Spanyol affér − Egy kasszasiker nyomában

Ezen a héten mutatják be Magyarországon a Spanyol affér (Ocho apellidos vascos) című vígjátékot, amely tavaly minden idők legnagyobb hazai kasszasikere lett Spanyolországban. A magyar premier kapcsán most megpróbálunk fényt deríteni a film sikerének titkára − a poénok lelövése nélkül persze.

Noha a spanyol filmszakma még mindig az illegális letöltésekben látja a hazai mozi egyik legnagyobb rákfenéjét, 2014 igazi sikerévként vonulhat be a hispán filmtörténetbe. Mindez elsősorban a Spanyol affér (Ocho apellidos vascos) című baszk vígjátéknak köszönhetően, amely évtizedek óta nem látott mozirajongást idézett elő a spanyol társadalomban. A kulturális sztereotípiákra építő filmben Spanyolország északi és déli félteke találkozik, hogy egy nagy adag humorral bemutassa az igazi (…) baszkokat. Vajon ennyi lenne a siker receptje?

Lehengerlő fiú (Dani Rovira és Clara Lago)

A Spanyol affér egy igazi andalúz szívtipró (Dani Rovira) történetét mutatja be, aki beleszeret egy csinos baszk lányba (Clara Lago) és megszokott sevillai hátországát otthagyva nekivág a zord északnak, hogy meghódítsa a lány szívét. Noha Rafa barátai jogosan kételkednek a merész gondolat sikerességében, a magabiztos sevillai fiút látszólag semmi sem állíthatja meg. A legendásan nehéz baszk nyelv, a hűvösnek mondott helyiek, de Amaia apja sem jelenthet akadályt, aki pedig öreg nacionalistaként kizárólag egy tősgyökeres baszk fiút tud elképzelni a lánya számára.

Emilio Martínez-Lázaro vígjátékát 2014 márciusában tűzték műsorra a mozik, és néhány héten belül valódi társadalmi jelenséggé vált Spanyolországban. Bár a számos nemzetközi sikert maga mögött tudó madridi rendező a sajtóban úgy fogalmazott, a vígjátékban rejlő hatalmas lehetőségek már a forgatókönyvben látszottak, a közönség fogadtatása mindenkit meglepett. A Spanyol affér nemcsak a korábban Berlinben is díjazott (Las palabras de Max, 1978) Martínez-Lázaro legismertebb filmjévé vált, hanem közel 10 milliós nézettségével egycsapásra minden idők legsikeresebb spanyol mozija lett − a hazai vetítéseket tekintve.

Spanyol affér

Spanyol affér a Cirkóban

A vígjátékot Magyarországon a Cirko Film forgalmazza, amelynek art mozija napi három alkalommal is műsorára tűzi a spanyol sikerfilmet. Jegyek válthatóak online és a Cirko-Gejzír mozi jegypénztárában. A film megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Miközben a spanyol kritikusok többsége egyöntetűen dicsérte a színészek játékát, egyértelműnek látszik, hogy a vígjáték sikere elsősorban a kiváló forgatókönyvben rejlik. Borja Cobeaga és Diego San José, a baszk köztévében 10 évadon át sikerrel futó Vaya semanita kabarésorozat korábbi forgatókönyvírói patikamérlegen adagolták a sztereotípiákra építő poénokat a nézők számára. A film legnagyobb erősségét pontosan azok a kultúr-klisék adják, amelyekkel a legtöbb spanyol néző kiválóan tudott azonosulni.

Apja lánya (Clara Lago és Karra Elejalde)

Karra Elejalde, baszk színészóriás szinte lubickol a nacionalista halász és rideg apósjelölt szerepében, miközben a mellékszereplők többsége is mulatságos adalékkal szolgál a történethez. Külön említést érdemel az elsőfilmes Dani Rovira, aki népszerű stand-up comedy előadásai után egy kiemelkedően emlékezetes alakítással debütál a mozivásznon. Az érzékeny-lelkű andalúz macho utazása a zord Baszkföldre az első pillanattól kezdve mulatságos, felvett baszk akcentusa és ál-nacionalista kirohanásai pedig a legtöbb spanyol néző számára önfeledt szórakozást jelentettek.

Bár közismert, hogy a baszkok képesek magukon nevetni, a Baszkföldről kialakult kép kifigurázása − benne a radikális nacionalizmussal − még mindig kényes témát jelent Spanyolországban. Ebben az értelemben egyes szakértők szerint a Spanyol affér nemcsak filmes sikertörténetnek számít, hanem pozitív társadalmi üzenete is lehet. A forgatókönyvíró-páros televíziós munkássága mindenesetre kiváló alapot jelentett a vígjáték elkészítéséhez, amelynek egyes jelenetei még a legkényesebb politikai témákat is kitűnő humorral tálalják.

A kocsmában is illik viselkedni ám (Dani Rovira, Karra Elejalde és Clara Lago)

Nehéz megmondani, hogy a regionális sztereotípiákra építő vígjáték nemzetközi fogadtatása tükrözi-e majd az elsöprő spanyolországi sikereket, a forgatókönyvírók mindenesetre már a sikertörténet folyatásán dolgoznak. Spanyol sajtóhírek szerint még idén ősszel sor kerülhet a második rész bemutatójára, amely az elsővel ellentétben Katalóniában játszódik majd. De mi egyelőre talán maradjunk a baszkföldi afférnál.

Start typing and press Enter to search