A nyelv, amit még az ördög sem tudott megtanulni

Ma indul útjára a Korrika nyelvművelő maraton Baszkföldön, a közösségi futás tiszteletére pedig a KultúrTapas is megemlékezik a híresen rejtélyes baszk nyelvről. Az euskara ugyanis a legenda szerint olyan nehéz, hogy maga az ördög sem volt képes megtanulni…

Képek a múltból

A Nyugati-Pireneusokban fekvő Baztan-völgy számos olyan falut rejt, amelynek lakossága sokszor az ezer főt sem éri el. A helyiek mégis több száz, több ezer év történelmére tekinthetnek vissza és a mai napig megőrizték saját kultúrájukat. Ott, ahol a spanyol-francia határ csupán egy vonal a térképen; ahol a hegyoromról letekintve észak és dél tökéletesen egyformának látszik. Ilyen falu Erratzu is.

A völgynek nevet adó Baztan-folyó torkolatától nem messze fekvő alig félezres település, a mára divatossá vált falusi turizmustól eltekintve nem sokat változhatott az elmúlt évszázadok alatt. Valószínűleg ma is minden olyan, mint ahogy annak idején az ördög látogatásakor állhatott. A legenda ugyanis azt tartja, hogy egyszer maga az ördög tette tiszteletét Erratzuban. Amikor azonban rájött, hogy soha nem lesz képes megérteni a baszkul beszélő helyieket, bánatában a folyóba vetette magát. Az Erratzuhoz közeli iñarbili hidat a helyiek ma is úgy hívják: Infernuko Zubia, a pokol hídja.

A hegy lábánál Erratzu

Start typing and press Enter to search