Szenvedélyes szomszédok, spanyolos mozizások

Javier Cámara új vígjátékával erősíti spanyol kínálatát Európa legkisebb mozija, a Cirko-Gejzír, amelyről szerencsére a pandémia után is elmondhatjuk: több mint mozi. Cirko Film néven például működik (a mozitól amúgy független) forgalmazó is, remek online videótárral, hogy az őszi spanyolos mozizásokat minden téren ki tudjátok maxolni.

A középkorú házaspár, Ana és Julio kényelmesen él szép madridi lakásában. Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között.

A nagysikerű Truman és a valódi sztárparádét felvonultató Péntek Barcelonában után a Cirko Film forgalmazásában október 7-től látható a magyar mozikban a katalán Cesc Gay legújabb vígjátéka, a Szenvedélyes szomszédok. A szereposztásban aligha okoz meglepetést fedezni a mindig zseniális Javier Cámarát, aki ezúttal Belén Cuesta, Griselda Siciliani és Alberto San Juan társaságában nevettet ebben a túlfűtött kamaravígjátékban (van ilyen műfaj egyáltalán?)

Cirko és pandémia

Európa legkisebb moziját, a Cirko-Gejzírt sem kímélte az koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben. A Balassi Bálint utcai artmozi közönsége azonban váratlan és megható összefogással mutatta meg, mennyire fontos neki a Cirko-Gejzír, és adományokkal, bérletvásárlással segítette az intézmény fennmaradását. A működtetők szerint kizárólag nekik köszönhetően sikerült túlélni ezt a nehéz időszakot, amelyhez hasonlóval fennállásának 27 éve alatt még egyszer sem szembesült a független artmozi.

A Szenvedélyes szomszédok természetesen még nem, a nagysikerű Truman viszont már online is streamelhető a mozitól amúgy jogilag független forgalmazó, a Cirko Film videótárából. Az online mozizás különösen nagy sikert aratott a pandémia sújtotta időkben, hiszen a Vimeo platformján egy fél mozijegy áráért lehet kényelmesen, kiváló filmeket streamelni otthonról.

Az online válogatásban a Cirko Film legjobb spanyol filmjeit is megtaláljátok, így a Truman mellett a Bajnokok, az Asztal két főre, vagy épp a nyáron bemutatott Rosa esküvője is nézhető otthonról. A spanyol lista folyamatosan bővül persze, ahogyan a nagy filmfesztiválok (Cannes, Berlin, Velence) versenyprogramjában debütáló mesterművek is sokasodnak a Cirko platformján.

Az elmúlt tíz év Arany Pálma díjas alkotásai közül a következőket lehet megnézni: Dheepan – Egy menekült története (Jacques Audiard), A négyzet (Ruben Östlund) és Bolti tolvajok (Koreeda Hirokazu). A közelmúlt fontos filmjei közül sok más mellett a következő különleges alkotások is várják a filmrajongókat: Sötétben (Fatih Akin), Lavina (Ruben Östlund), Toni Erdmann (Maren Ade), Paterson (Jim Jarmusch), A remény másik oldala (Aki Kaurismäki).

Az október 7-én debütáló Szenvedélyes szomszédokra a Cirko és KultúrTapas közös játékán hamarosan jegyeket is nyerhettek. Kövessetek minket az Instagramon, maxoljuk ki az őszi mozizást spanyolos hangulatban.

Start typing and press Enter to search