Maxold ki a spanyol zenét az idei Szigeten!

Járj nyitott szemmel a színpadok között, mert a Sziget évről-évre egyre spanyolosabb.

Alig két hónapja még a legmenőbb spanyol zenei fesztiválokra készültünk a nyár közeledtével, most meg már nyakunkon az augusztus. Még szerencse, hogy parádés spanyol bandákra nemcsak az Ibéria-félszigeten csapathat az ember. A kézenfekvő megoldás nem is lehet más, mint a Sziget, úgyhogy most összeszedtük Nektek az idei év spanyol és latin-amerikai fellépőit, hogy minden adott legyen egy felejthetetlen és persze hamisítatlanul spanyolos Sziget-élményhez.

Manu Chao La Ventura

Nagyszínpad / augusztus 12, 21:30 > 23:00

A világ talán legismertebb bohém világcsavargója, aki akkor sem jön zavarba, ha épp áramszünet van egy nagyszínpadon. Manu Chao – született José-Manuel Thomas Arthur Chao – igazi közönségkedvenc Magyarországon, de az 1998-as Clandestino lemezét a világ minden táján kívülről fújják. Karrierjének esztétikáját a kultúrák találkozása adja meg, zenéjében egyszerre keverednek a különböző országok zenéi és a legváltozatosabb zenei műfajok. Szigetes fellépésén igazi házibuli hangulatra lehet számítani, sok-sok vidámsággal és felszabadultsággal.

+ 5

Buika KultúrTapas tipp!

Világzenei / augusztus 11, 21:00 > 23:00

Buika afrikai szülők lányaként született Spanyolországban, jelenleg Floridában él. Énekes, költő, producer és zeneszerző, akit nem véletlenül hasonlítanak Nina Simonéhoz, Cesaria Evorához, Billie Holidayhez, Edith Piafhoz és Amy Winehouse-hoz, ugyan ő inkább dobolni szeretett volna mindig is. Csak hát senki nem akart női dobost a bandájába, és már nagyon terhére volt a sok elutasítás…

Concha Buika

De bármiképp is alakult, lényeg a lényeg: Buika napjaink egyik legkeresettebb énekese lett, aki a flamenco, az afrikai poliritmusok, a dzsessz, a soul és a pop világában egyaránt otthonos. 2000-ben a Mestizuo című albumával debütált, és azóta folyamatos pörgésben van: a 2015 őszén megjelent Vivir Sin Miedo már a nyolcadik albuma volt. A legnagyobb sikert a 2013-as La Noche Mas Larga cíművel érte el, melyet a legjobb latin albumként Grammy díjra jelöltek.

Előadói karrierje során Buika olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Meshell Ndegeocello, Anoushka Shankar, Chick Corea, Chucho Valdes, Mariza, Pat Metheny, Seal és Javier Limon. S mindeközben sorra jelennek meg a verseskötetei, regényt és operát ír, s koncertjeivel egymás után hódítja meg a világ országait… és Szigeteit.

Molotov Legenda!

OTP-A38 / augusztus 13, 22:00 > 23:15

Mexikó egyik leghangosabb rap-metál zenekara 1995 óta nyomja a Beastie Boys, a Suicidal Tendencies és a Rage Against The Machine stílusjegyeit vegyítő zenéjét. Már első albumukkal Grammy-jelölést kaptak a legjobb latin alterrock előadó kategóriában – sőt, Frijolero című dalok nyert is 2003-ban-, az azóta eltelt időben már a hetedik nagylemezük jelent meg. Igazi színpadi kavalkádra lehet számítani, mindenki játszik minden hangszeren, és amennyire odacsapnak a riffek, annyira szórakoztató is a Molotov.

Fuckaine KT Tipp!

Európa színpad / augusztus 14, 16:30 > 17:30

Egy feltörekvő madridi zenekar, amely frissességével ötvözi az elektromos zenét, a punkot és ki tudja még hány zenei stílust. A Fuckaine az utóbbi évek spanyol zenei panorámájának egyik legnagyobb revelációja, ki ne hagyjátok!

Malasañers

Világzenei / augusztus 14, 17:15 > 18:15

2014-ben, amikor a Malasañers első albuma, a Spanish Eyes kijött, azonnal az ír kocsma-punk legjobbjai között kezdték emlegetni ezt a Madridban alakult, de jelenleg Németországban tanyázó zenekart. A Bloody Irish Boys, a Flogging Molly és a The Pogues társaságában – csak hogy a rend kedvéért belőjük a fő csapás-irányt.

Többnyire a saját nótáikat játsszák, ám azok úgy festenek, mintha a legpatinásabb ír dalokat frissítették volna fel. Dallamosan, könnyedén, és persze majd’ kicsattanva az ír lelkülettől, egyszóval ellenállhatatlanul. Nyugat-Európa már behódolt előttük, éppen ideje, hogy a Szigetet is térdre kényszerítsék.

Educados Reveláció?

Európa színpad / augusztus 11, 20:00 > 20:40

Utópisztikusan sztoikus rock, vagy inkább sztoikus utópia-rock? Kívülről és belülről sem lehet könnyű felcímkézni a fiatal bilbaói banda lassan szárba szökő pályafutását, az mindenesetre biztos, hogy az Európa színpadon nem fukarkodnak majd az energiákkal. Lehet, hogy a spanyol észak egy parádés zenei formációjának születését láthatjuk az idei Szigeten?

Aziza Brahim

Világzenei / augusztus 14, 20:00 > 21:15

A nyugat-szaharai Aziza Brahim 1976-ban – a marokkói megszállás évében – született az algériai Tindouf menekülttáborában. Édesapjával soha nem találkozott, az odahaza, El-Ajúnban maradt és halt meg. Tizenegy éves koráig Aziza a menekülttáborban élt, majd egy ösztöndíjjal Kubába utazhatott. Ott azonban nem kapott támogatást ahhoz, hogy zenei pályára térhessen, így visszatért Tindaufba, ahonnan 2000-ben Spanyolországba települt.

Előbb a Leyoud és a Yayabo nevű együttesekkel dolgozott, majd megalakította a saját zenekarát Gulili Mankoo néven. 2011-ben Mabruk címmel jelentették meg első albumukat, melyet 2014-ben a Soutak követett. Ez három hónapig vezette az európai világzenei rádiósok listáját, mielőtt elnyerte „az év albuma” címet, és ezzel Azizát a világzenei színtér egyik legkeresettebb előadójává tette. „A hangod” – jelenti a címe, arra utalva, hogy a mali polgárháború során északról elüldözték a zenészeket az iszlám fundamentalisták, a zenét ördögtől valónak tartva.

A mali sivatagi blues, a nyugati pop és a latin-amerikai dallamok varázslatos elegyét alkotják Aziza dalai, és nincs ez másképp a 2016-os Abbar el Hamada című albumán sem. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy pusztán megismétlődött volna a csoda; főleg a nyugat-afrikai befolyások erősödése tűnik ki. És ami a legfurcsább: képtelenség úgy hallgatni a számait, hogy ne töltsön el a remény. Még akkor is, ha menekültként arra tendál a széljárás, hogy nincsen…

Dani Pannullo Dancetheatre Co.

Színház- és Táncsátor / augusztus 13, 17:00 > 17:50

Az argentin születésű Dani Pannullo Madridban él és koreográfusként, illetve művészeti vezetőként dolgozik a ’80-as évek óta. Stílusa jól ismert avantgárd elképzelései és a városi táncstílusok színpadra állításában játszott úttörő szerepe kapcsán. Pannullo univerzuma ötvözi a városi költészetet, a társadalmi és spirituális élményeket, valamint a nagyvárosi táncstílusok egyedi technikáját. Az ősi és tradicionális táncokat kortárs elemekkel fűszerezve korszerűsíti és emeli a mai városi élet mindennapjainak kontextusába.

A társulat tagjai szintén sokféle műfajt képviselnek a kortárs tánctól kezdve a breakig, egymástól is tanulnak, ezzel is bemutatva az emberekben lezajló folyamatos fejlődésre való törekvést. Pannullo munkássága elismertté és sikeressé vált, mire 1998-ban megalapította saját társulatát, mely azóta is kortárstánc kreációkat mutat be világszerte. Az Avalance egy olyan világba repít, ahol két különböző táncstílus ütközik, megjelenítve az idő megállíthatatlan múlását. A színpadon Dani Pannullo arra keresi választ, hogy a technológia minden esetben kielégítő választ tud-e nyújtani, de az emberei kapcsolatokat vizsgálva ráébred, hogy sok tényező még mind a mai napig ismeretlen.

Systema Solar Fiesta!

Világzenei / augusztus 15, 21:30 > 23:00

Kolumbia Karib-tengeri partvidékén 2006-ban alakult meg a Systema Solar zenei és vizuális kollektíva. Berbenautikának elnevezett stílusuk két fő összetevője a kolumbiai „piko” kultúra (mely a jamaicai sound systemek helyi megfelelője) és a „verbenas”, aminek az utcai partizás a lényege. Mindez annyit jelent, hogy gátlástalan szabadsággal keverik a helyi tradicionális ritmusokat (cumbia, bullerengue, porro) hip-hoppal, technóval, breakbeattel, rappel, és mindezt vadító videókkal öntik nyakon.

Mindennek a tetejébe tele vannak erővel, energiával és humorral, így aztán bármilyen súlyos társadalmi kérdéseket is vetnek fel, azokra a maguk módján választ is adnak: „Ha semmid nincs, gyere, táncolj velünk.” Magyarországon eddig legfeljebb a lemezeikre (Systema Solar, La Revencha del Burro) rophatták az elektronikus latin tánczenék hívei, de most végre élőben is megkapják, rogyásig…

La Cafetera Roja

Európa színpad / augusztus 16, 19:15 > 20:15

A La Cafetera Roja nem véletlenül nevezi magát “Made in Europe-nak”, hiszen a Barcelonában alapított együttesben spanyol, német, francia és osztrák zenészek is játszanak. Ez a “Made in Europe”produkció pedig végső soron ötvözik a rock, a pop, és a hip-hop elemeit is, a Sziget közönsége pedig biztosan egy meglepetésekkel teli előadásra számíthat majd a barcelonai bandától.

Barrio Latino Hazai!

Afro-latin falu / augusztus 15, 19:45 > 21:15

A 2008-ban létrejött Barrio Latino az első magyarországi timba zenekar, magyar és latin-amerikai zenészek közreműködésével. A formáció 2013-ban indult újra, ekkor csatlakozott a zenekarhoz a Hondurasból származó énekes Mario Ochoa is. A csapat zenéjét egy szerencsés véletlen folytán fedezte fel a Grammy-díjas hangmérnök és lemezkiadó Michael Lazarus, így a zenekar első kislemeze a kaliforniai Latin Pulse Music kiadó gondozásában jelent meg 2013 őszén.

A zenekarok bemutatása és további információk: Sziget.hu

Start typing and press Enter to search