A spanyol film másfél évtizede hét percben

Készülj fel a KultúrTapas magazin spanyol filmes cikkeire egy grandiózus supercut segítségével!

Mivel a jövőben a filmeknek is kiemelt figyelmet szentelünk, éppen itt az idő, hogy számot vessünk az új évezred spanyol műveinek legjavával. Roberto Bra felemelő óriásmontázsa nem csupán segítségünkre lehet az emlékezetes pillanatok felidézésében, de látványosan demonstrálja a kortárs spanyol film változatosságát is.

A Buried felvillanó szikrája kezdi meg azt a 111 tételt számláló filmlistát (a teljes lista a Roberto Bra vimeo oldalán olvasható), amikből az alkotó összeállította ezt az élvezetes gyorstalpalót. A hét perces videó első, epikus-monumentális hangvételű része a pátoszt sem mellőzve sűríti magába a mai spanyol film szerteágazó villanásait, hogy a második rész már igazi felszabadult fiesztával kedveskedjen az alkotóknak és a nézőknek egyaránt.

Pedro Almodóvar

A supercut egymás mellé helyezi az utóbbi évek műfajfilmes próbálkozásait (mint A hulla rafinált thrillere, A lehetetlen katasztrófafilmje, az Alatriste kapitány kosztümös kalandja vagy a Blackthorn westernje) és kimagasló szerzői eredményeit, élen Almodóvar és Aranoa munkáival. Így egy rövid időre bizarr egységbe olvadnak olyan – egymástól fényév távolságban lévő – figurák, mint az Egy őrült szerelem balladája tomboló bohócai, a Chico és Rita szerethető animációs karakterei, a Belső tenger ágyhoz kötött eutanázia-harcosa és a legutóbbi Goya-díjas Vivir es fácil con los ojos cerrados csetlő-botló Beatles-rajongói.

A következő hónapokban velük és a spanyol film más szereplőivel is foglalkozunk majd írásainkban.

Start typing and press Enter to search