El Camino Nobel-díjat kaptak a magyar zarándokok

Fantasztikus hírt kaptak a magyar El Camino-zarándokok az idei karácsonyfa alá: a magyarországi zarándok egyesület elnyerte a galiciai kormánytól a Camino legrangosabb díját, az Elías Vailna-díjat. Az évek óta rendkívüli önkéntes munkát végző egyesület vezetőinél keresve sem találhattak volna érdemesebbeket a galiciaiak az elismerésre. A decemberi díjátadó ünnepséget Santiago de Compostelában tartották, amelyről Dukát Csilla, az egyesület vezetőjének segítségével most címlapon számolhatunk be.

A Camino Magyarországon

A Camino de Santiago zarándokút Szent Jakab apostol spanyolországi sírhelyéhez vezet. Ma már egész Európát behálózzák a Szent Jakab zarándokutak.

Miért érdekes ez?

Mert már Magyarországon is kiépültek a keresztény világ egyik legismertebb zarándokútjának szakaszai. A Camino Húngaro Budapestről indul, a Camino Benedictus pedig Tihanyból. Mindkét ág szakrális célpontja Lébény, az ott álló, több mint 800 éves Szent Jakab-templom.

Szívvel-lélekkel

A magyar Caminót a Szent Jakab Baráti Kör közhasznú egyesület tagjai építették ki és gondozzák.

Miért érdekes ez?

Mert önkéntesként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik munkájukat, 2009 óta napjainkig folyamatosan. 2012-től Szent Jakab Baráti Kör közhasznú egyesületként dolgoznak. Utat építenek, jelzéseket helyeznek el, karbantartják a kihelyezett jeleket és az ösvényeket, zarándoklatokat szerveznek és vezetnek, emellett különböző témájú zarándokprogramokat szerveznek, közösséget építenek.

Elias Valiña-díj

Don Elías Valiña Sampedro, O Cebreiro település plébánosa a Camino de Santiago zarándokút egyik legendás alakja. Óriási szerepe volt abban, hogy az 1970-es években a Camino újra életre kelt, újra elkezdték járni az utat zarándokok.

Miért érdekes ez?

Don Elias szellemi öröksége olyan nagy kincs, olyan megőrzendő érték, hogy Spanyolországban 1996-ban egy díjat alapítottak, amelyet a legendás papról neveztek el. A rangos elismerést azon civil szervezetek érdemelhetik ki, akik Elías Valiña méltó örököseiként sokat dolgoznak a Caminóért, a zarándokokért, a Szent Jakab-kultusz ápolásáért.

A Camino Nobel-díja

Az Elías Valiña-díjnál nagyobb elismerés a Caminón nincs! Tulajdonképpen ez a Camino Nobel-díja. Óriási megtiszteltetés annak a szervezetnek, amelynek odaítéli a galíciai kormány a díjat. 1996 óta összesen 22 Camino egyesület nyerte el a díjat, köztük 7 külföldi szervezet, mind rangos és neves közösségek.

Az eddigi díjazottak listája:

  • 1996. Confraternity of Saint James (London – Egyesült Királyság)
  • 1997. Asociación de Amigos de los Pazos (Vigo – Pontevedra)
  • 1998. Federación Española de Asociaciones de Amigos del Camino de Santiago (Logroño – La Rioja)
  • 1999. Asociación de Amigos del Camino de Santiago de la Comunidad Valenciana (Valencia – Valencia)
  • 2000. Société Française des Amis de Saint Jacques de Compostelle (Párizs – Franciaország)
  • 2001. Asociación Internacional de Peregrinos “Ave Fénix” (Villafranca del Bierzo – León)
  • 2002. Asociación Amigos del Camino de Santiago de Estella- Centro de Estudios Jacobeos. (Estella – Navarra)
  • 2003. Cofradía del Santo (Santo Domingo de la Calzada – La Rioja)
  • 2004. Asociación Galega de Amigos do Camiño de Santiago (Santiago de Compostela – La Coruña)
  • 2005. Asociación del Santo Grial de O Cebreiro (O Cebreiro – Lugo)
  • 2006. Asociación de Amigos del Camino de Santiago Astur-Galaica del Interior (Tineo – Asturias)
  • 2007. Asociación de Amigos del Camino de Santiago de Astorga y su Comarca (Astorga – León)
  • 2008. Asociación de Amigos del Camino de Santiago – Via de la Plata de Fuenterroble de Salvatierra. (Fuenterroble de Salvatierra – Salamanca)
  • 2009. Asociación de Amigos del Camino de Santiago – Vía de la Plata de Sevilla (Sevilla)
  • 2010. Fränkische St. Jacobus Gesellschaft (Würzburg – Németország)
  • 2011. Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela (Mechelen – Belgium)
  • 2012. Asociación de Amigos del Camino de Santiago de El Bierzo (Ponferrada – León)
  • 2013. Nem volt díjazott
  • 2014. Asociación amigos Caminos de Santiago en Japón. (Tokio – Japán)
  • 2015-2017. A galíciai kormány által törölve
  • 2018. Asociación de Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid (Madrid) és Compostelle 2000 (Párizs – Franciaország)
  • 2019. Asociación Camino Mozárabe de Santiago de Almería (Almería – Granada) és Les Amis du Chemin de Saint Jacques Pyrénées Atlantiques (Saint-Jean-Pied-de-Port – Franciaország)
  • 2020. nem volt díjazott
Miért érdekes ez?

Mert a Camino legrangosabb díját, az Elias Valiña-díjat 2021-ben, a Szent Évben az ávilai Camino egyesület mellett a magyarországi Szent Jakab Baráti Kör egyesület nyerte el! Kelet-Közép-Európából még senki nem kapta meg ezt a nívós elismerést, a díjazásról szóló híradások nemcsak a Szent Jakab Baráti Kör, de egész Magyarország jó hírnevét öregbítik. A Szent Jakab Baráti Kör pár év alatt önerőből jutott el a nulláról oda, hogy elnyerje a legmagasabb nemzetközi kitüntetést, amely az adott területen csak létezik.

A díjátadó

Az Elias Valina-díj hivatalos átadó ünnepsége 2021. december 13-án volt Santiago de Compostelában, a díjat a Szent Jakab Baráti Kör elnöke, Dukát Csilla és az egyesület titkára, Doroszi Renáta vette át Roman Rodríguez Gonzalez, Galícia kulturális és oktatási miniszterétől (Conselleiro de Cultura, Educación y Universidad). Magyar részről jelen volt a díjátadón: Dukát Csilla, elnök, Doroszi Renáta, titkár, Gáspár Frigyes, elnökségi tag (Szent Jakab Baráti Kör egyesület), Benedek Rózsa, muxiai önkéntes és a Via Mariana-út képviselője

Miért érdekes ez?

A díjátadó spanyol nyelven – néha gallego nyelven – zajlott. Dukát Csilla és Doroszi Renáta a köszönőbeszédet magyar, spanyol és egy mondat erejéig gallego nyelven mondta el. A jelenlévő spanyolok nagy szeretettel fogadták, hogy az ő nyelvükön hangzott el a köszönőbeszéd, a gallego mondatért külön hálásak voltak. A hallott magyar nyelvet pedig rendkívül különlegesnek és érdekesnek találták.

Start typing and press Enter to search