Tamborrada, San Sebastián nagy ünnepe

Miközben itthon elkeseredve várjuk a tavaszt, Baszkföldön már meg is kongatták az első harangokat… illetve dobokat. A San Sebastián-i Tamborrada talán az első nagy spanyolországi ünnep a farsangi időszak kezdetén. Donostia-San Sebastiánban hagyományosan január 20-án ébred először a város téli álmából, hogy védőszentjének (meglepetés!), Szent Sebestyénnek a napját dobpergéssel és hatalmas ünnepléssel köszöntse.

A nem mindennapi fieszta eredete egészen az 1500-as évekig nyúlik vissza, hiszen a legenda szerint Szent Sebestyén a környékben pusztító pestisjárvány csodás megfékezésével vált a város védőszentjévé. Így nem maradt más hátra, mint évről-évre hálát adni január 20-án, a védőszent napján. A farsangi időszak közelsége miatt azonban a keresztény ünnep csakhamar összekeveredett a világi mulatozással, méghozzá katonai dobszóra.

A legenda szerint a XVIII. században fontos katonai bástyának számító San Sebastián őrségváltásainak karikírozására kezdtek el dobpergéssel kísért díszlépéseket imitálni a helyiek a farsangi időszaktól − és talán mástól is − fűtve, végül ez alakult át a ma ismert Tamborradává. Egy biztos: ma már a város egésze felpezsdül a védőszent napján, a Tamborrada-közösségek és a város híres gourmet-társaságai évről-évre folytatják a hagyományt.

A mesés kagyló-öböl partját széltében-hosszában megtöltő, katona- és szakács-uniformisban sorakozó csapatokat látva nem túlzás kijelenteni: a Tamborrada nemcsak Szent Sebestyén városának méltó ünnepe, hanem a Spanyolországot színes maskarákba borító farsang elsőosztályú előétele is. Na igen, a Michelin-csillagok városában ez talán nem is akkora csoda…

Start typing and press Enter to search