Spanyol nyelvtanulás − otthon

Meg lehet önállóan tanulni spanyolul? Sokan tettük már fel magunknak ezt a kérdést, de kevesen hittünk a pozitív válaszban igazán. Közben észre sem vettük, a kulcs maga a kérdés: elég a „meg” szócskát letakarni ahhoz, hogy felszabadítsuk magunkat és valódi élménnyé változtassuk a spanyoltanulást. Olyan sikerek várnak ránk, amikre nem is számítottunk az elején − hogyan is számíthattunk volna, ha azt sem láttuk tisztán, hová tartunk? Következzen 13+1 tipp, ami megváltoztatja a spanyoltanulásról alkotott képet.

1. Tedd helyre a dolgokat

Lássuk be, a kezdésnek párszor elmantrázott ‘meg akarok tanulni spanyolul’ nem a legjobban meghatározott cél, hiszen amellett, hogy hatalmas lelki terhet jelent, tulajdonképpen elérhetetlen. Mielőtt félreértenéd, nem a képességeinkkel van baj, csupán a jó pap holtig tanul (lásd még: lifelong learning) mondatja velünk: a ‘megtanulni spanyolul’-hoz egy élet is kevés. Persze a kérdés itt is az, mit értünk a bűvös szavak alatt: letenni a középfokú nyelvvizsgát? Esetleg a felsőfokút? Olyan tudást szerezni, mint az anyanyelviek?

Érdemes rövid- és hosszútávú célokat is kitűznünk magunk elé, ezeket pedig mindig a szemünk előtt tartani. Ha ez megvan, bátran lehetsz magabiztos és vághatsz bele akár egyedül is a spanyolozásba, hiszen a céljaid világosak. Fontos belátni, hogy például a beszédgyakorlás egyedül biztosan nem fog menni, de ha a dolgok a helyükön vannak, ezt nem tragédiaként, hanem megoldandó részfeladatként éled majd meg. Az alábbi cikkünk abban segít, hogy a lehetőségeidet és a korlátaidat egyaránt jobban fel tudd mérni.

Hogyan spanyolozzunk önállóan (kattints a képre!)

2. Használd, ami már a tied

Hányszor hallottuk, hogy más nemzeteknek könnyebben megy a nyelvtanulás?! Az újlatin nyelvek beszélői például játszva (…) megtanulják egymás anyanyelvét, hiszen a hasonlóságok mindenütt segítik őket. Ha nem is volt francia nevelőnőnk vagy olasz pasink, akkor se legyintsünk, hiszen az angol, sőt néha még a magyar is segíthet a spanyoltanulásban. A latin eredetű szavakat ugyanis jó eséllyel itt is, ott is megtaláljuk majd, a végződések pedig még nagyobb segítséget jelentenek, hiszen általánosak: possibility/posibilidad (-ity/-dad); tradition/tradición (-tion/-ción) stb. Csak arra vigyázzunk, nehogy a hamis barátok megtréfáljanak!

Spanyol-angol hamis barátok (katt a képre!)

3. Célozz pontosan

Ha világosan meghatározott, pontos célokat helyezel magad elé, biztos, hogy nem lesz egy mágikus formula az összes elérésére. Mindez persze logikus is, mert az igeidők letisztázása és a kellően tág szókincs, vagy éppen a folyékony beszéd elérése nehezen képzelhető el ugyanannak a feladattípusnak az ismételgetésével. Ha csupán a könyveket nézzük, egy spanyol-szótár, egy nyelvtani áttekintő és egy általános nyelvtankönyv között óriási különbség van, így fontos, hogy a különböző célok elérésére mindig a megfelelő legyen előtted. Az internetes anyagokra ugyanez vonatkozik, lásd alábbi cikkünket:

Tudj meg mindent a legnépszerűbb spanyol nyelvkönyvekről és internetes praktikákról (katt a képre!)

4. Add át magad a spanyolnak

Még csak a negyedik pontnál járunk, de kicsit ismét kezdünk befeszülni… Most, hogy a “meg akarok tanulni spanyolul” értelmetlen görcsösségétől megszabadultunk, felmértük a céljainkat és körbebástyáztuk magunkat a megfelelő tananyagokkal, itt az ideje hátradőlni. Ha spanyol filmeket − vagy ha az jobban leköt, sorozatokat − nézel, észrevétlenül becsempészel valamit az anyanyelvi környezet előnyeiből. Nem baj, ha magyar felirattal nézed, és az sem, ha az elején egy szót sem értesz belőle: a fő, hogy minél többet halld a spanyolt és szokja a füled a kiejtés. Ha idővel egyre több szót kapsz el, az már csak bónusz!

5 spanyol film, amiben nem fogsz csalódni (katt a képre!)

5. A zene kell

Sokan azt mondják, a mozi és spanyolul olvasás a legalkalmasabb arra, hogy az ember a szabadidejében szórakozva is fejlessze a szókincsét. A gond csak ott van, hogyha az embernek állandóan meg kell állítania a filmet, vagy éppen minden második mondat után előkapni a szótáralkalmazást, az már rég nem szórakozás! A zenehallgatás viszont igazi jolly-joker, hiszen a legtöbben amúgy sem tudunk meglenni zene nélkül, néhány apró trükkel pedig a szókincsfejlesztést akár a tömött metrópótlón is sikerrel alkalmazhatjuk. A legjobb, ha mindenki maga talál rá a kedvencekre, de kezdésnek itt van néhány dal, ami szintek és témák szerint is segíthet:

Turbózd fel a spanyolod egy kis zenével

6. Nem mindegy, mit olvasol

Mielőtt azt gondolnátok, a spanyol nyelvű olvasás ellen vagyunk, gyorsan igyekszünk rácáfolni. Spanyolul olvasni ugyanis nemcsak a motivációnk fenntartásában segít, hanem remek sikerélményt is nyújt. Ahhoz viszont, hogy valóban az önbizalmunk, és a sok ismeretlen szó miatt ne a frusztrációnk növekedjen, fontos, hogy jól válasszunk. Szerencsére az angolban bevett easy-readerök ma már spanyolul is elérhetőek az idegennyelvű könyvesboltokban, miközben alábbi szintekre szabott cikkeink akár negyed órára is hasznos időtöltést kínálhatnak − szószedettel segítve a tanulást.

8 újságcikk, amivel nem kínszenvedés a spanyol (katt a képre)

7. Van, ami átsegít a nyelvtanon

Ha korábban azt mondtuk, minden célunk eléréséhez megfelelő segítőtársra lesz szükségünk, ez alól bizony a nyelvtan sem lehet kivétel. A spanyol igeragozás ráadásul minden nyelvtanuló rémálma, de néhány jól összeállított táblázat átsegíthet minket a nehézségeken. Ha elvesznénk a szabályos igék ragozásának útvesztőjében, az alábbi monstre táblázat minden spanyoltanulót megment majd:

A spanyol igeragozás Bibliája (kattints a képre!)

8. A hibák is segítenek

Érdekes megfigyelni, hogy bizonyos hibákat a kezdő nyelvtanulók életkortól, nemtől és a tanulási módszertől függetlenül elkövetnek, így ne keseredj el, ha az alábbi listából te is belefutottál már valamelyikbe, hiszen ez azt jelzi, hogy „normálisan” működik az agyad nyelvtanulásért felelős része. A hibák ráadásul abban segítenek, hogy fejlődjön a spanyolod és napról-napra jobb legyél. A típushibák többségét egy kis figyelemmel el lehet kerülni, ehhez nem kell mást tenni, csak kikapcsolni a “negatív transzfert” és átadni magunkat a spanyolnak. Segítünk:

Így védd ki a típushibákat! (kattints a cikkre)

9. Ne menj fejjel a falnak

A fenti típushibáknál is gyakoribbnak számít, hogy hiába vetjük bele magunkat hatalmas lendülettel a spanyoltanulásba, a munkahelyi feladatok, a családi bonyodalmak vagy egyszerűen az a nagybetűs ÉLET szabotálja a mindennapjainkat és vele együtt a spanyolt is. Ilyenkor még fontosabb, hogy csökkentsük a spanyoltanulás terheit, találjunk kikapcsolódást a filmekben és a zenében (lásd fent), a nyelvtannál pedig keressük meg a kiskapukat. A következő 8 lelemény akkor is segíteni fog, ha úgy érezzük, nehezebb időszakban vagyunk és a spanyol nyelvtanra gondolni sem bírunk.

8 trükk, amivel meghackelheted a spanyol (katt a képre!)

10. Lepd meg magad

Kutatások bizonyítják (lásd még: angol és/vagy svéd tudósok igazolták…), hogy az agy akkor fejlődik a legjobban, ha pozitív érzelmek kötődnek ahhoz, amit csinálunk. Ez gyerekekre és felnőttekre egyaránt igaz − miközben csupán egy vékony szelete annak, hogyan lehetsz sikeres a spanyoltanulásban. Ha önállóan tanulsz spanyolul, meg kell tanulnod meglepni magad. A sikertelenség ugyanis nem a képességektől függ, hanem a motiváció hiányától. Az alábbi néhány trükk ennek a fenntartásában segíthet:

Spanyolozz okosan (kattints a képre!)

11. A megoldás végig ott volt a kezedben

Ha már okosságok, ki mondta, hogy az okostelefonoktól csak butulni lehet? Egy valamire való nyelvtanuló például élelmesen kihasznál minden adandó alkalmat, hogy gyakorolhasson, a mindig a kezünk ügyében lévő kütyü pedig tökéletes asszisztens lehet ehhez – persze a megfelelő programokkal felszerelve! A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amit eddig csak rezignált Facebook-görgetéssel ütöttél el!

6 spanyoltanuló app, ami elvezet a sikerhez (katt a képre!)

12. Szókincsfejlesztés másképp

Megint kezdünk befeszülni, pedig egy kis humorral minden könnyebb! A spanyoltanulást talán lehet, de biztosan nem érdemes végigerőlködni − és ez a szókincsfejlesztésre is igaz. Ha besokalltál az aktuális lecke témájától, tedd félre egy kicsit a szólistádat és lapozz bele 100 spanyol kifejezést tartalmazó cikk-sorozatunkba, ahol garantáltan találsz majd egy-két őrült spanyol kifejezés. Tapasztalatból tudjuk, hogy a hülyeséget mindig könnyebb megjegyezni − szerencsére még akkor is, ha hasznos!

100 vicces spanyol kifejezés (katt a képre!)

13. Ne törd a fejed, cselekedj

Minden kezdő és középhaladó spanyolossal előfordul, hogy a folyamatos fejlődés ellenére megmaradnak bizonyos lagúnák a tudásában. Ezek pótlása idővel megoldódik, sokkal bosszantóbb tud lenni viszont, ha zavar keletkezik az erőben, és rendszeresen eltévesztünk vagy összekeverünk valamit. Függetlenül attól, hogy nyelvtanról vagy szókincsről van-e szó, az ilyen eseteket érdemes kigyűjteni magunknak, hiszen miközben leírjuk, egy más módszer szerint is rögzül a korábban (hibásan) megszerzett tudás. Mi is így tettünk, íme a kezdő és középhaladó spanyolosok 5 klasszikus dilemmája:

5 spanyol dilemma és megoldásuk (katt a képre!)

+1 A nyelvvizsga sem akadály

Ha a célod a nyelvvizsga elérése, a fenti jótanácsok biztosan a segítségedre lesznek, de tudnod kell, hogy a speciális feladathoz speciális készségekre is szükséged van. Gondolkoztál már azon, hogyan szerezte meg egyik-másik ismerősöd a nyelvvizsgát, miközben fele annyit sem tanult rá, mint te? Persze tudjuk, az élet alapból igazságtalan, de van itt még valami: a sikeres spanyol nyelvvizsgához nem is biztos, hogy (csak) spanyolul kell tudni. Tovább olvasom >>>

Start typing and press Enter to search