Busójárás Baszkföldön: a Pireneusokban beköszöntött a tavasz

A farsangi időszak közeledtével hamarosan egész Dél-Spanyolországban és a Kanári-szigeteken előkerülnek a színpompás álarcok és jelmezek. A baszkföldi farsang azonban cseppet sem emlékeztet a riói karneválra, sokkal inkább juthat eszünkbe róla a mohácsi busójárás.

Észak-Spanyolországban aligha nevezhetjük spanyolosnak a farsangi hagyományokat. A KultúrTapas karneváli top-listájának kakukktojása valójában mégsem igazi kakukktojás, hiszen az állatbőrökbe burkolózó, kereplő és kolompoló felvonulók látványa nem egyedülálló az európai folklórban, nem is kell messzebb mennünk a mohácsi busóknál. Az ijesztő maszkokat viselő baszk busók a magyarokhoz hasonló módszerekkel próbálják elriasztani a telet és az ártó szellemeket.

Az ablakon kinézve elmondhatjuk, ez nem is sikerül egyelőre rosszul. A navarrai Pireneusokban található Ituren és Zubieta lakói ebben a szellemben fognak össze évről-évre, és a két falu közötti néhány kilométeres utat lelkesen végigkolompolva tesznek arról, hogy a természet biztosan felébredjen a tavasz közeledtére. A hagyományoknak megfelelően tegnap Iturenben, ma pedig Zubietában ünnepelnek a navarrai falubeliek. Szerdától az időjósok szerint további felmelegedés várható.

Start typing and press Enter to search