultúra
Kultúra

Add fel, Sziget! − Itt a nagy spanyol fesztiválkörkép

Molnár Péter | 2016.05.29.

Bár a Magyarországon világhírű hazai fesztiválok árnyékában keveset hallunk róluk, a spanyol fesztiválok között nem nehéz elképesztő koncerthelyszíneket és irigylésre méltó line-upokat találni. Kortyoljatok hát egyet a sörötökbe, dőljetek hátra a fűben és bólogassatok lazán a KultúrTapas monstre fesztiválkörképére − mintha csak ott lennétek.

#spanyol zene #spanyol bandák #spanyol fesztiválok #spanyol zenei fesztiválok #spanyol koncertek #koncertek spanyolországban #fesztiválok spanyolországban

Kultúra

Eszeveszett mesék: 7 Oscar-gyanús argentin film

Kürthy Ádám András | 2016.02.21.

Az idei Oscar-gálára Magyarország a szokásosnál is jobban figyel. Érdekes, hogy míg a jelölések terén magabiztosan előzzük Argentínát a képzeletbeli éremtáblázaton, egy esetleges második Oscar-díjjal pont behoznánk őket a nyertesek számában. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tudni az elmúlt 87 év legsikeresebb argentin filmjeiről.

#buenos aires #argentin filmek #almodóvar #ricardo darín #oscar-díj #argentin színészek

Kultúra
Kultúra
Kultúra