Egynapos kirándulások Barcelonából − A Costa Doradán nem csak hármat kívánhatsz

Nem hiszünk a mesékben − kivéve, ha Spanyolországról van szó. Aranyló homokjával, illatos boraival és elvarázsolt hegyi falvaival a Costa Dorada ugyanis maga a valósággá vált tündérmese, ami mindenki számára tartogat valami elbűvölő meglepetést. Barcelonától csupán egy órányira olyan világ tárul elénk, amelyet kívánni sem lehet… illetve mégis! A Costa Doradán mindenki megtalálja a számára legtökéletesebb kikapcsolódást.

1. Cambrils: A Costa Dorada gasztro-fővárosa

Ha szeretsz: nyugalomban strandolni és finomakat enni

Ha az ember megunta a nyüzsgést, a szédítő hullámvasutakat és a hosszúra nyúló spanyol éjszakát, akár gyalog is elindulhat. Az élettel teli Saloutól csupán 6 kilométerre található Cambrils, a katalán halászfalvak egyik legszebbike. Noha a Torre del Port 1640-ben emelt történelmi bástyájából ma már csupán 20-30 halászhajóra tekinthetne le az őrszem, a modern idők furcsa lenyomataként a városka legalább büszkélkedhet még apró flottájával − a Costa Doradán lassan egyedüliként.

Az apró bárkák egyikének kirakodását figyelve tudjuk meg, a kalandvágyóbbak akár ki is hajózhatnak néhány órára és afféle exkluzív napszámosként megtapasztalhatják a halászat évszázados mesterségét. Arról nem esik szó, vajon a zsákmány kit illet, erős a gyanúnk azonban, hogy Cambrilsban nem a napi fogásra van ráutalva az ember. A Costa Dorada gasztro-fővárosában ugyanis a Földközi-tenger és a Pireneusok hatása irigylésre méltó módon egészíti ki egymást a tányérokon, a halak mellett kiemelkedő kerti zöldségekkel, prémium minőségű olíva olajjal és nagyszerű borokkal.

Tipp: A Parc Sama és Gaudí mester kézlenyomata

Miután megmártóztunk a csodás helyi gasztronómiában, nyugodtan lubickolhatunk tovább a közel 9 kilométer hosszú kék zászlós, azaz első osztályú cambrilsi strandok mentén. Ha viszont aktívabb pihenésre vágyunk − persze még mindig teli hassal − tehetünk egy kellemes délutáni sétát is a városközponttól közel fél órás bicikliútra fekvő Parc Sama árnyas ősfái alatt (természetesen az út közvetlen buszjárattal is megtehető).

A XIX. századi kúria valódi időutazást rejt, miután az egykori márki barátja, bizonyos Antoni Gaudí saját ízlésére formálta és romantikus dísztóval ruházta fel a tágas parkot. Érdemes előre tudakozódni, hiszen nyáron szabadtéri jazz-koncerteket is élvezhetünk Gaudí remekműveinek árnyékában.

2. Montblanc: Középkori hangulatban

Ha szereted: a történelmet, a felfedezést és az elmélyülést

Nagyfal Kínai Étterem − hirdeti a cégtábla Montblanc központjában, a névválasztás élén pedig nem érdemes vitatkozni. A derék tulajdonosok Katalónia legfontosabb középkori városfalának tövében nyitották meg éttermüket, amelynek népszerűségéről sajnos nincs információnk. Ami biztos, hogy a mögötte kezdődő montblanci városfal lenyűgöző látványt nyújt. A 30 bástyával rendelkező erődítmény tornyának némelyikében ma is laknak (!) ugyan, de többségüket kulturális célokra vagy éppen múzeumként használják.

Irány Barcelona a WizzAirrel!

WizzAir

A Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, 43 ország 144 célállomását kapcsolja össze több mint 550 útvonallal. Budapestről a Wizz Air 69 járatot üzemeltet, Barcelonába 2018. március 2. hetéig szombat kivételével naponta indulnak járatok reggel 06:05-ös indulással, míg 2018 március 2. hetétől kezdődően minden nap indulnak járatok reggel 06:05-ös indulással. A jegyek Budapestről Barcelonába már 10 490,- forint viteldíjon foglalhatók a wizzair.com weboldalon, és a foglaláshoz legfeljebb 55x40x23cm méretű ingyenes kézipoggyász is jár.

Montblanc

Montblanc látogatása nehezen képzelhető el anélkül, hogy az eredetileg a város felőli oldalon nyitott, ma gyakran üvegfallal lezárt bástyák egyikébe nem menne fel az ember. A kilátás kárpótol a testmozgásért: a régió legfontosabb középkori városkáját körbeölelő hegyláncok és a Santa María la Major katedrális monumentális torzója tárul elénk odafentről. Az eredetileg a barcelonai Santa María del Mar mintájára épülő egyházi épület grandiózus terve befejezetlen maradt, így arányai egészen sajátos képet festenek elénk. Ahogy a Szent György napi búcsú is: a 7000 lakosú Montblanc 50 000-re duzzad az egy hétig tartó ünnepre, kifordítva a városkát mind a négy sarkából.

Tipp: Poblet, a ciszterciek világörökségi kolostora

Montblanctól alig több mint negyedórás autóútra fekszik Santa María de Poblet, amely közel évezredes múltjával valódi időutazásra hívja a látogatót. A katalóniai kolostorok kiemelkedő eszmei és kulturális értékű tagját 1991-ben az UNESCO a világörökség részévé választotta, így nem csoda, ha évente 120 ezer látogató érkezik Pobletbe, hogy megcsodálja a XVI. századi oltárt és a kolostort. Ugyan az ifjú Gaudí egykori átalakítási tervei sosem váltak valóra, a többször elnéptelenedett és megrongálódott épületegyüttes ma csodálatos rendben − 40 apácával − éli mindennapjait.

3. Reus: Gaudí, szecesszió és egy korty vermut

Ha belekóstolnál: egy pezsgő kisváros kultúrális életébe
Gaudí Centre

Ahhoz, hogy Gaudít megértsd, Reusba kell jönnöd. Ahhoz hogy lásd, Barcelonába. − hirdetik az egy évszázaddal ezelőtt még Katalónia második legfontosabb városának számító Reusban. Nem véletlenül. A katalán építészet mestere a nagy borászati hagyományokkal rendelkező (lásd keretes írásunkat) Reus mellett látta meg a napvilágot, így hiába nem található általa tervezett épület a városban, karrierjét elkísérték az itteni évek. Szecessziós épületekben ráadásul igazán nincs hiány a közel 100 000 lakosú városban: a Ruta del Modernisme városi séta során a 80 épületből 29 (időszakosan) látogatható is.

Vermut

Ha elcsigázott minket a séta, egy utolsó múzeumra akkor is érdemes időt szánni. A reusi Vermut Múzeum valójában nem más, mint egy 1600 üvegből álló magángyűjtemény − ahol talán még magyar vermuttal is találkozhatunk a vitrinekben. Az egykori kalapgyár épületében ugyanakkor sokkal izgalmasabb a kóstolás, miután a hagyományos vermutokkal ellentétben a reusi változat nem 30, hanem minimum 60-féle gyógynövényt tartalmaz. Ám nem csak ez teszi különlegessé a helyi vermutot, hanem az évszázados hagyomány is, amellyel Párizs és London mellett egész Európában úttörő szerepet játszott a történelemben.

Tipp: Nulles, a bor katedrálisa

Ha a borkészítés hagyományairól van szó, az alig 450 lakost számláló Nullesben sem kell szégyenkezniük a helyieknek. A falu éppen 100 éves borkombinátja ráadásul jelentős építészeti értékkel is bír, miután a gyönyőrű ipari épületet Gaudí egyik követője, César Martinell tervezte. Az utókor szerencséje, hogy az eredmény nemcsak rendkívül gyakorlatias, hanem építészetileg igazán látványos is. Tervezésének köszönhetően a borkészítés során felszabaduló veszélyes gázok például a gravitációt követve maguktól távoztak az épületből − így a katalán borászoknak (a magyarok gyertyái helyett) nem kellett többé kalickába zárt madárral menniük a pincébe.

A mai Adernats borászat szecessziós épületének ablakai ráadásul északra néznek, így a nyári melegben anélkül is állandó hőmérséklet uralkodik a belső térben, hogy azt hagyományos pinceként teljes egészében földréteg borítaná. Az évi 100 000 palack készítése mellett a nullesi borászat olyan híres katalán pezsgőgyárakkal is együttműködik, mint a Freixenet − ez pedig jól mutatja a nullesi borkészítés minőségét. Az Adernats arra is nagy figyelmet fordít, hogy kulturális eseményeivel az aprócska falu fenntartható turisztikai vonzerejévé válhasson. Látogatás előtt érdemes tájékozódni a borkóstolókról, borvacsorákról és egyéb kulturális eseményekről.

Fotók: Turismo de Costa Daurada, Cambrils & Adernats

Start typing and press Enter to search