„Havi 15-20 ezer kilométert tekerünk, ami nem kevés” − Egy furgonos vlogger kalandjai a spanyol utakon

Ha tőletek érkezik üzenet, az nekünk mindig különleges. Különleges, mert Spanyolország mégiscsak a közös szerelmünk, ami összeköt minket és mindig mosolyt csal az arcunkra. Ahogyan a történeteitek is, még ha gyakran kérdések vagy kételyek is rejlenek bennük, például egy spanyolországi munkalehetőség bizonytalansága. Ha tudunk segíteni, az hatalmas boldogság, mi együtt vagyunk ugyanis a #spanyolosok. Hiába a távolság. Ha valaki, ezt Szilárd tudja a legjobban, akinek legutóbbi üzenete teljesen lenyűgözött minket. Fogadjunk, hogy titeket is le fog!

Nem tagadom, vannak kedvenc országaim és régióim. Ezek közé tartozik Hollandia, Portugália óceánparti része, Francia-Baszkföld, és természetesen Spanyolország, ami meg egyenesen a szívem csücske. Nehezen is tudnék kiemelni bármit, mert eddig ahol csak jártam, az mind magával ragadott. Spanyolország építészete páratlan, így leginkább az építészeti látványosságok vonzanak… Gaudí meg aztán egyenesen a földre teper.

De kezdjük az elején, mert nagyon előreszaladtam: Varga Szilárd vagyok, nemzetközi, furgonos gépkocsivezető. 2008-ban kezdtem a „nemzetközizés”, és általában autógyáraknak, vagy azok logisztikai partnereinek szállítok sürgős árukat. Havi szinten 15-20 ezer kilométereket tekerünk, ami nem kevés és igazából nem is egyszerű feladat. Munkám során számos európai országban jártam, és sok kollégámmal ellentétben minden szabadidőt és lehetőséget kihasználok, hogy egy adott várost megnézzek.

Szeretek felfedezni, sétálgatni és videózni, de minden a fotózással kezdődött. Több ezer fotót csináltam az útjaim során, aminek egy része fent van a Google Mapsen is − közel 4000 darab, és ma már elmondhatom, hogy eddig fotóimra több mint 4 millióan kattintottak. Aztán idén nyarán

Barcelonában sétálva levált a cipőm talpa.

Ez elég vicces volt, így felvettem videóra, egy kicsit megvágtam és megosztottam. Ekkor jött a megerősítés, hogy érdemes lenne egy vlogot csinálni az utazásaimról, és így megszületett a Szili furgonnal vlog. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a furgizás elött a százhalombattai Halom TV-nél dolgoztam, így nem állt távol tőlem a videó gyártás.

Azóta 21 európai ország több száz városában, községében vagy éppen falvacskájában jártam. Volt szerencsém ismerkedni az országokkal, nézi-látni dolgokat, vagy éppen csak sétálgatni és elvegyülni egy kis időre az utca emberei közt. És megismerkedni a vlogolással is egy kicsit: ma már a nevezetességekre rákeresve megyek egy adott városba, hogy tudjam, mit és hol lenne érdemes megnézni.

Ahogy írtam, nehéz kiemelni a spanyol kedvenceket, de az Atlanti-óceánnál Vigo környéke, vagy a Földközi-tengeri partszakaszon Torrevieja − igaz, itt lassan már több angol nyugdíjas él, mint spanyol… − vagy Valenciát és Barcelona környékét is nagyon szeretem. Meg a narancsot is, ami itt terem (hehe)! Jaj, és meg ne feledkezzek San Sebastiánról, meg a néhány kevésbé ismert ékszerdobozról, mint Martos, León, Alcalá de Henares, Palencia, Valladolid vagy Zaragoza.

Ha másik országban tervezném a letelepedést, akkor biztosan Spanyolországot választanám. Talán éppen a mediterrán részt, ahol a tél ritka vendég és a barátpapagájok rikácsolása mindig emlékeztetne, hol is vagyok valójában. Mondjuk Barcelona és Valencia között. Biztosan jól érezném magam − csak ne beszélnének olyan gyorsan a helyiek!

De egyelőre nincs szó a letelepedésről (egy furgonosnak!?), úgyhogy remélem, jövőben is tudok újat és érdekeset hozni Spanyolországból és Európából. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik nézik és nyomon követik vlogjaimat, és természetesen meg kell köszönnöm a főnököm, Csernák Tamás hozzáállását és támogatását is, aki engedélyezi számomra a plusz kilométereket egy-egy város feltérképezéséhez. Remélem, egyre többen velem tartotok a jövőben is.

Start typing and press Enter to search