Spanyol nyelvtanulás − önállóan

Nyelvet tanulni manapság már ezerféle módon lehet. A hagyományos módszereket mindenki ismeri: nyelvtanfolyam, nyelvkönyv, magántanár. Ezt kiegészítendő, vagy akár ehelyett az interneten nézhetünk a célnyelven videókat, filmeket, sorozatokat, olvashatunk e-bookokat, hallgathatunk podcastokat, játszhatunk, csetelhetünk külföldiekkel. Igazából csak időnk és pénztárcánk szabhat határt a nyelvtanulási módszerek közötti válogatásnak.

Vajon önállóan − nyelvtanár és nyelvtanfolyam nélkül − is meg lehet tanulni egy nyelvet elfogadható szinten? Mint nyelvtanár, talán magam ellen beszélek, de én hiszek benne, hogy igen. Persze ehhez sok minden kell a nyelvtanulótól: pontos célkitűzés, egészséges önértékelés, bátorság, kíváncsiság, kitartás, a hibázás természetesnek vétele, stb. Ahogy a spanyolok mondják: Nunca te acostarás sin saber una cosa más („Soha ne feküdj le anélkül, hogy megtanultál volna valami újat”, vagyis „A jó pap holtáig tanul.”)

Csak nyugalom, tanulj spanyolul!

Az egyik legfontosabb dolog az önálló nyelvtanulásnál a kellő mennyiségű bemenet. Ez azt jelenti, hogy sok-sok anyanyelvi beszélőt kell hallgatni (film, zene, sorozatok, podcastok, stb. formájában, később meg élőben) és persze sokat kell olvasni. Ez biztosítja, hogy elég helyes nyelvi mintánk legyen majd a beszédhez.

Aztán persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyelvtanulás és a nyelvgyakorlás nem ugyanaz. A nyelvtanulás sokaknak szavak és nyelvtani szabályok bemagolását jelenti, ám később nem tudnak beszélni, nem tudják használni a nyelvet. Ezzel ellentétben a nyelvgyakorlás az, amikor minél több emberrel, különféle témákban beszélgetsz az általad tanult nyelven. A sebészek sem csak elméletben tanulnak műteni, hanem kézbe veszik a szikét is.

A harmadik fontos összetevő, hogy olyan témát kell választanod, ami érdekel. Minek olvasnál az atomerőművekről, ha csak elalszol rajta? Miért hallgatnál híreket spanyolul, ha a magyar tévét is elkapcsolod a híradónál? Persze egy kicsit más a helyzet, ha nyelvvizsgára készülsz, de véleményem szerint akkor is érdemes a számodra érdekes témákat előtérbe helyezni és az unalmasokat csak minimálisan megtanulni. Ha már jó vagy a kommunikációban, akkor úgyis tudod annyira irányítani a beszélgetést, hogy a kedvenc témádnál kössetek ki… Következzenek hát segítőtársaink az önálló spanyol-tanuláshoz!

Fontos, hogy olyan témát válassz, ami érdekel!

Kezdőknek…

érdemes megnézni Catalina Moreno videóit a Practiquemos Youtube-csatornán. Nagyon kellemes hangja van, szépen lassan, érthetően beszél. A videókon természetesen felirat is van. Beszél a kiejtésről, az alap kifejezésekről, de haladóbb témákat is sorra vesz: feltételes mód, jövő idő, múlt idők. Talán egy picit hosszúak a videói, de ez mindenki számára szubjektív persze.

A Videoele A1-től B2-es szintig tartalmaz videókat, vagyis teljesen kezdőtől középfokú szintig használható, felirattal (spanyol-angol választható), pdf-átirattal, feladatokkal és megoldásokkal. Nagyon korrekt, a videók 4-5 percesek, érdekes témákról szólnak és kulturális ismereteket is közvetítenek, mivel bemutatják Spanyolország tájait, városait, szokásait, ételeit. Az A1 szintű videók nulla nyelvtudással is érthetőek, mert a kép annyit segít.

Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, ajánlom a SpanishInRealWorld Youtube-csatornát, ahol kétfajta videó található. Az egyik a diktálás, amiben három tudásszinten − principiante (kezdő), intermedio (középhaladó) és avanzado (haladó) − videónként 30 mondatot diktál le és a harmadik ismétlés után meg is mutatja, hogy hogyan kell leírni. Ezzel a kiejtést is lehet gyakorolni, csak ismételgetni kell vele a mondatokat. Hátránya, hogy nincs hozzá semmilyen magyarázat, hogy melyik mondat mit jelent, de ennek a feladattípusnak nem is az a lényege, hogy érted-e a mondatot, hanem inkább a kiejtés és a beszédtempó megszokására jó, meg persze a helyesírást is fejleszti.

A másik videó-típust inkább haladóknak javaslom, hiszen ezekben spanyol szólások és közmondások magyarázatát olvashatjuk. Megtudhatod például, hogy az „aquí hay gato encerrado” nem is egy bezárt macskáról szól, hanem valami sokkal titokzatosabbra utal. Minden kifejezés használatát több példán keresztül mutatja be és beszél a szólás eredetéről is, ami sokszor nagyon érdekes tud lenni.

Aquí hay gato encerrado

Az utolsó oldal, amit kezdőknek ajánlok a BBC 22 részes Mi vida loca (Őrült életem) című sorozata, amely teljesen megérdemelten számít díjnyertesnek. Ez egy teljes értékű filmsorozat, ahol Te vagy a főszereplő, hozzád beszélnek és veled történnek a kalandok. Egyetlen hátránya lehet, hogy angolul magyarázza el a szavakat és kifejezéseket − persze sokaknak ez plusz kihívásnak is jó lehet.

…és haladóknak

A fentebb ajánlott Videoele- és Practiquemos-oldalak haladóbb szintű videói is hasznosak, nagy kedvencem mégis a Ver-Taal, ahol tévéhíradó részleteket lehet megnézni − ez cenzúrázatlan nyelvi anyagnak számít, a sebessége és a szóhasználata sem redukált − és arra épülő feladatokat megoldani. A videó szövegét később itt is ellenőrizheted, de magán a videón már nincs felirat. A híradó részletek mellett film trailerek, dalok, reklámok is nézhetők; játszhatunk akasztófát, memóriajátékot; fejthetünk keresztrejtvényt, valamint tesztelhetjük a szókincsünket és a nyelvtani tudásunkat is. Irigylésre méltó választék, nem igaz?

Vendégszerzőnkről bővebben ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start typing and press Enter to search