Almodóvar & Co: A Spanyol Filmhét teljes programja

Eljött a spanyol filmrajongók piros(-sárga-piros) betűs ünnepe, a 2021-es Spanyol Filmhét, amelyet szokás szerint parádés filmkínálattal Közép-Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek meg ezen a héten. Érdekesség, hogy az idei Spanyol Filmhét programjában nem sokkal világpremiert követően, a magyar bemutatót megelőzve kerül vetítésre Pedro Almodóvar új filmje (Párhuzamos anyák), és a rajongott spanyol rendező egy másik alkotása. Az Emberi hang (The Human Voice) Almodóvar mester első angol nyelven készült alkotása, amelyben Tilda Swinton alakítja a főszerepet.

NYITÓ ELŐADÁS

október 26, kedd, 19:30

Párhuzamos anyák / Madres paralelas

(dráma/drama, Pedro Almodóvar, 2021, 123´)

Két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vígasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.

Pedro Almodóvar új filmjének világpremierje alig két hónapja, a velencei filmfesztiválon volt, ahol nyitófilmjeként vetítették, és Penélope Cruz átvehette a legjobb színésznőnek járó elismerést. A mostani, budapesti vetítés nemcsak attól különleges, hogy megelőzi a magyarországi premiert, hanem attól is, hogy a bemutatón jelen lesz a film férfi főszereplője, Israel Elejalde. Az este további meglepetése, hogy a hangulatot az egyik legsikeresebb spanyol flamencozenekar, a Las Migas alapozza meg.

október 27. szerda, 18:00

A művészet templomai – Salvador Dalí ifjúkora /  Salvador Dalí. Diarios de Juventud. 1904-1929

(dokumentumfilm / documental, David Pujol, 2020, 60´) korhatárkarika: 12

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével készült dokumentumfilm, amely A művészet templomai sorozatban ez év decemberében kerül a magyar mozikba, a festő életének kevéssé ismert, korai szakaszára koncentrál: azt az időszakot mutatja be, mielőtt Dalí csatlakozott a szürrealista mozgalomhoz. A szakértői interjúk mellett számos, eddig sohasem látott archív felvételt és dokumentumot láthatunk, akárcsak pár éve a Dalí – A halhatatlanság nyomában című produkcióban.

A kísérőfilm is egy különlegesség: a Destino című 7 perces animációs rövidfilmet Salvador Dalí Walt Disney-vel kezdte készíteni 1945-ben, ám a háború közbeszólt, és a projekt a fiókba került. Csak hatvan évvel később, 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai, Dalí és Disney eredeti rajzai és koncepciója alapján. A rövidfilm eddig soha, sehol nem volt látható mozivásznon.

A film magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.

október 27. szerda, 20:00

A lányok / Las niñas

(dráma / drama, Pilar Palomero, 2020, 100´)

A kilencvenes évek ellentmondásos Spanyolországában játszódó film főszereplője az édesanyjával egyedül élő Celia, aki egy apácák vezette iskolában tanul Zaragozában. A figyelmes és kötelességtudó lány életében ismeretlen távlatokat nyit, amikor Brisa személyében új osztálytársat kap Barcelonából.

A gyermekkort lassan maga mögött hagyó Celia összetűzésbe kerül édesanyjával és mindennel, ami korábban kényelmet és biztonságot jelentett a számára. A Lányok, amely a tavalyi év kiemelkedő spanyol filmbemutatója volt, a 2021-es Goya-díj nagy nyertese. Kilenc jelöléséből a négy legfontosabbat váltotta díjra: nyert a legjobb film, a legjobb első rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőri munka kategóriájában.

október 28., csütörtök, 18:00

Egy kis kellemetlenség / El incoveniente

(vígjáték / comedia, Bernabé Rico, 2020, 89´)

Sarának felajánlják a tökéletes lakást: tágas, világos és hihetetlenül olcsó. A remek ajánlatot beárnyékolja egy kis kellemetlenség: az ingatlannal együtt jár Lola, a lakás nyolcvanas éveiben járó tulajdonosa, aki élete hátralévő részében már nem akar otthont váltani. Sara még így is jó választásnak tartja az ingatlant, ezért a vétel – és a kivárás – mellett dönt… Az excentrikus Lola szerepében az Almodovár-filmekből is ismert Kiti Mánvert (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Megtört ölelések) láthatjuk, Sarát Juana Acosta alakítja.

október 28., csütörtök, 20:00

Vakító villanás / Destello bravío

(dráma/vígjáték / drama/comedia, Ainhoa Rodríguez, 2021, 98´)

„Lesz egy nagy, vakító villanás, aztán minden meg fog változni…” Isa magában beszél, és üzeneteket hagy saját magának a rögzítőn arra az esetre, ha eltűnne, vagy végleg elveszítené az emlékezetét. Cita egy szentekkel és szüzekkel teli házban él, és a házassága foglyának érzi magát. Mária azért tér vissza a szülővárosába, hogy szembenézzen a magányával.

Az idő fogságában megrekedt és lassan elnéptelenedő falucska asszonyai az ingerszegény hétköznapok rabjaiként tengetik életüket, és olyan felszabadító eseményekre várnak, amelyek felidézik azokat az időket, amikor még boldogok voltak. Az extremadúrai városkában, amatőr szereplőkkel forgatott Vakító villanás a 2021-es év üdítő meglepetése, amely a rotterdami filmfesztiválon mutatkozott be a nagyközönségnek.

október 29., péntek, 18:00

Üdvözöljük Spanyolországban! / Bienvenidos a España

(dokumentumfilm / documental, Juan Antonio Moreno Amador, 2021, 92´)

Torreblanca Sevilla peremén található. A városba vezető út mentén áll az egykori Maravilla (Csoda) kupleráj, amelyet újabban menekültközponttá alakítottak át. Karácsony van, és a Spanyolországba frissen érkező menekülteket – a környék lakóinak kíváncsi tekintetétől kísérve – a Három Királyok egyike fogadja.

Reménnyel és félelemmel teli ez az érkezés, amelyben a jövevényeknek mindent meg kell tanulniuk új országukról. A találkozás érkezők és befogadók számára egyaránt tartogat meglepetéseket. A film premierje a kanadai Hot Docs Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon volt.

október 29., péntek, 20:00

Benidormban havazik / Nieva en Benidorm

(dráma/thriller / drama/thriller, Isabel Coixet, 2020, 117´)

Peter Riordan magányos, rigolyás ember, a szokásai rabja, a meteorológiai jelenségek megszállottja. Miután korkedvezménnyel nyugdíjba vonul a manchesteri bankból, ahol egész életében dolgozott, úgy dönt, hogy meglátogatja Benidormban (Valenciában) élő testvérét, Danielt. A városba érkezve tudja meg, hogy Danielnek, aki egy varietéklub tulajdonosa, nyoma veszett.

A klubban dolgozik egy rejtélyes nő, aki mély benyomást tesz a Peterre. Együtt próbálják meg kideríteni, mi történt Daniellel. Egy rendőrnő is segítségükre lesz, aki megszállottan vallja, hogy az ötvenes években Sylvia Plath Benidormban élt.

Isabel Coixet a kortárs spanyol film egyik legmarkánsabb rendezője, aki lassan két évtizede forgat nemzetközi sztárokkal. Ezúttal Timothy Spallre, Mike Leigh egyik kedvenc színészére osztotta a főszerepet. A filmet a legjobb rendezés Goya-díjára jelölték 2021-ben.

október 30., szombat, 17:00

Emberi hang / The Human Voice (La voz humana)

(rövidfilm / cortometraje, Pedro Almodóvar, 2020, 30´)

Egy nő egyfolytában volt szeretője bőröndjeit bámulja, aki azért hagyta el őt, hogy másvalakit vegyen feleségül. Három nap leforgása alatt az asszony csupán egyszer hagyja el otthonát, hogy baltát és benzint vásároljon. A film Jean Cocteau azonos című színházi monológjának szabad adaptációja. Pedro Almodóvar első angol nyelvű rendezésében Tilda Swinton játssza a főszerepet. A film premierje a 2020-as velencei filmfesztiválon volt.

október 30., szombat, 18:00

Szenvedélyes szomszédok / Sentimental

(vígjáték / comedia, Cesc Gay, 2020, 82´) korhatárkarika: 16

A középkorú házaspár, Ana és Julio kényelmesen él szép madridi lakásában. Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között. Az érzelmes komédiáiról itthon is jól ismert Cesc Gay (Péntek Barcelonában, Truman) fergeteges kamaradarabja.

A film magyarországi forgalmazója a Cirko Film.

október 30., szombat

20:00     Egy kis kellemetlenség / El inconveniente

október 31., vasárnap, 16:00

Normális világ / Un mundo normal

(romantikus kalandfilm / comedia romántica, Achero Mañas, 2020, 103´) korhatárkarika: 12

A fekete humorral, road movie és kalandfilm elemekkel átitatott emberközeli dráma főhőse Ernesto, a különc madridi színházrendező, aki életközepi válsággal küzd. Amikor anyja halálhírét kapja, a temető felé vezető úton ellopja a koporsót, hogy a holttestet az asszony kívánságának megfelelően az óceánba dobja.

Ernesto lánya, aki már belefáradt apja őrültségeibe, azzal a szándékkal csatlakozik hozzá, hogy jobb belátásra bírja. Az út során azonban rá kell jönnie, hogy az apja nem őrült, és az embernek hűnek kell maradnia önmagához még akkor is, ha a többség véleményével találja szemben magát.

október 31., vasárnap, 18:00

A Goya gyilkosságok / El asesino de los Caprichos

(thriller, Gerardo Herrero; 2019, 109´) korhatárkarika: 16 (szaggatott)

Carmen (Maribel Verdú) tapasztalt nyomozó, akinek egy hét évvel ezelőtti személyes tragédia  megkeményítette a lelkét, haragban áll az egész világgal. Eva (Aura Garrido) újonc rendőrnő, aki Carmen szöges ellentéte: idealista és életvidám. Együtt kell felderíteniük azt a rejtélyes gyilkossságsorozatot, amely a felső tízezer művészetpártolóinak köréből szedi áldozatait.

Carmen és Eva megpróbálják félretenni a konfliktusaikat és megfejteni a nyomokat, amelyek különös összefüggést mutatnak a világhírű spanyol festő, Francisco de Goya 80 alkotásból álló rézkarc-sorozatával.

október 31., vasárnap, 20:00

Ane

(dráma / drama, David Pérez Sañudo, 2020, 100´)

Baszkföld, Vitoria, 2009. Lide fiatal nő, aki a szuperexpressz építésén dolgozik biztonsági őrként. Amikor zavargások törek ki a környékbeli kilakoltatások miatt, és rájön, hogy tizenéves lánya, Ane nem töltötte otthon az éjszakát. az asszony megrémül. Volt férjével kezd kutatni a lány után.

De ahogy egyre közelebb kerül Ane világához, rá kell döbbennie, hogy egy ismeretlennel élt egy fedél alatt. A feszültséggel teli, dráma és thriller határán mozogó elsőfilm mindjárt három Goya-díjat is hozott alkotóinak, köztük a legjobb női főszereplő díját Patricia López Arnaiznak.

november 1., hétfő, 18:00

Vivian Barrett naplója / My mexican Bretzel

(dokumentumfilm / documental, Nuria Giménez, 2019, 73´)

Az emlékek filmje, amely dokumentumtöredékekből – naplórészletekből és privát archív filmfelvételek finom szövedékéből – bontja ki előttünk egy asszony és egy férfi történetét a múlt század közepéről. A tehetős Vivian Barrett naplóbejegyzéseit férje, az iparmágnás León Barrett amatőrfilmjei illusztrálják. Szenvedélyes történetük egy Douglas Kirk vagy Todd Haynes stílusában készült, klasszikus melodráma is egyben. Romantikus álom, szárnyalás a régi Európa felett.

november 1., hétfő, 20:00

Guillem halála / La mort de Guillem

(dráma/thriller / drama/thriller, Carlos Marqués-Marcet, 2020, 95´)

április 11-én egy szélsőjobboldali csoport szíven szúrja a 18 éves Gulleim Agullót, aki belehal a sérülésbe. Többen – ügyvédek és a sajtó képviselői – az áldozatot hibáztatják: megpróbálják az antifasiszta, an tirasszista Guillemet erőszakos fiatalembernek beállítani, akinek egy lány miatt kitört verekedés okozta a vesztét. A gyászukkal küszködő szülők, Guillermo és Carmen, eltökélten küzdenek az igazságért, miközben minden erejükkel próbálják újjáépíteni családjukat. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

 

Start typing and press Enter to search