A spanyol nyelvtanulás legjobb része

A nyelvtanulás során sokszor eltölt bennünket a naiv büszkeség, hogy egy magyar szónak már ismerjük a spanyol megfelelőjét, de tudnunk kell, hogy egy ilyen ezerarcú, földrésznyi területen beszélt nyelv esetében a szókincstanulásnak soha nem lehet vége, hiszen bármikor szembetalálhatjuk magunkat nyelvjárásonként változó szavakkal, amelyek ugyanazt a fogalmat jelölik. De ne ijedjünk meg, sokszor az anyanyelvűeknek sincs fogalmuk róla, hogy egy messziről jött „nyelvtársuk” miről beszél, viszont nagyon jól szórakoznak rajta!

Erre a jelenségre érzett rá nagyon Sergí Martín, egy YouTube-os spanyoltanár, és össze is hozott néhány anyanyelvű beszélőt a hispán világ legkülönbözőbb részeiről: a videókon Argentina, Chile, Kolumbia, Spanyolország és Venezuela szolgáltat mintát. A társalgás formája nagyon rokonszenves: mindig két ember beszélget, és lepődik meg azon, mennyire másképp mondják a dolgokat a többiek. A megértést mindig megkönnyíti, hogy a sokszor értetlen beszélők között megjelenik egy kis kép, ami megmagyarázza, miről is van szó.

Hasonlóan jól el van találva a témaválasztás is, és abszolút nem meglepő, hogy a legtöbb különbséget az olyan banálisnak tűnő szócsoportokban kell keresni, amelyeket a leggyakrabban használunk. Ebben a feliratokkal is ellátott videóban például sokunk lehető legkedvesebb témájáról, az ételekről van szó, és az is kiderül belőle, hogy melyik házi kedvencet fogyasztják el előszeretettel bizonyos spanyol nyelvű területeken.

A beszélgetés olyan kellemes, hogy háttérzenének is tökéletesen megteszi, meg akkor is, ha pusztán csak a különböző országok spanyoljának különböző dallamait szeretnénk hallgatni. És akár meg is könnyebbülhetünk – ha még maguk az anyanyelvűek is így meglepődnek egy-egy spanyol szón, nekünk igazán nincs miért szégyellnünk magunkat, ha valamit nem értünk meg elsőre. Jobban tesszük, ha inkább jól szórakozunk – például azon, milyen sokfelé használják az „izompóló” spanyol megfelelőjét. A ruházkodásról szóló videóhoz szintén van felirat:

Ha pedig már a húsvéti ünneplésből is visszazökkentünk a rutinba, de még mindig a karácsonyi idő különleges pillanatait sírjuk vissza, meghallgathatjuk, hogyan ünnepelnek olyan országokban, ahol a karácsony a nyár legforróbb napjaira esik. Hátha a következő alkalommal még egy spanyol ajkú ismerősünket is lenyűgözzük azzal, mennyi mindent tudunk!

 

Start typing and press Enter to search