Gaudí csodája nem ismer egyenes vonalakat

Minden barcelonai út során eljön az a pillanat, amikor dönteni kell: az ember Gaudí-emléktúrává változtatja a nyaralását − amit lényegében így is, úgy is meg fog tenni −, vagy a múló idővel dacolva próbálja magába szívni a város tengeri levegőjét. Ez pedig súlyos áldozatokkal jár.

Amire már nem maradt idő. Akár így is nevezhetnénk a Casa Batllót, ami a kurta turista-látogatások veszteséglistájának egyik klasszikusa. Persze a veszteség − szerencsére − nem Antoni Gaudí lélegzetelállító épületét éri ezzel, hanem az utazókat, akik nehezen tudnak választani a katalán mester megannyi remekműve közül. A Sagrada Familia óta tudjuk, egy élet sem volt elég a megépítésükre, a maximalista traveller pedig hamar úgy érezheti, egy életre lenne szükség a megcsodálásukhoz is. Ez pedig nem mindenkinek adatik meg.

Güell-park: Hova tovább?

A veszteségeket viszont alaposan fel kell mérni előre. Az 1906-ban átadott Casa Batlló például tényleg lenyűgöző kívülről, de amíg nem léptünk be, el sem tudjuk képzelni, micsoda csoda előtt sétálhatunk el gyanútlanul. A csupán negyed századdal korábban épült lakóházat Gaudí egyik mestere, Emilio Sala Cortés tervezte, ma mégis azt mondhatjuk, a XX. század hajnalán véghezvitt átépítés tette a világörökség méltó épületévé. Az impozáns homlokzat mögött csodák rejtőznek, akik pedig elég szemfülesek, a tetőterasz nyárestéiről sem maradnak le. Így teljes ugyanis a Catalunya Experience.

Start typing and press Enter to search