És ha a spanyoltanulás mellett egy szuperintenzív flamencót is bevállalnál?

„Ebben a mesében az a legkülönösebb és legizgalmasabb, hogy elmondja, hozzátoldja, sejteti mindazt, amit a test vágyna, szomjazna, kutatna, de női szemérmességében és méltóságában magába rejt. A legyezőnek viszont teljességében odaadja magát, megengedi, hogy kinyíljon és beszéljen helyette. Akinek van szeme és füle, hogy megértse ezt a beszédét, csodákat láthat.” − mondja María Keck, aki a tavalyi év sikereit követően izgatottan várja az idei Siempre Flamenco műhely indulását.

María Keck és Böröcz Petra flamenco-táncművészek már javában készülnek az idei Siempre Flamenco műhelyre, amelynek célja kézen fogni és bevezetni a kurzus részvevőit a flamenco különleges világába. Ahogy mondják, a tavalyi tapasztalatokat követően idén ismét feltárulhatnak eddig ismeretlen területek, összefüggések, néhányan talán a kurzuson táncolnak majd először szólóban, és kialakulhat egy újabb, hosszútávon együtt táncoló közösség.

„Valahol ez a Műhely lényege, ezt szeretnénk idén is elérni: érvényes tudást adni a flamenco kiválasztott területeiről, és lehetőséget adni mindenkinek arra, hogy ezt olyan módokon tapasztalhassa meg, hogy végül megtalálja a saját kapcsolódási módját a tánchoz, az adott stílushoz.

Kinek mit jelent például a legyező, milyennek érzi magát tőle, hogyan olvasztja egybe a testével. Van, akit kecsessé, mást erőteljessé, megint mást elegánssá tesz ez az eszköz. Kísérletezni kell vele, erre szeretnénk lehetőséget adni amellett, hogy megtanítunk néhány szép koreográfiát.” − mondják a kurzust vezető flamenco-táncművészek.

Óda a flamenco-legyezőhöz

Legyező. Elrejt, kinyit, hűsít, ellegyint, üzen, csalogat. A legyező a múltbéli fülledt melegek, szerelmi jelbeszéd titkainak letűnt eszköze, napjainkban inkább vintage dekorációként, bizonyos esetekben a nyári hőség enyhítőjeként is felbukkan, bár a légkondícionáló mellett kevéssé rúg labdába. A legyező mégis mélyen kapcsolódik össze a nőiségünkkel, hiszen íves formája, körkörös mozgása akaratlanul is egy olyan finom, elegáns, klasszikus női karaktert hìv belőlünk elő, ami nem túl jellemző korunk nőképére, ugyanakkor egy mélyen bennünk élő női archetípusra emlékeztet.

A legyező a flamenco táncban az eszközünk, de mintha a testünk szerves részévé válna, akárcsak egy harmadik kar vagy élő inda egy bűvös nyelven mesélni kezd. Ebben a mesében az a legkülönösebb és legizgalmasabb, hogy elmondja, hozzátoldja, sejteti azt amit a test vágyna, szomjazna, kutatna, de női szemérmességében és méltóságában magába rejt. A legyezőnek viszont teljességében odaadja magát, megengedi, hogy kinyíljon és beszéljen helyette. Akinek van szeme és füle, hogy megértse a beszédét, csodákat láthat.

Az idei Siempre Flamenco Műhelyre igazi nyári hangulatot ígérnek a szervezők: lesz guajira legyezővel, valamint egy igazi vidám műfaj, a tanguillo is bemutatkozik. Az oktatást több szinten Keck Mária flamenco táncos, énekes, koreográfus és táncpedagógus, valamint Böröcz Petra flamenco táncos vezetik, míg gitáron Alex Torres kíséri az órákat.

„Az intenzív tanfolyam jelleg a régi lesz, vagyis hamisítatlan műhelyt tervezünk.” − ígérik a tanfolyam szervezői. „A napi 3 órányi táncóra során lesz időd elmélyedni a választott műfaj sajátosságaiban, kérdezni, felfedezni a mozdulatot, az érzetet, a muzsikát, és ami a legfontosabb, megtapasztalni saját magadat a táncban, a dalban. Ezt az ének és gitárkíséret is segíti majd.”

Keck Mária

Modern koreográfusként diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán és zeneterapeutaként végzett az Universidad de Alcalá de Henares mesterképzésén. Több mint tizenöt éve foglalkozik a flamenco kultúrájával, hét éve él Spanyolországban és dolgozik Madrid legnevesebb flamenco színpadjain a műfaj legkiemelkedőbb nemzetközi képviselőivel. Intenzív és hosszú távú workshopokat tart Magyarországon, Szerbiában, Szlovéniában, Észtországban, Angliában, Norvégiában, Japánban és Argentínában. Öt éve saját flamenco iskoláját vezeti Madridban, Flamenco Nuevo néven.

Böröcz Petra

Böröcz Petra 2011 óta a budapesti Brisa del Aire flamenco formáció alapító tagja. Táncosként és koreográfusként közreműködött a call17 társulat Lorca előadásában, vendégművészként szerepelt a barcelonai Pere Martínez előadásában a Babel Sound Fesztiválon. Első önálló táncszínházi darabjával, a Kinőtt szívvel a 2017-es SzólóDuó Fesztiválon és a Vallai Fesztiválon szerepelt. 2016-2018-ban a MOHA Mozdulatművészeti Alapítvány rezidense. 2012 óta tanít flamenco tánctechnikát Budapesten.

A táncórákat énekórák egészítik ki Keck Mária vezetésével, míg az intenzív tanfolyam kurzuszáróval fejeződik be vasárnap délután, a MOHA Stúdió színpadán. Csoportok és témák a szervezők ajánlásával:

Kezdő csoport

Egy tangós koreográfia keretében ismerkedünk a flamenco tánc alapjaival, a flamenco tangó ritmussal, lépésekkel, kopogással, a test, a karok és a kézfej mozdulataival. Ötször 90 perc táncórát és kétszer 90 perc énekórát tartalmaz a kurzus. Ide teljesen kezdő hölgyeket és urakat várunk, újrakezdőket, és azokat, akik kevesebb, mint fél éve foglalkoznak a flamenco tánccal.

Közép-haladó csoport

Egy nagyon vidám műfajjal ismerkedünk meg, a tanguilloval. A cádizi eredetű flamenco stílus a karneválok, ünnepségek hangos, nevetésben hömpölygő hangulatát idézi. Megismerkedünk a tanguillo ritmusával, a koreográfia kapcsán pedig fejlesztjük a lábtechnikát, a test koordinációt, a mozdulatokat. Mindemellett jól szórakozunk! A kurzus hétszer 180 perces (kétszer 90-90 perc) táncórát, valamint három 90 perces énekórát tartalmaz. Az órákat legalább egy-két éve flamencozó hölgyeknek és uraknak ajánljuk.

Haladó csoport

A guajira Kuba kissé fülledt, megindítóan édeskés hangulatát és Andalúzia napfényben úszó zsibongását ötvözi. Egy csodálatos flamenco stílus, maga a nyár. A hölgyeknek legyezővel ajánlott. A koreográfia lehetőséget ad a lábtechnika, legyezőtechnika, a testkoordináció fejlesztésére, és a guajira flamenco stílus közelebbi megismerésére. A guajira lehet kacér, vidám, andalgó, kihívó, de szemérmes is, ahogy a nő maga is ezerféle. A kurzust legalább 3-4 éve aktívan flamencózó, erős közép-haladó és haladó hölgyeknek és a legyezőtechnikában is elmélyedni vágyó uraknak ajánljuk.

Ének órák

Az órák célja, hogy a kurzus látogatói megismerkedjenek az órákon táncolt flamenco stílusok egy-egy versszakával, az éneklés sajátosságaival, az adott ritmikai keretek között helyesen tudják elénekelni a dalokat. Így akár a táncórákon, akár a kurzuszárón megtapasztalható az énekes pozíciójából is a flamenco ének-tánc-gitár hármasa. Fiestára készülünk! Az énekeket Keck Mária tanítja majd. Az órát ajánljuk a kurzus résztvevőknek, valamint azoknak is, akik táncolni ez alkalommal nem szeretnének, de az éneklésbe belekóstolnának. A kezdő csoport számára a kezdő kurzus saját óráin belül tartja meg Mária az énekórákat.

Órarend (táncórák)

Kezdő

Hétfő-péntek (július 2-6.)

20.00-21.30 – flamenco tangós óra.

Hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap Böröcz Petrával, kedden, csütörtökön és szombaton Keck Máriával. A Máriával tartott órákon kedden és csütörtökön nagyrészt az énekkel foglalkozik a csoport.

Közép-haladó

Hétfő-péntek (júlus 2-6.)

17.00-18.30 – tanguillo óra Keck Máriával
18.30-20.00 – tanguillo óra Böröcz Petrával

Szombat és vasárnap (július 7-8.)

10.00-11.30 – tanguillo óra Keck Máriával
11.30-13.00 – tanguillo óra Böröcz Petrával

Haladó

Hétfő-péntek (júlus 2-6.)

17.00-18.30 – guajiras óra Böröcz Petrával
18.30-20.00 – guajiras óra Keck Máriával

Szombat és vasárnap (július 7-8.)

10.00-11.30 – guajiras óra Böröcz Petrával
11.30-13.00 – guajiras óra Keck Máriával

Énekórák

Hétfőn, Szerdán és Pénteken 20.00-21.30 Keck Mária vezetésével.

Ez az óra a közép-haladó és haladó csoportoknak szól, valamint a csak énekórákra járóknak. Kedden, csütörtökön 20.00-21.30 énekórák a kezdő csoportnak.

Kurzuszáró

időpont: Július 8., vasárnap 16.30-18.00

Helyszín

MOHA Stúdió, Mozdulatművészet Háza.
Budapest, IX. ker. Tagló u. 11-13. (Kemikál Telep)
http://www.mozdulatmuveszet.hu/studio/index.htm#ter

További információk, árak és jelentkezés:

+36305157023/+36302797596

[email protected]hoo.es vagy [email protected]

Start typing and press Enter to search