Tanulj meg spanyolul! − nyelvkönyvek és praktikák

Sok megkeresés érkezik hozzánk és a hazai spanyoltanárokhoz általában, amiben kétségbeesett spanyolosok érdeklődnek, hogyan tanulhatnának hatékonyabban, akár önállóan is. A következőkben néhány olyan praktikát olvashattok, amik hasznosak lehetnek kezdők és haladók számára egyaránt. Bárkinek, aki arra adta a fejét, hogy ezt a gyönyörű nyelvet megtanulja.

Hol is kezdjük?

Mindenekelőtt érdemes elgondolkodni azon, mit is vesz az ember először a kezébe. Általában ilyenkor szokott felcsendülni a hang, hogy „megvettem a Pons-könyvsorozat spanyolos részeit”, vagy éppen a Király Rudolf-féle Tanuljunk könnyen gyorsan spanyolul című művet. A gond az, hogy a nyelvtanulók sokszor nem is igazán tudják, ezek mire valók pontosan.

Király Rudolf

Tanuljunk könnyen gyorsan spanyolul

Felhívnánk mindenki figyelmét, hogy ezt a könyvet már nem adják ki, és antikvárosoknál is csak elvétve található meg. A kiadás szüneteltetése nem véletlen, hiszen a könyv módszere és szövegei mára meglehetősen idejét múltak lettek, ám kétségtelen, hogy szórakoztató és világos nyelvtani magyarázatokkal operál. Ha valaki az oldtimereket szereti, annak ajánlatos.

A Pons-könyvekért a spanyoltanárok többsége nem igazán repes. A könyv maga jól szerkesztett és sok igényt kielégít, hiszen van nyelvtani összefoglalója, igeragozási táblázatai és számos különböző kötet, amik komplex tanulási eszközként funkcionálnak. Mindez csábító, ám a borsos áron kínált mulatság nem épp kreatív nyelvhasználókat képez és inkább komplett mondatokat és kifejezéseket tanít meg. Ennek előnye, ha valaki gyorstalpaló tanfolyamot szeretne; a fontosabb kifejezéseket gyorsan megtanulhatjuk, „hogy ne adjanak el minket” Spanyolországban.

Spanyol nyelvtan

Nyelvtan. Nyelvtan. Nyelvtan?

Ha valaki inkább megalapozott, minőségi nyelvtudást szeretne – vagy át akarja látni a spanyol nyelv működését – kezdésnek szerezze be a Faluba–Horányi páros által jegyzett Spanyol nyelvtan című, a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában megjelent könyvet. A megfizethető árú kiadvány formátuma kisalakú, így könnyen hordozható és bármikor forgatható. A könyv magyar nyelven írja le a spanyol nyelv sajátosságait a fonetikától a szintaxisig, a leírások érthetőek és világos táblázatokkal illusztráltak, így jól használhatóak az otthoni tanulás során.

Hasznos mellékleteket is tartalmaz, mint a vonzatos igék jegyzéke, ami egyedivé teszi a kötetet. Kétségtelen, hogy hitelesebb forrást keresve sem találhatnánk a spanyol nyelvtan megtanulására, hiszen a könyvet olyan egyetemi oktatók, korábbi tanszékvezetők készítették, akiknek rengeteg személyes tapasztalatuk és sokéves szakmai múltjuk van.

Correcto

A sokszor száraznak tartott nyelvtan mellé persze nem árt, ha az embernek van egy feladatgyűjteménye is, amiben gyakorolhat. Kezdésnek megteszi a Bánki–Csete–Nagy-féle Correcto spanyol feladatgyűjtemény, amiben 300 klasszikus nyelvtani feladatot találunk. Annak ellenére, hogy mechanikus megoldást kívánnak, a feladatok mellett szól, hogy témák és főként nyelvtani részek szerint rendezik őket a szerzők. Így könnyen kereshetünk az éppen aktuális témához vagy nyelvtani formához illő feladatot.

A könyvben kommunikatív, beszédkészséget fejlesztő feladatok is vannak, de ha valaki otthon tanul, ezeknek kevés hasznát veszi. Felhasználására javaslom, hogy összefüggő szövegeket szerkesszünk belőle, majd azokat juttassuk el olyan tanárnak vagy anyanyelvi beszélőnek, akik kijavítja azt nekünk, így könnyebb a hibákat és a fejlődési ívet is nyomon követni.

Haladóknak és Vuelta-rajongóknak

Szintén a feladatgyűjtemények mellett maradva ajánlatos magasabb szinten – ha már valaki a múlt időket is jól érti – megismerkedni a Bátki Piroska által írt Vuelta a España könyvvel is. Feladattípusai rendkívül sokszínűek és szintek szerint is tagolódnak, ám fontos megjegyezni, hogy kezdő nyelvtanulók kezébe csak néhány feladat adható, mert a legtöbbjük számos igeidőt taglal. Talán nem túl hívogató a fekete-fehér kötet, de gazdagon illusztrált és szintén nyelvtani jelenségek, szabályszerűségek szerint rendezett, ami nagy segítséget jelent a keresésben.

Persze mindezek mellett is hasznos tud lenni, ha valaki mellett ott van egy kontrollszemély, aki válaszol a kérdéseire vagy ellenőrzi a munkáját. Kezdő szinten ez lekorlátozódhat arra, hogy valaki kommunikáljon élő szóban is a tanulóval, de haladó szinten már gyakran akadhatnak olyan kérdések, amik magyarázatra szorulnak. Be kell látnunk azt is, hogy a kommunikációhoz elengedhetetlen egy társalgópartner, aki ideális esetben egy anyanyelvű. Ne vegyük rossz néven, ha egy nálunk jobb spanyolos, vagy esetleg egy anyanyelvi beszélő kijavít minket mindenféle rossz szándék nélkül.

Kattints a képre korábbi cikkünkért a témában!

Mi van az interneten?

Kedves olvasó, szinte minden – de tudnunk kell megszűrni! Bizonyára sokan ismerik a fenomenális Duolingót, ami jól használható a spanyol tanulásban, de ha valaki igazán minőségi internetes tartalmat szeretne, annak ajánljuk a ver-taal.com-ot. Az oldalon hetente frissülő tartalommal várják a nyelvtanulókat, a nyelvtani feladatoktól a riportokon át egészen a videókig. Érdemes szörfölgetni az oldalon, mert mindenki megtalálhatja a neki megfelelő tartalmat. Ugyan a grafikán volna mit javítani, de nem lehet minden tökéletes.

Hasznos lehet még a szavak tanulásához a Real Academia Española online szótára, vagy az egyre átfogóbb Word Reference is, ami már nem csak egynyelvű, és akár szinonimákra is kereshetünk benne. Utóbbi egyébként használható spanyol, angol, francia, portugál, olasz és katalán nyelveken is, továbbá nem elhanyagolandó, hogy rengeteg köznyelvi kifejezést is tartalmaz. A RAE szótár mellett az szólhat, hogy létezik mobil-applikációja is, amelyben az igeragozási paradigmákat is a részünkre bocsátják az alkalmazás szerzői.

Az audio-vizuális tartalmakat keresőknek ajánljuk figyelmébe a spanyol köztelevízió honlapját is, ahol a különböző tévéműsorok közül válogathatunk kedvünkre. A nyelvgyakorlók akár filmeket és sorozatokat is nézhetnek eredeti nyelven, spanyol felirattal, és még csak nem is illegális. A beszédértés fejlesztésére érdemes továbbá a legkülönfélébb spanyol rádiókba is belehallgatni, amik szintén elérhetők az interneten. Egy a megannyi csatorna közül a CadenaDial, ahol csak spanyol zenék mennek éjt nappallá téve.

Ennyi?

A nyelvtanulás persze nem ér véget a nyelvtani gyakorlókönyvek és az online videók bezárásánál. Nézzetek sok filmet és sorozatot, hallgassatok spanyol zenét és fordítsátok le a szövegeket – utóbbi remek szótanuló és kiejtésfejlesztő módszer. Merjetek megmártózni a spanyol kultúrában, aminek megtalálása sokszor csak egy kis utánajárást igényel! Tegyétek félre a szégyenlősséget és vegyüljetek el a hispán közösségekben, akiket jó eséllyel a tematikus klubokban, a latin táncoknak otthont adó szórakozóhelyeken, vagy éppen a tapas bárok egyikében találtok majd meg.

Látogassatok el a Cervantes Intézetbe és az Országos Idegennyelvű Könyvtárba is, vegyetek részt kiállításokon és más spanyolos kulturális eseményeken. A programok felkutatásában természetesen a KultúrTapas programajánlója és a Facebook-oldalunk is segít Nektek! A legfontosabb, hogy soha ne féljetek megszólalni spanyolul, akár egy rendezvényen vagytok, vagy ha éppen az utcán kérnek tőletek útbaigazítást a turisták. Higgyétek el, mindenki jobban érzi majd magát, ha spanyolul válaszoltok.

Start typing and press Enter to search