Kultúra

Kultúra

Így karácsonyoznak a spanyolok

Molnár Péter | 2016.12.19.

A karácsony már a spájzban van, ehhez elég rápillantani az ünnepi menü egyre sokasodó hozzávalóira, hogy a Jézuskának besegítő ajándékbeszerzésekről ne is beszéljünk. Mindeközben Spanyolországban is készülnek az ünnepekre. Adventi naptárként „kinyíló\" írásunkból még az is kiderülhet, hogy egy kicsit másként, mint mi.

#spanyol ünnepek #karácsony spanyolországban #spanyol karácsony #spanyol karácsonyi szokások #szilveszter spanyolországban #spanyol szilveszter

Kultúra
Kultúra
Kultúra

Az igazi Mocsárvidék: a spanyol True Detective kulisszái

KultúrTapas | 2016.11.15.

A Mocsárvidék című spanyol krimi nehezen hagyja nyugodni az embert. Alberto Rodríguez 2014-es mozijában nem csak a szereplők, a néző előtt is egy borzongató világ tárul fel a cádizi lápvidék képében. A jó krimikkel ellentétben itt minden pontosan az, aminek látszik − és ettől olyan lenyűgöző.

#spanyol film #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #mocsárvidék #la isla mínima

Kultúra
Kultúra

Isten hozta Aracataca-Macondóban, García Márquez szülővárosában

Petrik Csilla | 2016.10.26.

„Szerencsére Macondo nem hely, hanem lelkiállapot, ahol mindenki azt lát, amit akar, és úgy, ahogy akarja\" – nyilatkozta egyszer Gabriel García Márquez a Száz év magány titokzatos városáról. A Nobel-díjas, 2014-ben elhunyt író rajongói valószínűleg mind jól tudják, hogy Macondo Márquez fantáziájának szüleménye, és az is sejthető, hogy az író gyermekkorának valós helyszíneiből és emlékeiből alkotta meg a városkát. De pontosan milyen hely ihlette Macondót?

#latin-amerikai irodalom #gabriel garcía márquez #márquez #márquez regények #macondo #mágikus realizmus

Kultúra

Spanyol kultúrforgatag az Urániától a Trafóig

Kürthy Ádám András | 2016.10.24.

Ugyan a sportág világbajnok nagyöregjének talán még nem lehet nevezni, a 10 éve működő, barcelonai Señor Serrano-csoport kilenc produkcióval és a barcelonai Kritikusok díjával (2014), illetve a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán-díjával (2015) a neve mellett már elismert társulatnak számít. Október 21-én és 22-én a Trafóban mutatták be „Egy ház Ázsiában” című angol nyelvű előadásukat. Vendégszereplésük az utóbbi két, spanyol kulturális programokban rendkívül gazdag hét méltó záróakkordjának is beillett volna.

#spanyol film #spanyol mozi #spanyol színház #spanyol irodalom #spanyol filmhét #ángel sánz briz #uránia #spanyol versek #spanyol költők #señor serrano

Kultúra

Almodóvaron túl: 5 spanyol film hűvös októberi estékre

KultúrTapas | 2016.10.05.

Filmet ajánlani piszok nehéz feladat. Nem árt, ugye, ha jól ismerjük hozzá azt, akinek ajánljuk, de az ember hangulata sem lehet mindig ugyanaz. Mi van például, ha a címben említett hűvös októberi estékből nagy hirtelen napos vasárnap délutánok lesznek? Mi nyugodtak maradunk, mert a spanyol mozi szerencsére minden pillanatra tartogat egy emlékezetes filmet a keserédes romantikától egészen a megrázó társadalmi drámákig. Az alábbi kedvenceinkkel ráadásul szinte lehetetlen bakot lőni − Almodóvar ide vagy oda.

#spanyol film #spanyol rendezők #spanyol mozi #spanyol színészek #spanyol vígjáték #almodóvar

Kultúra

Félelem és reszketés Bilbaóban

Molnár Péter | 2016.08.19.

A bilbaóiak sosem bocsátanának meg nekünk, ha a San Sebastián-i Aste Nagusia után nem adnánk hírt az első számú baszk metropolisz ünnepi hetének kezdetéről. A két város történelmi rivalizálása szerencsére a fieszta terén eddig csak pozitív eredményeket hozott, meg hát valljuk be őszintén, a bilbaói farkasokat amúgy sem kell félteni! Még nem késő felkerekedni − avagy minden út Bilbaóba vezet −, de persze az alábbi videó is elég jó betekintést ad Marijaia, a Nagyhét szimbólumának megérkezésétől egészen a 9 nap 9 éjszakán át tartó féktelen bulizás minden cseppjéig. Csak jusson szabad pad mindenkinek.

#san sebastián #baszkföld #bilbao #nagyhét #baszk ünnepek #aste nagusia