Felkészülés a Caminóra: Hogyan induljak el a Caminón?

A Camino de Santiago magyarországi szerelmesei és szakértői, a Szent Jakab Baráti Kör új sorozatot indít, amellyel a Caminóra induló (leendő) zarándokok felkészülését segíti. Nekik köszönhetően a jövőben ezeken a hasábokon is hétről-hétre körbejárhattok egy-egy témakört – utazás, bakancsválasztás vagy éppen szállás a Caminón –, elolvashatjátok a legfontosabb tudnivalókat az adott témában, amihez a Facebookon további tapasztalatokat gyűjthettek. ¡Buen Camino!

1. lépés: Melyik úton menjek, milyen úton jussak el oda?

Spanyolországban (és Európa más országaiban is) többféle Camino-útvonal létezik, amelyek különböző településekről indulnak, más-más hosszúságúak és nehézségűek, de mindegyik célállomása Santiago de Compostela, vagy egy másik út, amely Santiagóba visz. Legelőször arról kell döntened tehát, melyik úton szeretnél zarándokolni. Mérlegelned kell, mennyi időt tudsz a zarándoklásra áldozni, milyen évszakban szeretnél menni, milyen az erőnléted, milyen nehézségű terep jó neked.

Camino útvonalak

Spanyolországon (Portugálián) belüli fontosabb Szent Jakab-utak, azok kiindulópontjai és célállomásai, valamint körülbelüli hosszúságuk:

• Camino Francés (Francia-út): Saint-Jean-Pied-de-Port–Santiago de Compostela (SdC): 798 km
• Camino del Norte (Északi-út): Irun–Gijon–SdC: 830 km
• Camino Portugués (Portugál-út): Lisszabon–Porto: 375 km, Porto–SdC: 241 km
• Via de la Plata (Ezüst-út): Sevilla–SdC: 1000 km
• Camino Primitivo: Oviedo–SdC: 320 km
• Camino Inglés (Angol-út): Ferrol–SdC: 118 km, A Coruña–SdC: 74 km
• Camino Finisterre: SdC-Finisterre: 90 km, Finisterre–Muxia: 31 km
• Camino Aragonés (Aragon-út): Somport–Obanos (Francia-út): 163 km
• Camino del Salvador: León (Francia-út)–Oviedo (Primitivo): 120 km
• Camino de Madrid: Madrid–Sahagún (Francia-út): 320 km
• Camino de Levante: Valencia–Zamora (Ezüst-út): 900 km
• Camino Mozárabe: Granada–Merida (Ezüst-út): 400 km
• Camino Sanabrés: Zamora (Ezüst-út)–SdC: 400 km

Ha megvan, hogy melyik úton szeretnél menni, érdemes azt is mihamarabb kitalálni, az adott úton belül honnan szeretnél indulni és oda hogyan, milyen módon szeretnél eljutni.

2. lépés: Hogyan utazzak a Caminóra Magyarországról?

A kiutazás Magyarországról Spanyolországba, a Camino valamely kezdőpontjára mindenképp időt vesz igénybe. Általában csak minimum egyszeri átszállással tudsz eljutni a célállomásodra, ám fontos tudni, hogy a Portugál-út a WizzAir portói járatának köszönhetően közvetlenül is elérhető. A kiutazás megtervezésekor azt kell mérlegelned, hogy melyikből tudsz többet áldozni az utazásra: időből, vagy pénzből.

 • Ha kevesebb időd van, de kicsivel több pénzed, akkor utazz repülővel (a fapados járatok azért nem olyan drágák), így 24 órán belül elérheted a célállomást.
 • Ha kevesebb pénzed, de több időd van, vonattal, vagy busszal is tudsz utazni. Ha az utazás ezen módját választod, mérlegeld, hogy jól bírod-e a hosszú órákon át tartó egy helyben ülést, ülve alvást, bezártságot! Előfordulhat, hogy kialvatlanul, fáradtan érkezel a célállomásra, ami megnehezíti a gyaloglás elkezdését.
 • Ha nagyon sok időd van és nagyon kevés pénzed, próbálkozhatsz stoppal is kijutni Spanyolországba, egyáltalán nem lehetetlenség.

3. lépés: Hogyan csökkenthetem a költségeket a Caminón?

A kiutazás árát úgyis tudod csökkenteni, ha figyeled az utazási társaságok oldalait, akcióit és amikor kedvező árú jegyet találsz, mihamarabb, akár hónapokkal korábban lefoglalod, megveszed azt. A repülő- vonat, buszjegyeket legegyszerűbb interneten megvenni, de a vonatjegyek vásárlásában a budapesti Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztára is segítségedre lehet.

4. lépés: Melyik Camino útvonalat válasszam?

A zarándokok közül legtöbben a Francia-utat választják, kiindulópontnak pedig a Pireneusok francia oldalán található Saint-Jean-Pied-de-Portot.
Ezt a települést Pamplona vagy Biarritz felől a legkönnyebb megközelíteni.

Megközelítés Biarritz felől:

Érdemes repülővel Párizsba utazni (Wizzair, Ryanair, Easyjet, Air France), majd onnan vonattal Bayonne-ba, majd Saint-Jean-Pied-de-Portba. Ezen a linken találhatók a vasúti menetrendek és árak. Biarritzba repülővel is el lehet jutni, több átszállással Londonon, Brüsszelen és Frankfurt-Hahn-on keresztül.

Megközelítés Pamplona felől:

Repülővel (Wizzair, Ryanair) Barcelonába vagy Madridba, majd onnan busszal vagy vonattal Pamplonába. A pamplonai buszpályaudvarról már létezik közvetlen buszjárat Saint-Jean-Pied-de-Portba, illetve megoldható átszállással Roncesvallesben. Az autóbuszok menetrendje itt található.

5. lépés: Hol tudok éjszakázni a Camino előtt?

Átszállásos utazás esetén gyakori kérdés, hogy hol tudok éjszakázni, hol érdemes. Az alábbi oldal kimondottan a reptéren való alváshoz nyújt hasznos információkat (mert néha erre is szükség lehet): http://www.sleepinginairports.net/

6. lépés: Kedvezmények a Caminóhoz?

Az Iberia kimondottan zarándok kedvezményt ad járataira.

7. lépés: Repülők és utazási aktualitások a Caminóra

A repülőn kívül létezik még egy közvetlen buszszolgáltatás is SaintJean-Pied-de-Portba, bővebb információk itt.

 http://www.rome2rio.com  http://matrix.itasoftware.com/  https://www.kiwi.com/hu/  http://www.liligo.hu/  http://www.bravofly.hu/  http://www.repjegy.hu/  http://fapados.hu/hu  http://www.skyscanner.hu/  http://www.pelikan.hu/ 		

Start typing and press Enter to search