Csak Budapestre jönnek a spanyol turisták, de oda évről-évre egyre többen

Lassan mindennapos, hogy az ember fülét spanyol szó üti meg a budapesti utcákon, és ez nem véletlen: a KSH és a Magyar Turizmus Zrt. nemrég közzétett adatai szerint egyre felkapottabb úti cél a magyar főváros a spanyol turisták körében.

A tavasz érkeztével máris igen illusztris vendégeket lehetett elcsípni az utcán: alig néhány nap leforgása alatt Penélope Cruzszal, Antonio Banderas-szal és magával Risitas-szal is nyomhatott volna akárki egy szelfit a magyar fővárosban, de ők csak a jéghegy csúcsa. Hazánk évről évre egyre előkelőbb helyet foglal el a spanyol turisták kedvelt úti céljai között, a tavalyi adatok szerint 357 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk (2014-hez képest 9,3%-kal többet), ez az adat pedig idén akár 400 ezerig is felkúszhat.

A legtöbben szervezett utazás keretében érkeznek, náluk többen csak a német, orosz, ukrán és amerikai buszokon ülnek. Sokat segít a két ország közti távolság leküzdésében az is, hogy a legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia tavaly óta ismét heti három-négy járatot üzemeltet Madrid és Budapest között a június-júliusi időszakban, sőt a 2017-es szezonra a napi járat indításának ötlete is felmerült.

A spanyol turisták túlnyomórészt Budapestet szemelik ki maguknak, ezen belül is a Parlament, a zsinagóga, a gyógyfürdők és a Várnegyed szerepelnek a kihagyhatatlan helyszínek között. Jellemző, hogy Budapestet egy Bécset és Prágát is magába foglaló körút részeként ejtik útba, de rengeteg fiatallal lehet találkozni a különböző nyári fesztiválokon is, a Sziget például önálló, spanyol nyelvű Facebook-oldalt is üzemeltet. Fontos szerepe van itthon a spanyol vadászturizmusnak is, noha az ide látogató sportvadászok száma az utóbbi években bizonyos adózási problémák miatt jelentősen visszaesett.

Hungría, cada vez más querida por los turistas españoles

El número de pernoctaciones de los turistas españoles en Hungría muestra un crecimiento considerable en comparación con las cifras del año pasado, según confirman datos de Turismo Húngaro S.A.C. . Hungría, y sobre todo Budapest, su capital figuran entre los destinos turísticos internacionales más demandados junto a Londres, París, Roma, Berlín, Marrakech y Lisboa. Los españoles generalmente optan por Budapest dentro de los marcos de un recorrido por Europa del Este, en general de forma organizada, incluyendo a Viena y Praga.

Además de los cruceros por el Danubio, las visitas a los balnearios, al Parlamento y a la sinagoga, los eventos y festivales de música, la vida nocturna animada y los bares al más puro estilo hípster son los factores de atracción turística más predominantes.  Para la temporada alta del 2017 se perfila como una posibilidad la conexión entre Madrid y Budapest a través de un vuelo diario de la compañía Iberia, para así facilitar la llegada de aún más turistas a la capital húngara, y a su vez, también se promoverán las posibilidades que ofrece el sector rural.

A spanyolok rólunk alkotott, kezdetben homályos képe (értsd: Sissi hercegnő a Kék Duna keringő zenéjére gulyást eszik – opcionálisan Puskással vagy Kubalával) az ittlétük során általában hamar letisztul, és kellemeset csalódnak a városban, amely a kedvező ár/érték-aránnyal, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia vadromantikájával keveredő posztszocialista egzotikumával lopja be magát a szívükbe. Ezt pedig a vendéglátók is kezdik felismerni – egyre több helyen botlik az ember spanyol nyelvű feliratokba és étlapokba.

A Magyar Turizmus Zrt. tervei között szerepel, hogy a jövőben igyekeznek az érkező tömegeket a magyar vidék irányába is terelgetni, valamint céljuk az is, hogy az ország minél inkább önálló úti céllá váljon. Addig is járjatok nyitott füllel, végezetül pedig kukkantsatok bele a TVE Españoles en el mundo című utazási magazinjának budapesti kiadásába, ahol hazánkban élő spanyolok mutatják be a várost, és amely számunkra is igazán tanulságos lehet!

Start typing and press Enter to search