Caganer, a spanyol Betlehem különös figurája

A spanyolok egyik elmaradhatatlan adventi szokása a Betlehem-építés, amelynek népszerűsége az egész országban hatalmas. A hagyományos alakokon kívül a spanyol jászolban még egy igazi kakukktojást is találhatunk, akit itthon bajosan helyeznének a kis Jézus mellé.

Bizonyára mindenki számára ismerős a karácsonyi betlehemes jászol, Jézus Krisztus születésének története, és mindazok a szereplők, akik ebben a transzcendentális pillanatban a Messiást körülveszik. Szűz Mária és József, a három királyok, a szegényes istálló és az állatok, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Akkor mégis ki az, akit olyan izgatottan keres minden spanyol kisgyerek a betlehemes alakok között, majd kiált fel boldogan: „Megtaláltam!”? Természetesen nem más, mint a caganer, vagyis a kakiló figura.

Hagyományos és formabontó caganerek

A katalán néphagyományból eredő, mára már egész Spanyolországban a karácsony megjelenítésének elmaradhatatlan alakja ez a letolt nadrágú, fenekét mutató, guggoló férfi, aki éppen fizikai szükségleteit végzi, elvonulva az események forgatagától. Szájában általában pipa vagy cigaretta lóg, kezében pedig újságot tart, hogy olvasással szórakoztassa magát a nagy művelet közben, és ahogy a paraszti világban már megszokhattuk, dolga végeztével jobb célokra is felhasználja a papírdarabot.

1223-ban Assisi Szent Ferenc élő Betlehemet állíttatott Szenteste alkalmából, majd később, követve példáját a parókiákon és a kolostorokban is megjelenítették Jézus születésének történetét. A XVIII. században pedig már a gazdag arisztokrata családok is megépítették saját hatalmas jászolukat, ahová látványos tömegek érkeztek, hogy megcsodálják a Szent Családot és a Messiás eljövetelének pillanatát. Az viszont már kevésbé tisztázott, hogy mikor, és legfőképpen mi célból kezdték el ábrázolni a kakiló figurát.

Egy caganer, amelyet igazán könnyű megtalálni

A XIX. századi spanyol és katalán románcokban már felfigyeltek rá és megemlítették az éppen szükségleteit végző férfit, sőt a XVIII. század végén a már-már túlzó realizmusnak köszönhetően semmi kivetni valót sem találtak abban, ha a csendéleteken és korrajzokon az élet minden szegmensét bemutatják a nézőnek, egészen a legintimebb pillanatokig. Ezek után már gyorsabban követték egymást az események, egészen odáig, hogy ma már egyetlen spanyol sem tudja elképzelni a karácsonyi Betlehemet e nélkül a furcsa figura nélkül.

Keletkezésénél már csak interpretációját fedi nagyobb homály, sokan sokféleképpen értelmezik a caganer szerepét és funkcióját Jézus Krisztus születéstörténetének ábrázolásában. Egyesek szerint ez a tökéletes ellenpont, mely a maga hétköznapiságával, naturalisztikusságával, és már-már vulgaritásával mégis segít emberközelivé hozni a karácsony transzcendentális légkörét. Mások úgy vélik, hogy megtermékenyíti a talajt és a jövő évre jó termést, békét, nyugalmat és egészséget hoz a családnak.

Caganer és a katalán függetlenség

Még olyanok is vannak, akik párhuzamot vonnak a hátsóját mutató, a meghitt és spirituális felhanggal telített eseményektől elvonuló kakiló figura és a rebellis, önállóságát követelő katalán nép között. Természetesen ki-ki maga dönti el, hogy egyetért-e a teóriával − vagy éppen maga is kitalál egy újat!

Egy biztos, a caganer elmaradhatatlan szereplője a spanyol betlehemezésnek, népszerűsége pedig olyan magasra hágott, hogy egymást érik az internetes oldalak és játékkészítők, akik évről évre olyan újításokkal rukkolnak elő, mint a kakiló figura hírességek és filmalakok bőrébe bújtatása – John Lennon, Darth Vader vagy Che Guevara, hogy csak néhányat említsek –, de természetesen az FC Barcelona sztárjai sem úszhatták meg, hogy modellül szolgáljanak az alkotóknak.

A választéknak csak a képzelet szab határt

Start typing and press Enter to search