Így kezdj új életet Spanyolországban! − Minden, amire a kiköltözés során figyelni érdemes

Bár a gazdasági válság kétségtelenül nagyon megrázta Spanyolországot, az Ibériai-félsziget ma is az egyik legkedveltebb úti célnak számít itthon – nem csak a külföldi nyaralás tervezésekor. Egyre több magyar próbál(na) szerencsét Spanyolországban, de a helyi bürokrácia útvesztőiben sokan nehezen boldogulnak, pláne spanyol tudás híján. Marczel Márti, állandó spanyolországi vendégszerzőnk most a saját példáján keresztül mutatja be Nektek, mire is van szükség a letelepedéshez és a sikeres munkakereséshez.

¡Vamos! ¡Vamos!

Van úgy, hogy külföldi, rövidnek induló kint tartózkodásunk olyan jól sikerül, hogy már haza sem akarunk menni. Így történt ez velem is: madridi Erasmusom óta immár nyolcadik éve élek Spanyolországban, megjártam három várost, és – bár a munkába járós hétköznapok nem mindig olyan kellemesek mint a bulizós diákévek – nap mint nap boldogan állapítom meg, hogy nagyon megérte maradni. Ha téged is vonz a mediterrán kultúra és azon gondolkozol, hogy hosszabb időre is kiköltöznél Spanyolországba, szívesen osztom meg veled a tapasztalataimat arról, hogyan is érdemes belevágni egy ilyen életre szóló kalandba.

„– Mi a csudát akarsz? – A papírokat…”

Mint uniós állampolgár, szinte semmi akadálya annak, hogy letelepedj Spanyolországban, persze jó pár bürokratikus utat meg kell járnod ahhoz, hogy minden papírod rendben legyen, és probléma nélkül juss lakáshoz, munkához és egyéb szolgáltatásokhoz. Ezek az eljárások a célváros nagyságától függően tarthatnak hosszabb vagy rövidebb ideig, okoznak kisebb vagy nagyobb gondot. Amikor én érkeztem Madridba, még nem jelentett túl nagy problémát a hivatalos dokumentumok kiváltása, mostanában azonban – a nagy migrációs hullámok következtében – egyre hosszadalmasabbak a folyamatok.

„–…Milyen papírokat?”

Ezen felül – mivel Spanyolország önálló tartományokból áll – minden helyi hatóságnak megvan a maga eljárási módja, és ezek közt lehetnek eltérések. Ezért  mindig az adott város hatóságainál érdemes tudakozódni. A problémát legtöbb esetben az iratok kikérésének sorrendje okozza: a lakás tulaja nem adja ki az ingatlant NIE-szám nélkül, de azt csak akkor kérhetjük ki, ha van bejelentett lakcímünk. Vagy épp a NIE-igényléshez kérnek indoklást (ez lehet munkavállalás), de a munkaszerződéshez már kérik a NIE-számot.

Sajnos nem mindig egyértelmű, mit, hogyan kell pontosan csinálni, ezért mindenhol felkészülten és magabiztosan kell megjelennünk, ha nem akarunk felesleges hivatali köröket futni. A fenti zseniális rövidfilmből tehát nem csak arról győződhettek meg a saját szemetekkel, hogy a spanyol hivatali bürokrácia milyen „kegyetlen” csapdákat állít az ügyintézés elé, hanem arról is, hogyan kell minden eshetőségre felkészülni egy ingujjba rejtett tűzőgéppel. A helyzet persze ennyire nem reménytelen, de nézzük is, mire van szükségünk elsősorban.

1. Nem csak a paprikát hívják padrónnak ebben az országban

A letelepedés elengedhetetlen feltétele, hogy legyen bejelentett lakcímünk. Spanyolországban a személyi igazolványon ezt feltüntetik, ezért Magyarországtól eltérően itt nem kapunk kártyát, csak egy hivatalosan lepecsételt papírost, amin igazolják, hol lakunk. Ehhez szükségünk van a bérleti szerződésre, vagy – ha ilyen nincs (mert mondjuk csak szobát bérlünk vagy ismerősnél húzzuk meg magunkat) – akkor az arra a lakcímre bejelentett személy meghatalmazására. Minden városban van egy oficina del padrón, ahol megteheted ezt az első lépést a hivatalos itt tartózkodáshoz.

2. NIE-szám (Személyi szám)

NIE = Número de Identificación de Extranjeros Az illetékes hivatal neve: oficina de extranjería 

Oficinas de extranjería tartományonként:

http://www.policia.es/documentacion/oficinas/oficinas_extran.html

Ez az itteni személyi igazolvány, amit a rendőrségen kell kiváltani. Általában minden városban két rendőrkapitányságon foglalkoznak a külföldiek ügyeivel – magyarként mindig az európai uniós irodákat kell keresni. Ügyintézéshez interneten lehet időpontot kérni, ahol részletes tájékoztató található a NIE-szám kiváltásáról. Fontos tudni, hogy ezek a honlapok általában csak spanyol nyelven olvashatók, sőt, a NIE-szám igénylőlapja is csak spanyolul létezik, ezért nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen boldogulni. Az igénylést követően meg kell várni, elfogadják-e a kérelmet (nem tudok olyan esetről, hogy visszautasították volna). Ha biztosra akarunk menni, a kérvényhez már érdemes csatolni a munkaszerződést vagy a tanulói jogviszony igazolását.

+ 17

A legnagyobb spanyol városok nem véletlenül vonzzák a magyarokat

3. Seguridad Social  (Társadalombiztosítás)

Útmutató spanyolul: http://bit.ly/1jPsY0K

A spanyol társadalombiztosítási szám nélkül nem lehet törvényesen munkát vállalni. Mivel a munkához szükséges dokumentumról van szó, maga a munkáltató is igényelheti a munkavállaló részére, de a bonyodalmak elkerülése végett egyszerűbb, ha magunk intézkedünk az ügyben. A NIE-számunkkal, útlevelünkkel és egy kitöltött igénylőlappal ki is kérhetjük ezt a számot a cirkalmas Direcciones Provinciales de la Tesorería General de la Seguridad Social névre hallgató hivatalban.

4. Ne hagyd otthon a SIP-kártyádat!

Tarjeta Sanitaria Individual Pública = TAJ-kártya

Itt lehet egészségügyi központok után nézni:

http://www.msssi.gob.es/ciudadanos/centrosCA.do

Érkezés után, a kezdetekben még használhatjuk a kék Európai Unió-s egészségügyi kártyánkat, amit Magyarországon kell kiváltanunk, és biztosít minket alapvető egészségügyi ellátásokra. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén viszont – főleg, ha már van bejelentett munkahelyünk – ki kell váltani a spanyolországi TAJ-kártyát. Ezt a lakcímünkhöz tartozó egészségügyi központban (centro de salud) tehetjük meg, NIE-számunk és lakcímigazolásunk (certificado de padrón)  bemutatásával. A kártyán szerepelni fog a TAJ-számunk és a ránk osztott háziorvos neve, akihez innentől kezdve bátran fordulhatunk szükség esetén.

Cikkünk második részéért kattints a képre!

Start typing and press Enter to search