Együtt a spanyolosok!

Vasárnap este a 3000. like is befutott a KultúrTapas Facebook-oldalára, ami egy kicsit nosztalgikussá tett minket. Nem is olyan régen még az ezredik követőnknek − és persze az őt megelőzőknek − mondtunk köszönetet, ma pedig már háromezren alkotják Magyarország leggyorsabban növekvő spanyolos közösségét. Ebből az alkalomból kiválasztottunk 8 képeslapot Nektek, amikre az elmúlt 3000 like-ból különösen szívesen gondolunk vissza. Együtt a spanyolosok, köszönjük, hogy velünk vagytok!

Spanyolországban április 23-án tartják Szent György napját, amely különösen Katalóniában számít nagy ünnepnek. San Jordi alkalmából az emberek hagyományosan rózsát és könyvet ajándékoznak szeretteiknek. Ha valahol, a barcelonai Casa Batllóban tényleg méltóképpen ünnepelték meg a rózsák és a könyvek napját.
Nem egy szokványos bérház, ugye? A madridi Torres Blancas projektet a világhírű spanyol építész, Francisco Javier Sáenz de Oteiza álmodta meg 1961-ben. Az épület, amelyben a tervező élete végéig lakott, 1974-ben európai nívódíjat kapott és ma is a Madrid egyik legérdekesebb avantgárd épületei között tartják számon.
Egy darabka baszk misztikum: vajon kell-e különlegesebb élmény, mint egy kirándulás az urdaibai-i Oma-erdőbe? Talán azért ilyen festői, mert egy valódi festő, Augustín Ibarrola álmodta meg és készítette el műveit a fák törzsére 1985-ben.
A córdobai nagymecset Spanyolország mór építészeti örökségének egyik legszebb és legismertebb példája. Az UNESCO Világörökség részét képező épületet a város 1236-os visszahódítása után III. Ferdinánd kasztíliai király szenteltette katedrálissá, ma Európa egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.
Galíciában jártunkba-keltünkbe könnyen belebotolhatunk az utak mentén kis kőkeresztekbe, amit a helyiek cruceirónak hívnak. Ezek az apró hitoszlopok az ellenreformáció és az inkvizíció észak-spanyolországi megjelenése óta hirdetik a katolicizmust, és mára éppúgy a galíciai tájhoz tartoznak, akár a Camino zarándokai.
A ‘Szél fésűje’ 40 éve vigyázza a San Sebastián-i Kagyló-öböl nyugalmát. Eduardo Chillida baszk szobrászművész alkotása is hozzájárult ahhoz, hogy Donostia-San Sebastián 2016-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet.
Az AVE (Alta Velocidad Española) gyorsvasút a spanyol ipar egyik büszkesége. A vonat sokáig az országban a ’90-es években végbement gyors gazdasági növekedés egyik jelképének számított, a hálózat fejlesztése pedig azóta sem állt le. Az AVE sebessége a francia TGV-hez hasonlóan meghaladhatja a 300 km/órát is.
Tudtátok, hogy a mára egész Spanyolországban megtalálható emblematikus bikasziluettek egykoron az Osborne sherry reklámtáblái voltak? A sikeres reklámkampány ma Spanyolország és a spanyol életérzés szimbóluma, amelyet egy kicsit talán minden spanyolos is magáénak érez.

Start typing and press Enter to search