Add fel, Sziget! − Itt a nagy spanyol fesztiválkörkép

Bár a Magyarországon világhírű hazai fesztiválok árnyékában keveset hallunk róluk, a spanyol fesztiválok között nem nehéz elképesztő koncerthelyszíneket és irigylésre méltó line-upokat találni. Kortyoljatok hát egyet a sörötökbe, dőljetek hátra a fűben és bólogassatok lazán a KultúrTapas monstre fesztiválkörképére − mintha csak ott lennétek.

Primavera Sound

Barcelona (Katalónia), június 1-5.

A június spanyoléknál még vígan tavasznak számít, mellékelt ábrának rögtön itt a barcelonai Primavera („Tavasz”). A spanyolországi szezon első igazán major  fesztiválja óriási utat tett meg az idei, 16. kiadásig, és bár most jól mutatna itt a „kacskaringós” jelző is, valójában inkább atom-tengeralattjáróként törtek előre a Földközi-tenger partjainál. 2003-ban már a Sonic Youth meg a White Stripes döngetett, egy évvel később pedig a Pixies nagy egymásra találásának és a Franz Ferdinand első spanyolországi fesztiválbulijának színhelye volt a Primavera. Az elmúlt 10 évben aztán volt itt minden az Arcade Fire-től, Lou Reeden és a Public Enemy-n át egészen a Pet Shop Boysig.

Jellemző a barcelonai helyszínre, hogy sok, egészen egyedi és emlékezetes show is cakkozta a fesztiváltörténetet, például a Portishead dupla fellépése, a The xx első spanyol útlevélpecsétje vagy a The Cure 2012-es koncertje, ami egészen el nem ítélhető módon végül több mint 3 órásra nyúlt. Közben (na, nem a koncert alatt, pfff) felépült a Primavera-birodalom is, amely manapság már több kisebb fesztivál mellett egy portói tavaszt is fel tud mutatni. Barcelonában idén közel 200 ezren tombolnak majd ízlés szerint a Radiohead vezette line-upra, de bocs, igazából ezzel kellett volna kezdenünk: a sáskajárás már minden jegyet (80€) és bérletet (145-195€) magáévá tett. Hiába, ilyen egy spanyol top-fesztivál élete.

Azkena Rock

Vitoria-Gasteiz (Baszkföld), június 17-18.

Északon komolyan veszik a fesztiválozást, erre az egyik legjobb példa az Azkena, ami a nevével ellentétben messze nem az „Utolsó” (rock)fesztivál a spanyol szezonban. Mondjuk elsőnek több szempontból is nyugodtan nevezhetjük, hiszen 2002 óta minden évben feldübörögtek a dicsőséges Deportivo Alavés stadionjának festőien zöld környezetében. A 10 évvel ezelőtti agyeldobásos Pearl Jam egyértelműen csúcs volt a fesztivál történetében, de ugrált már félmeztelenül a mendizabalai deszkákon Iggy Pop, vagy felöltözött kiadásban Alice Cooper, a Bad Religion, a Scorpions, a Kiss, a The Hives vagy éppen a Queens of the Stone Age is.

A világhírű baszk gasztronómia oltárán errefelé metál villákkal adóznak a hívek, miközben patakokban folyik a meggyőződéses baszkok szerint hazai találmánynak számító kalimotxo, azaz a vbk. Csak szólunk, hogy a Primaverához képest nyilván családiasabb (hörgés!) rockfesztiválra még lecsaphattok, a napijegyeket (60€) és az ottalvósokat (105€) sem mérik elviselhetetlen áron. Igaz, ehhez hasonulva a line-up sem tűnik olyan erősnek idén, de a kissé tájidegen Primal Scream és a telitalálatnak tűnő The Who talán így sem lesz rossz választás. Ha pedig további rocklegendákra vágytok, előzzetek be egy héttel és csússzatok át Bilbao mellé a Los Lobosra meg a Jethro Tullra veretni (Music Legends Festival).

+ 3

Sónar

Barcelona (Katalónia), június 16-18.

Ha a Primaverát top-fesztiválnak neveztük, a Sónar maga a történelem − csak ez így nagyon unalmasan hangzik, a barcelonai happening meg minden, csak nem unalmas. A kezdetek óta, azaz 1994-tól éjszakai és nappali szekciókra osztott, két helyszínen párhuzamosan sodró rendezvény egyszerre old school elektronikus-zenei fesztivál, az audiovizuális szektor szakmai meetupja és persze a kreatív projektek inkubátorháza/nagyszínpadi kirakata is. A Music, creativity & technology-alcímbe egészen szétesős, experimentális dolgok is beleférnek, az alábbi, röpke 8 órás videó csak egy kis ízelítő.

A Sónar hullámai az ezredforduló óta ráadásul már nemcsak befelé pulzálnak, hanem a világ legkülönbözőbb pontjait is elérték a Buenos Aires-i, londoni, római, osakai (!), guadalajarai (!!) vagy éppen reykjavíki (!!!) franchise-fesztiválokkal. Mindeközben a catalan capitalban dübörgött a Fat Boy Slim, a Chemical Brothers, a Kraftwerk, a Massive Attack vagy éppen Kalkbrenner. Sosem érnétek a cikk végére, ha folytatnánk a sort (esetleg egy 8 órás intervallumra bővítve…), úgyhogy zárásul lássátok hát az idei line-upot videó-performanszba zárva (a teljes menü 195€ ellenében).

Bilbao BBK Live

Bilbao (Baszkföld), július 7-9.

Bilbao ma az egyik legnagyobb menőség Spanyolországban. A „Hogyan varázsoljunk ledöglött, szürke iparvárosból élhető XXI. századi metropolist?” című társasjáték baszk nyerteseinek egyik legjelentősebb ütőkártyája az elmúlt 10 évben pedig nem más, mint a BBK Live. A kettővel feljebb soroló vitoria-gasteizi Azkena rendezőinek összepárosodása a bilbaói önkormányzattal igazi telitalálatnak bizonyult, és a 2006-os indulás óta olyan zenei nagyágyúkat hozott a Bizkaiai-öbölbe, mint a Metallica, az RHCP, az Iron Maiden, a Depeche Mode, az REM, a Pearl Jam, a Coldplay… na jó, inkább nem is fájdítjuk tovább a hazai elszigeteltségben (bocs!) élő fesztiválozók szívét.

+ 5

A BBK Live közben nem csak az első osztályú line-upokról vált híressé, hanem a város feletti dombok egyikén kinevezett remek fesztiválhelyszínnek köszönhetően is. Idén a szervezők egy misztikus feelinget árasztó erdővel is bővítik a terepet, ahol a beígért remek zenei élmény mellett mi még azon sem lepődnénk meg, ha koronát viselő farkasokkal és fonódó villamosokkal szeletelnének a fesztiválozók. A 2009 és 2011 között zsinórban háromszor díjazott (Európa Legjobb Közepes-méretű Fesztiválja) BBK Live korábbi zenei felhozatala kicsit elkényeztetett minket, de az idei line-upot enyhén finnyázva se legyenek kétségeink: az a várhatóan 120 ezer fesztiválozó így sem csalódik majd akkorát.

FIB (Festival Internacional de Benicàssim)

Benicàssim (Valencia), július 14-17.

No Sleep Since Bilbao − parafrazeálhatnánk lazán a parafrazeáló Beastie Boyst, hiszen a spanyol nyár a BBK Live után annyira felpörög, hogy nem marad majd hétvége nagyszabású fesztivál nélkül. Sőt, július közepén például egyszerre hangzik fel a beat a ’70-es évek Torremolinosát (Don José Luis Torrente felkészül!) újjáélesztő Los Álamos Beach Festivalon, valamint a valenciai FIB-en. A mostanra több mint két évtizednyi zenei élményre visszatekintő benicàssimi rendezvény igazi nemzetközi (fesztivál)turistamágnessé nőtte ki magát az évek során, ami Hispániában egyébként nem is maradt negatív kommentár nélkül.

Az eredetileg a spanyolországi indie-t előremozdítani kívánó FIB ma már nem sokban emlékeztet fiatalkori önmagára, de ez persze a valenciai partokra legendásan nagy számban érkező brit fesztiválozók lelkét aligha érinti meg. A tengerparti környezet és a Spanish summer mellett a hagyományosan eklektikus zenei kínálat (lásd még: Björk, Manic Street Preachers, Leonard Cohen, Kraftwerk, Nick Cave) is kellemes vonzerőt jelent a szigetországiaknak, nem is beszélve az idén potom 150€-ba kerülő négy napos bérletről. YouTube-tájékozódjatok gyorsan a 2016-os felhozatalról és ha meggyőzött benneteket, már indulhat is Benicàssim meghódítása: északról Barcelona, délről Alicante kínál remek támadási felületet.

Barcelona Beach Fest

Barcelona (Katalónia), július 16.

Ha sem a FIB-láz (nem mi találtuk ki: a spanyolok mitikus angol akcentusát kifigurázandó Benicàssimnak még a honlapja is „Fiber FIB”-címszó alatt fut), sem pedig Torremolinos nem elég meggyőző, július 16-ra van még egy utolsó dobása a spanyol koncertszervezők krémjének. A Barcelona Beach Festen biztosan senkinek nem kell majd dárenbézre dudorognia, és az egynapos program miatt üresjáratok sem igen adódnak. Mindezt a harmadszor megrendezett BBF meglehetősen erős line-upja is könnyedén garantálja az elektronika rajongóinak. Lesz itt Alesso, Axwell & Ingrosso, David Guetta, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero… van még kérdés?

Low Festival / Arenal Sound

Benidorm (Valencia), július 22-24. / Burriana (Valencia), augusztus 2-5.

Zamárdi sem utolsó, de a levantei partokat mintha az Isten is fesztiválozásra teremtette volna. Ezt a megállapítást erősíti július végén a Low és augusztus elején az Arenal Sound is, amelyek egyaránt remekül kombinálják a legjobb hazai fellépőket az ütős külföldi headlinerekkel. A nemzeti oldal idén Los Planetasra, Vetusta Morlára, Love of Lesbianra és 091-re is bólogathat majd Benidormban, akik hogy, hogy nem, még a Belle and Sebastian, Hot Chip, Suede, The Kooks és Peaches alkotta húzónevek közé is befértek. A szervezők ráadásul Spanyolország legkényelmesebb fesztiválhelyszínét kínálják a lowereknek, akik tavaly nem csekély 70 ezren gyűltek össze a három nap alatt.

A 65 euróért kínált három napos Low-bérleteket is felülmúlja az Arenal Sound, amelynek akciós tikettjei jelenleg csupán 35 euróba kerülnek − 6 napra! És mielőtt még azt gondolnátok, hogy ezért a pénztárcasimogató összegért másodvonalbeli spanyol poppereket kap a nagyérdemű, íme néhány hazai (mármint ottani viszonylatban hazai) húzónév: Izal, La Pegatina, Manel, Fuel Fandango; miközben az internacionálét a Two Door Cinema Club, a Kaiser Chiefs, Steve Aoki, a Crystal Fighters, a The Hives és a The 1975 képviseli majd. Csoda, hogy tavaly az eső áztatta Arenal Sound is összecsődített mintegy 260 ezer fesztiválozót…?

+ 5

Mundaka Festival

Mundaka (Baszkföld), július 28-30.
Mundaka Festival

A vitoria-gasteizi Azkena és a bilbaói BBK Live után könnyen gondolhatnátok, a baszkoknak már esélyük sincs újat mutatni, ha többnapos zenei rendezvényekről van szó. Nagy spanyol fesztiválkörképünk minden szempontból legfrissebb darabja mégis Észak-Spanyolországból közelít, miután sajátos karakterével a Mundaka tavaly már első nekifutásra mindenkit levett a lábáról.

A régió messzeföldön híres gasztronómiai értékeit és lenyűgöző természeti örökségét az Urdaibai-i természetvédelmi terület szívében minőségi könnyűzenével kombináló fesztivál igazi kuriózumnak számít Spanyolországban. A tavalyi 7 ezres látogatottság überelése idén szinte magától értetődő, már csak az értékeket kell megőrizni és álmodni tovább. Hiszen vannak olyan élmények, amikért a lehetetlenre is vállalkozunk (Mundaka)

Rototom Sunsplash

Benicàssim (Valencia), augusztus 13-20.

Tudtad, hogy Európa legnagyobb reggae-fesztiválja Spanyolországban van? Most már tudod, hiszen a benicàssimi (a helyszín legalább már ismerős) Rototom évente 250 000 reggae-rajongót ránt össze 75 országból, hogy 8 napon keresztül élvezzék a positive vibrationt. Az idén 23. alkalommal megrendezett Rototomra idén is a szélrózsa minden irányából várják a fesztiválozókat, lesz Manu Chao, Macaco és Dub Inc. is, de tegyük a szívünkre a kezünket, a line-up nagyobbik része tényleg csak az igazán vájt-fülűeknek mond majd valamit.

Granada Sound

Granada (Andalúzia), szeptember 23-24.

Nem bírtuk volna ki, ha a spanyolországi fesztiválok között amúgy jócskán alulreprezentált, festői Andalúziából nem ajánlhatunk Nektek egy rendezvényt a végére. Ráadásul a nyári fesztiválszezon lezárására amúgy sem tudunk elképzelni jobb módot, mint az ötödik, semi-jubileumi kiadására készülő Granada Sound. A névadó-szponzor, az Alhambra sörgyár tavalyi kiszállása nyilván érzékeny veszteség volt a szervezők számára, de szerencsére mindez az idei előkészületeken egyáltalán nem látszik. A helyszín a Sierra Nevadának és a lenyűgöző mór építészeti örökségnek köszönhetően tényleg lenyűgöző, a színtiszta hazai line-upnál (Amaral, Love of Lesbian, Second, Fuel Fandango) pedig az ember keresve sem találhat jobbat a fárasztó fesztiválszezon végére. Pláne egy spanyol magazin fesztiválkörképének esetében.

Start typing and press Enter to search