Spanyol design, film és Carmen Laforet a Cervantesen innen és túl

Október 13-án a Budapesti Cervantes Intézetben Carmen Laforet író munkássága előtt tisztelegnek, Semmi című regényének magyar fordítását bemutatva. A spanyol kultúra iránt érdeklődőket ezen kívül is számtalan spanyolos program várja ebben a hónapban: Spanyolország táncairól, sőt fákról szóló rövidfilmek, virtuális olvasóklub és a „Randevú a mozival” elnevezésű online filmklub is lesz Budapesten. Itt a spanyolos programajánló.

Október 13-án este a Cervantes Intézetben a Tisztelgés Carmen Laforet program keretében az írónő Semmi című regényéről a magyar fordító és kiadó, Patak Márta Faix Dóra filológussal beszélget, melybe virtuálisan Carmen Laforet lánya, Marta Cerezales írónő is bekapcsolódik. Carmen Laforet 23 évesen, mindössze kilenc hónap alatt írta meg Semmi című regényét.

1939-ben, a Spanyol Polgárháború vége után 18 évesen hagyta el kanári-szigeteki otthonát, hogy nagyszüleihez költözzön és filozófiát tanuljon. A könyv rádöbbenés a vigasztalan valóságra, az ellentmondásokra a fiatalkori idealizmus és a környezet középszerűsége között. A Semmi világszerte olvasók millióit bűvölte el, s lett a spanyol kortárs irodalom legtöbbet fordított műve.

A Cervantes Intézet idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg Németországban a Baila España (Spanyolország táncol) fesztivált. Ehhez kapcsolódva az intézet Vimeo csatornáján rövidfilmek érhetőek el ingyenesen. Október 13-ig Cuerp@s mediad@s, azaz Közvetítő testek címmel, október 14. és 21. között pedig Materia Bosque (Erdő-anyag) címmel láthatók válogatások a FIVER munkatársainak kurátori közreműködésével. Az Erdő-anyag ciklusban ibéramerikai szerzők fákról szóló rövidfilmjei tekinthetők meg. A fák a regeneráció ösztönző jelképei: tőlük megtanulhatjuk, hogyan tudunk fenntartható módon élni, és világunkat megóvni.

Október 17-én kezdődik a Randevú a mozival elnevezésű online filmklub, melynek célja a spanyol és latin-amerikai filmművészet és a feltörekvő alkotók műveinek megismertetése. A sorozat Elías L. Siminiani egyes szám első személyben elmesélt filmjével, a Mapával indul. Ez volt az első olyan kreatív dokumentumfilm, amely kereskedelmi értelemben is igazi közönségsikert ért el. A történet szerint egy fiatal spanyol rendezőt kirúgnak a tévétársaságtól. Hogy megvalósítsa álmát, és mozifilmet készíthessen, Indiába utazik. Ám hamarosan rájön, hogy amit valójában keres, az nem Indiában, hanem Madridban van.

Az intézet folytatja online olvasóklub programjait E-Leemos, azaz Olvassunk spanyolul címmel. Az aktuális olvasmány Ernesto Rodríguez Un día en Salamanca, című műve, mely egy francia lány történetét meséli el, aki Salamancában tanul. Nincsenek barátai, ám az élet ebben az egyetemi városban huszonnégy óra alatt megváltozhat… Végül a design iránt érdeklődőket pedig november 6-ig várja a Határtalan design című kiállítás, melynek keretében Eduardo Climent, Inma Bermúdez, Jorge Pensi, José María Reina, Marc Monzó és May Gañán spanyol tervezők munkái is láthatók.

Start typing and press Enter to search